Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης με την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου

Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2015

   Το Προεδρείο της Ένωσής μας συναντήθηκε σήμερα με την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου. Σε ένα γόνιμο διάλογο συζητήθηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό της ΓΑΔΘ.  
  Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα τελευταία χρόνια η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ) δεν αντιμετωπίζεται από την Ηγεσία μας όπως της αξίζει, δηλαδή σαν την δεύτερη μεγάλη πόλη της χώρας.

   Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο λειτουργεί, και ως «πηγή του κακού» για τα υπόλοιπα, είναι η οριακή κατάσταση των οχημάτων και μοτοσυκλετών. Τα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας που κινούνται στην Θεσσαλονίκη είναι ελάχιστα και ελλιπώς συντηρημένα. Κάθε μέρα νέα οχήματα ακινητοποιούνται καθώς κρίνονται επικίνδυνα τόσο για τους συναδέλφους όσο και για τους πολίτες. Αλλά και αυτά που κινούνται στους δρόμους είναι σε οριακή κατάσταση και είναι πολύ συχνά στο συνεργείο. Για παράδειγμα, θα αναφέρουμε ότι υπάρχουν περιπολικά που έχουν άνω των 400.000 χλμ κι όμως συνεχίζουν να κινούνται! Αυτό φυσικά στερεί από την αστυνόμευση των περιοχών. Πρώτον, σε κάποια προκύψασα καταδίωξη αυτά τα οχήματα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και δεύτερον, όλο και συχνότερα 4 ή 5 Αστυνομικά Τμήματα έχουν ένα(!) περιπολικό ανά βάρδια. Δεν πρέπει να υποτιμάται σε καμία περίπτωση η συμβολή των Α.Τ. στην αστυνόμευση καθώς τα Αστυνομικά Τμήματα είναι το «κύτταρο» στον οργανισμό της Ελληνικής Αστυνομίας και οφείλουν να είναι πλήρως οργανωμένα.
   Ιδιαίτερη μνεία έγινε από πλευράς του Προεδρείου μας στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αντικατάσταση των οχημάτων της ΓΑΔΘ. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για να ενισχυθεί με νέα περιπολικά όπως άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις της περιφέρειας. Πως είναι δυνατόν η δεύτερη μεγάλη πόλη της χώρας μας να εξαιρείται από το πρόγραμμα αυτό, ιδίως όταν οι αποδεδειγμένα μεγάλες ανάγκες της δεν καλύπτονται; Ζητήσαμε από την κα Πατουλίδου την παρέμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να ενταχθούν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης με νέα οχήματα μέσω των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
   Βεβαίως, το Προεδρείο της Ένωσης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των φειδωλών  μεταθέσεων που τα τελευταία χρόνια έγινε πάγιο πρόβλημα. Τα τελευταία έξι χρόνια η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει καταδικαστεί σε μόνιμη έλλειψη αστυνομικού προσωπικού. Η κατάργηση των πάνω από 1.000 κενών οργανικών θέσεων, η αποχώρηση συναδέλφων από το Σώμα λόγω σύνταξης και μεταθέσεων σε άλλες Α.Δ. και οι Υπηρεσίες του Αρχηγείου που τυπικά ανήκουν στη ΓΑΔΘ αλλά δραστηριοποιούνται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, έχουν εντείνει οδηγήσει σε απόγνωση το αστυνομικό προσωπικό της πόλης μας και επίφοβη την μελλοντική ασφάλεια των πολιτών.
   Επίσης, αιτηθήκαμε την παραχώρηση κάποιου χώρου στάθμευσης για τα περιπολικά στο προαύλιο των δικαστηρίων ώστε να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και να διευκολύνονται οι συνάδελφοι που πραγματοποιούν μεταγωγή κατά την άφιξη και αποχώρησή τους.
   Από πλευράς της η κα Πατουλίδου δήλωσε έκπληκτη για το γεγονός της μη ένταξης της ΓΑΔΘ στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση του στόλου της με νέα περιπολικά και ζήτησε να μάθει τις υπηρεσιακές ενέργειες που έγιναν για το ζήτημα. Μας ανέφερε ότι η Περιφέρεια θα δράσει ώστε να μην εξαιρεθούμε από το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Η Ένωσή μας θα είναι σε στενή επαφή με την Περιφέρεια και θα μεσολαβήσει όπου αυτό χρειαστεί και με οποιοδήποτε τρόπο.
   Για το θέμα του χώρου στάθμευσης στα δικαστήρια δήλωσε ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί και η Περιφέρεια είναι πρόθυμη να βοηθήσει. Η εξέλιξη αυτή μας ικανοποιεί αφού θα βελτιώσει την ασφάλεια στη διαδικασία των μεταγωγών.
   Είμαστε σίγουροι ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να συντελέσει στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων μας τα οποία έχουν αντίκτυπο και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
   Η Ένωσή μας στοχεύει στην στενότερη συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονία, για την καλύτερη αστυνόμευση της Θεσσαλονίκης και την μεγαλύτερη ασφάλεια των πολιτών.  
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας
ΠΑΔΙΩΤΗΣ Δημήτριος                                        ΚΑΛΕΥΡΑΣ Αλέξανδρος
6976518061                                                             6932649076