Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

''Αστακός'' η ΔΕΘ που ανοίγει σήμερα τις πύλες της

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Δύο «Αίαντες», δύο ελικόπτερα, δύο κινητά κέντρα αστυνομικών επιχειρήσεων και περίπου 3.000 αστυνομικοί θα διατεθούν στα σχεδιαζόμενα μέτρα τάξης και ασφάλειας της 80ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Οι επικεφαλής υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. όμως έχουν το… βλέμμα τους στραμμένο στο αίτημα αποφυλάκισης της κατηγορουμένης για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, Εύης Στατήρη και στο φλέγον ζήτημα των μεταλλείων στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα οποία δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν εντάσεις στη συμπρωτεύουσα.
Από το πρωί σήμερα, ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, θα εξελισσόταν αστυνομική επιχείρηση ευρείας κλίμακας με προληπτικό χαρακτήρα σε επισημασμένα σημεία της πόλης, ως ένα «δείγμα» των προθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση τυχόν ταραχών.  
 Η απόφαση στο αίτημα της κατηγορουμένης αναμενόταν χθες, ωστόσο δεν είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο καθυστέρησης ανακοίνωσης της για την ερχόμενη Δευτέρα, στην περίπτωση που ήταν αρνητική, προκειμένου να μην προκαλέσει τις αντιδράσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου. Για τις Σκουριές Χαλκιδικής, οι πληροφορίες αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιούσαν για την ύπαρξη ατόμων, ακόμη και από το εξωτερικό, οι οποίοι συμμετείχαν στις πρόσφατες και επικίνδυνες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των μεταλλείων, και βρίσκονται σε χώρους κάμπινγκ της περιοχής. Οι συγκεκριμένοι χώροι βρίσκονται, κάτω από διακριτική αλλά έντονη αστυνομική επιτήρηση, για τυχόν μετακίνησή ατόμων προς τη Θεσσαλονίκη και συμμετοχή τους στις πορείες διαμαρτυρίας.  
Στις αστυνομικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης θα προστεθούν περίπου 600 αστυνομικοί από την Αθήνα, με 20 διμοιρίες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, ενώ στην συμπρωτεύουσα ταξίδευσαν δύο «Αίαντες», τα οχήματα εκτόξευσης νερού, δύο κινητά κέντρα επιχειρήσεων και τα δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ.. Στα μέτρα ασφάλειας της ΔΕΘ συμμετέχουν κυρίως σε πληροφοριακό επίπεδο αξιωματικοί και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και Κρατικής Ασφάλειας.
Προχθές ανακοινώθηκαν οι πρώτες απαγορεύσεις στάθμευσης στους δρόμους γύρω από τις εγκαταστάσεις του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου, ενώ πραγματοποιήθηκε και η πρώτη μεγάλη σύσκεψη των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. για τα αστυνομικά μέτρα αποτροπής επεισοδίων, τα οποία ειδικά την ημέρα των μεγάλων διαδηλώσεων, θα είναι ισχυρά. Οι αστυνομικοί φραγμοί θα στηθούν και πάλι μπροστά από το «Βελλίδειο», όπου είθισται να κατευθύνονται οι κεφαλές των πορειών, όπως και στη βόρεια πύλη της ΔΕΘ με την παράταξη λεωφορείων των ΜΑΤ.
Το κύριο βάρος των μέτρων θα είναι στις αυριανές διαδηλώσεις, ωστόσο ενισχυμένα αναμένεται να είναι τα μέτρα τόσο σήμερα, οπότε θα γίνουν τα εγκαίνια από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και την Κυριακή, την ώρα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο «Βελλίδειο».
ΠΗΓΗ: thetoc.gr,policenet.gr