Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Χρόνια προβλήματα Αστυνομικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2015
   Η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας έχει κλονίσει θεμελιωδώς την κοινωνία μας. Οι πολύπλευρες συνέπειές της διαφαίνονται ήδη στην πόλη μας και μόνο με την επαρκή και αποτελεσματική αστυνόμευση μπορούν να εξισορροπήσουν. Τα χρόνια ζητήματα που αφορούν την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ) έχουν τεθεί στην Ηγεσία τόσο από τους συνδικαλιστικούς φορείς όσο
και από τους συναδέλφους μας, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί ουσιαστική λύση από τους αρμοδίους.
   Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί και πλέον λειτουργεί εις βάρος των πολιτών αλλά και των εργαζόμενων συναδέλφων. Συγκεκριμένα:
     ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
-    Τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας που κινούνται στην Θεσσαλονίκη είναιελάχιστα και ελλιπώς συντηρημένα. Αυτό στερεί από την αστυνόμευση των περιοχών αφού σε πολλές περιπτώσεις δυο ή τρία Αστυνομικά Τμήματα έχουν ένα(!) περιπολικό ανά βάρδια. Δηλαδή, η ασφάλεια χιλιάδων πολιτών εξαρτάται από ένα περιπολικό, πλην των συναδέλφων της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της Δ/νσης Άμεσης Δράσης.    
-    Πολλά οχήματα είναι ακινητοποιημένα και δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αντικατάστασή τους. Να σημειώσουμε ότι η ΓΑΔΘ είναι μια από τις Διευθύνσεις πουδεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για να ενισχυθούν με νέα περιπολικά όπως άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις της περιφέρειας. Πως είναι δυνατόν η δεύτερη μεγάλη πόλη της χώρας μας να εξαιρείται από το πρόγραμμα αυτό, ιδίως όταν οι αποδεδειγμένα μεγάλες ανάγκες της δεν καλύπτονται;
     ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
-    Οι φειδωλές μεταθέσεις των τελευταίων χρόνων έχουν καταδικάσει την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μόνιμη έλλειψη αστυνομικού προσωπικού. Παρά τις κενές οργανικές θέσεις πολλών Υπηρεσιών της ΓΑΔΘ και τους πολλούς τομείς αρμοδιότητας με ιδιαιτερότητες, η Ηγεσία συνεχίζει να την αντιμετωπίζει όπως κάθε άλλη Α.Δ. της επαρχίας. Η εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των πολιτών, ιδίως στις σημερινές συγκυρίες, είναι δυσκολότερη από ποτέ.
-  Η ανακοίνωση των θέσεων των έκτακτων μεταθέσεων είναι προ των πυλών και η άμβλυνση αυτού του πολυετούς προβλήματος είναι πλέον απαραίτητη.Επίσης, επιβαρυντικό είναι ότι το σύνολο των συναδέλφων της ΓΑΔΘ που αποχωρούν λόγω σύνταξης και μεταθέσεων σε άλλες Α.Δ. είναι πολύ μεγαλύτερο από τον αριθμό των μετατιθέμενων σε αυτή.
-  Η απόφαση για σύσταση δυο νέων Υπηρεσιών στη ΓΑΔΘ δεν συνοδεύτηκε με την μετάθεση συναδέλφων από την υπόλοιπη Ελλάδα μέσω επετηρίδας, όπως προβλέπεται βάσει νομοθεσίας για τις νεοσύστατες Υπηρεσίες (ενώ είναι ήδη γνωστό τοις πάσι το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στη Θεσσαλονίκη), και η λειτουργία τους βασίστηκε στην ανακατανομή υπάρχοντος προσωπικού της ΓΑΔΘ. Όπως είναι κατανοητό η απόφαση αυτή δυσχέρανε περαιτέρω την λειτουργία των Αστυνομικών Τμημάτων.

   κ.κ. Βουλευτές,
   Κύριε Περιφερειάρχη,
   κ.κ. Δήμαρχοι,

   Η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και η δημόσια ασφάλεια δεν επιτρέπουν πειραματισμούς. Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζόμενων Αστυνομικών, σας ενημερώνουμε για τις δυσκολίες που διέπουν το έργο μας και τις συνέπειες που έχει στο κοινωνικό σύνολο. Είμαστε σίγουροι ότι εφόσον υπάρξει η βούληση από μέρους σας και ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες θα επιλυθούν τα ζητήματα προς όφελος των πολιτών. Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε όπως ενεργήσετε αναλόγως για τα ανωτέρω προβλήματα.
   Το Προεδρείο της Ένωσής μας είναι στη διάθεση όλων για κάθε ενέργεια που θα απαιτηθεί από μέρους μας, καθώς και για δια ζώσης συζήτηση.



Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας
ΠΑΔΙΩΤΗΣ Δημήτριος                                        ΚΑΛΕΥΡΑΣ Αλέξανδρος