Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Φύλλο και φτερό οι φάκελοι επικίνδυνων αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιευμένο: http://www.makthes.gr

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας με 

αφορμή τη δολοφονία 7χρονης από τον πατέρα της 

που εργαζόταν στα ΜΑΤ

Σαρωτική έρευνα ξεκίνησε ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης
για επικίνδυνους αστυνομικούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα όμως εξακολουθούν να οπλοφορούν. Η παραγγελία που δόθηκε για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης στους “αδιάφθορους” της ΕΛΑΣ αφορά κυρίως το περιστατικό με τον 47χρονο παιδοκτόνο αστυνομικό των ΜΑΤ, όμως επεκτείνεται στην εξέταση όλων των περιπτώσεων.
Την έρευνα παρήγγειλε ο εισαγγελέας εφετών που εποπτεύει την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ, Ελευθέριος Μιχαηλίδης. Με αφορμή το γεγονός ότι ο 47χρονος παιδοκτόνος που στραγγάλισε την 7χρονη κόρη του στον Εύοσμο οπλοφορούσε κανονικά, όμως όλοι όσοι τον γνώριζαν επιβεβαιώνουν πως αντιμετώπιζε προβλήματα, ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική προκειμένου να εξεταστεί κάτω από ποιες συνθήκες ο συγκεκριμένος αστυνομικός κρίθηκε κατάλληλος. Στο πλαίσιο της έρευνας, εκτός από τα πορίσματα των αρμόδιων επιτροπών από τις οποίες είχε περάσει και κρίθηκε “κατάλληλος”, θα εξεταστεί και για ποιους λόγους οι προϊστάμενοί του δεν είχαν επισημάνει την τουλάχιστον “περίεργη” συμπεριφορά του παιδοκτόνου στην υπηρεσία του.
Η έρευνα όμως δεν θα μείνει εκεί, όπως έλεγαν στη “Θ” καλά πληροφορημένες πηγές. Αναμένεται να γίνουν φύλλο και φτερό όλες οι υποθέσεις, όσο αυτό επιτρέπεται και από τα προσωπικά δεδομένα του καθένα, για να εντοπιστούν περιπτώσεις στις οποίες αρχικά κρίθηκε ότι οι αστυνομικοί είναι “ακατάλληλοι” να οπλοφορούν και στη συνέχεια με τη διαδικασία της προσφυγής πήραν το όπλο τους πίσω. Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως δεν είναι λίγοι οι αστυνομικοί οι οποίοι από μαρτυρίες συναδέλφων τους αντιμετωπίζουν προβλήματα, ειδικά και με την κρίση και την όξυνση των οικονομικών προβλημάτων, όμως συνεχίζουν να οπλοφορούν.
Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ οι οποίοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα έλεγαν πως από την ημέρα που εφαρμόστηκε το μέτρο της αξιολόγησης μέσω των επιτροπών της αστυνομίας αρκετοί ήταν οι αστυνομικοί που “κόπηκαν”, όμως μετά από λίγο καιρό επανήρθαν στα “μάχιμα” καθήκοντά τους. Έκαναν λόγο για περιπτώσεις ακόμη και αξιωματικών οι οποίοι πριν πολλά χρόνια αρχικά δεν πέρασαν τα ψυχολογικά τεστ, όμως στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε νευραλγικές υπηρεσίες με τον οπλισμό τους.
Ο παιδοκτόνος
Για την περίπτωση του 47χρονου παιδοκτόνου αστυνομικού των ΜΑΤ ο εισαγγελέας εφετών ζήτησε να ερευνηθεί κάτω από ποιες συνθήκες κρίθηκε κατάλληλος να οπλοφορεί, όπως όμως για ποιους λόγους οι προϊστάμενοί του, ενώ γνώριζαν τη συμπεριφορά του, που τουλάχιστον κινούσε υποψίες, δεν φρόντισαν να κινήσουν τις διαδικασίες να επανεξεταστεί. Για την υπόθεση του παιδοκτόνου παρήγγειλε να εξεταστεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της ψευδούς γνωμάτευσης και της παράβασης καθήκοντος. Στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν ανωμοτί (ως ύποπτοι) και προϊστάμενοι του 47χρονου.
Όλοι οι συνάδελφοί του στην υπηρεσία του γνώριζαν πως ο αστυνομικός των ΜΑΤ είχε προβλήματα συνύπαρξης με τους άλλους συναδέλφους του. “Ήταν πάντα απομονωμένος, δεν συμμετείχε σε τίποτε, έφευγε μόνος του και ορισμένες φορές εκνευριζόταν ακόμη και όταν κάναμε μεταξύ μας αστεία”, είπε στη “Θ” συνάδελφός του, με τον οποίο συνυπηρέτησε σε διμοιρία των ΜΑΤ πριν χρόνια. Η συμπεριφορά του 47χρονου είναι γεγονός πως δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τους προϊσταμένους του και ίσως αυτό το γεγονός προκάλεσε την εισαγγελική έρευνα.
Συγκεκριμένα ο παιδοκτόνος, πριν πάρει τη γονική άδεια για το δεύτερο παιδί που απέκτησε με τη σύζυγό του, είχε απομακρυνθεί από τις μάχιμες διμοιρίες που έβγαιναν στον δρόμο. Προτιμήθηκε να εκτελεί υπηρεσίες σκοπού για αρκετό καιρό, παραμένοντας όμως στη δύναμη των ΜΑΤ και εισπράττοντας το επιπλέον επίδομα της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Όταν ολοκληρώθηκε η γονική άδεια και επέστρεψε στην υπηρεσία, λίγες ημέρες πριν στραγγαλίσει το άτυχο παιδί του επανεντάχθηκε σε διμοιρίες και τότε φαίνεται πως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Πηγές από τα ΜΑΤ έλεγαν ότι τις ημέρες της δολοφονίας εξεταζόταν η εκ νέου μετακίνησή του σε υπηρεσίες σκοπιάς, καθώς από τις πρώτες ημέρες που επανήλθε στις διμοιρίες ήταν νευρικός.
Στην ίδια έρευνα αναμένεται να εξεταστεί και η περίπτωση αστυνομικού ο οποίος την εβδομάδα που πέρασε εμφανίστηκε να προτρέπει μέσω του διαδικτύου συναδέλφους του να βασανίσουν αναρχικούς. Συνάδελφοί του στη Θεσσαλονίκη μιλούσαν για άτομο με προβλήματα που χρήζει παρακολούθησης, όμως μέχρι σήμερα δεν είχαν πιστοποιηθεί από τις επιτροπές της υπηρεσίας του.
Τρεις επιστήμονες για όλη τη Β. Ελλάδα
Παρότι ο νόμος για τη σύσταση ειδικών επιτροπών ελέγχου καταλληλότητας αστυνομικών να φέρουν πυροβόλο όπλο, που ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2009, προέβλεπε τη λειτουργία 14 τέτοιων επιτροπών σε όλη τη χώρα, μέχρι σήμερα λειτουργούν μόνο δύο: μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη. Η επιτροπή της Θεσσαλονίκης, που απαρτίζεται από έναν ψυχίατρο και δύο ψυχολόγους, καλείται να καλύψει όλη την αστυνομική δύναμη της Βόρειας Ελλάδας, δηλαδή τις διευθύνσεις Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Λόγω της ευρύτητας των καθηκόντων της επιτροπής εξετάζονται αρχικά οι αστυνομικοί της διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ακολουθούν αυτοί της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ για τις υπόλοιπες περιφέρειες εξετάζονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009 μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2015 έχουν περάσει από την επιτροπή της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, 6.528 αστυνομικοί. Απ’ αυτούς οι 202 “κόπηκαν”, δηλαδή δεν κρίθηκαν κατάλληλοι να κρατούν όπλο, εξ αυτών όμως μόνο 72 εξακολουθούν να μη φέρουν οπλισμό.
Σύμφωνα με αστυνομικούς που γνωρίζουν τις διαδικασίες, οι περισσότεροι απ’ όσους κρίθηκαν ακατάλληλοι κατέθεσαν είτε προσφυγή είτε αίτημα επανεξέτασής τους και κρίθηκαν εκ νέου κατάλληλοι. Ορισμένοι ενδεχομένως να πήραν σύνταξη, αν η κατάστασή τους ήταν επιβαρημένη, ενώ οι 72 έχουν τοποθετηθεί σε άοπλες υπηρεσίες, κυρίως σε γραφεία της αστυνομίας, αλλά και σε υπηρεσίες μέτρων τάξης χωρίς οπλισμό.
Το πρόβλημα πάντως προκαλείται από την έλλειψη των θεσμοθετημένων επιτροπών. Αυτή της Θεσσαλονίκης, λόγω του μεγάλου αριθμού, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να επαναλαμβάνει την εξέταση των αστυνομικών σε διάστημα πενταετίας. Αυτό σημαίνει πως στο μεσοδιάστημα μπορεί να προκύψουν προβλήματα που δεν έχουν γίνει αντιληπτά, τουλάχιστον από τους επιστήμονες.