Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαο ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ.



 Την 20-06-2015, μετά από πρόσκλησή μας, επισκέφθηκε τα γραφεία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαος ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ.
   Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον κ. Υπουργό τέθηκαν ζητήματα τα οποία απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό και στην επίλυση των οποίων θα μπορούσε να συμβάλλει ο ίδιος μέσω της θεσμικής του ιδιότητας.
   Το Προεδρείο της Ένωσής μας έθιξε την κατάσταση διαθεσιμότητας στην οποία περιέρχονται οι Αστυνομικοί σε περίπτωση απόδρασης κρατουμένων. Δηλώσαμε την αντίθεσή μας στην κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας και της θέσης των συναδέλφων σε κατάσταση διαθεσιμότητας για ισόχρονο διάστημα (15 ημερών) κατά το οποίο μένουν εντελώς ατιμώρητοι αν με δική τους προσπάθεια συλληφθεί αυτός που απέδρασε, σύμφωνα με το  αρθρ.172 Π.Κ. παρ.2 εδ. β΄.
   Αιτηθήκαμε να εξεταστεί το θέμα της κλήτευσης αστυνομικών-μαρτύρων για υποθέσεις που εκδικάζονται ενώπιον των Μονομελών Πλημμελειοδικείων της Χώρας. Φρονούμε ότι δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική η παρουσία των αστυνομικών-μαρτύρων, κατά την ακροαματική διαδικασία, εκτός εάν κρίνεται απαραίτητη η εμφάνιση τους από τον Εισαγγελέα με κλητήριο θέσπισμα ή από το Δικαστήριο, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.
   Ζητήσαμε την προστασία μαρτύρων Αστυνομικών που καταθέτουν σε σοβαρές δικαστικές υποθέσεις με την τήρηση απορρήτου των προσωπικών τους στοιχείων, καθώς στο παρελθόν πολλοί συνάδελφοι απειλήθηκαν ή στοχοποιήθηκαν.
   Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε είναι η καθημερινή απασχόληση των συναδέλφων της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης για την μεταφορά κρατουμένων στα διάφορα θεραπευτήρια. Είναι πλέον αναγκαίο να καταργηθεί το αρθρ.8 της υπ’ αριθ. 18/2006 Κανονιστικής Διαταγής του Α.Ε.Α. και να αφαιρεθεί ο Ν. Θεσσαλονίκης από τις εξαιρέσεις του αρθ. 23 της ίδιας διαταγής και συγκεκριμένα από το εδάφιο 1 που αναφέρει ότι «…Η μεταγωγή των κατάδικων ή υπόδικων από τις Φυλακές στα διάφορα θεραπευτήρια, και η συνοδεία τους για ανάκριση ή ιατρική εξέταση στην έδρα της φυλακής ή του σωφρονιστικού καταστήματος, πλην των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, ενεργείται από το προσωπικό των οικείων Υπηρεσιών Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης (ΥΕΦΚΑΚ)».
   Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Υπουργός μας κάλεσε να πραγματοποιήσουμε εκ νέου συνάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα στην οποία να παρευρίσκονται μέλη της Ένωσής μας, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης των Φυλακών Διαβατών, ο Διευθυντής των φυλακών, εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και ο ίδιος, έτσι ώστε να συζητηθεί το εν λόγω ζήτημα παρουσία των αρμόδιων φορέων και να βρεθεί η ιδανικότερη λύση για όλους τους εμπλεκόμενους.
   Τέλος, ενημερώσαμε τον κ. Υπουργό, ότι καθημερινά και μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης δεκάδες συνάδελφοι απασχολούνται με την επίδοση δικογράφων και ζητήθηκε η απεμπλοκή μας από το συγκεκριμένο πάρεργο. Το Προεδρείο της Ένωσης πρότεινε την ηλεκτρονική χαρτογράφηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για όλες τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις των Ελλήνων Πολιτών στα πρότυπο του Υπουργείου Οικονομιών (TAXISNET). Έτσι, κάθε πολίτης θα έχει τον προσωπικό του κωδικό και θα μπορεί ηλεκτρονικά να παρακολουθεί την εξέλιξη κάθε υπόθεσης που τον αφορά, ενώ παράλληλα θα μπορεί να εκτυπώνει τα απαραίτητα έγγραφα. Ο κ. Υπουργός άκουσε με ενδιαφέρον την πρόταση και μας δήλωσε ότι τα οικονομικά κονδύλια του προγράμματος ΕΣΠΑ είναι δεσμευμένα σε άλλα προγράμματα και δεν επιτρέπουν την άμεση δημιουργία αυτής της εφαρμογής, αλλά προτίθεται να το εξετάσει μόλις η χώρα μας έχει την οικονομική δυνατότητα μέσω ΕΣΠΑ.
   Ο κ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ άκουσε με προσοχή όλες τις εισηγήσεις μας και έδειξε θετικός στις περισσότερες από αυτές. Ως προτεραιότητα έθεσε την ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους του για το θέμα της άμεσης διαθεσιμότητας των συναδέλφων σε περίπτωση απόδρασης κρατουμένου, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό την συγκεκριμένη αδικία που υφιστάμεθα.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας
ΠΑΔΙΩΤΗΣ Δημήτριος                                        ΚΑΛΕΥΡΑΣ Αλέξανδρος