Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η ΓΑΔΘ σε γενική… ακινησία!

Στη λογική της απαξίωσης των περιφερικών Αστυνομικών Διευθύνσεων και των αναγκών τους κινούνται χρόνια τώρα η πολιτική και φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Τι κι αν τους φωνάζουμε «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα» και πολλά αστυνομικά περιστατικά τον αποδεικνύουν περίτρανα ανά τον χρόνο. Οι αστυνομικοί εκτός της Αθήνας, δουλεύουν αποτελεσματικά χάριν του φιλότιμου τους. 
Στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης δεν χρειάζονται αναλύσεις για να καταλάβει κανείς ότι λειτουργεί οριακά. Το πρόβλημα της έλλειψης
αστυνομικού προσωπικού όσο κι αν «κοπούν» οι οργανικές θέσεις κι αν «συνενωθούν» Υπηρεσίες μέσω αναδιάρθρωσης, δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν ενισχυθεί επιτέλους η Θεσσαλονίκη με ικανό αριθμό συναδέλφων στις τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις. Γιατί όσο κι αν μας δυσαρεστεί, όλα σχεδόν τα Α.Τ-Τ.Α λειτουργούν με τον ελάχιστο αριθμό αστυνομικών. Οι Διοικητές των Τμημάτων προσπαθούν με «αλχημείες» να εκδώσουν την υπηρεσία και οφείλουν πολλές ημερήσιες αναπαύσεις στο προσωπικό. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ταλαιπωρημένους συναδέλφους σωματικά και ψυχολογικά. 
Εξίσου σοβαρός και καθημερινός κίνδυνος για τους αστυνομικούς της ΓΑΔΘ είναι και τα μεταφορικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης έχει να ενισχυθεί με νέα οχήματα από το 2010(!). Δηλαδή, τα τελευταία πέντε χρόνια στην πόλη της Θεσσαλονίκης κινούνται νυχθημερόν τα ίδια οχήματα και δεν φαίνεται προς το παρόν η διάθεση από τις προϊστάμενες Υπηρεσίες για χορήγηση νέων οχημάτων.
Το μόνο που μας σώζει από απρόοπτες καταστάσεις είναι η ευσυνειδησία των συναδέλφων της ΥΤΕΒΕ. Με ελάχιστα μέσα προσπαθούν καθημερινά να επιλύσουν κάθε τεχνικό πρόβλημα των οχημάτων μας. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και με ευρεσιτεχνίες επισκευάζουν και συντηρούν τα οχήματα για να γίνουν λειτουργικά ξανά. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι και οι συνάδελφοι της ΥΤΕΒΕ δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως κάθε άλλη Υπηρεσία. Ακόμα κι αν οι ίδιοι καθημερινά «ξεπερνούν τον εαυτό τους» για να υπάρχουν περιπολικά στην ΓΑΔΘ, πολλές φορές το έργο τους δυσκολεύει λόγω των φειδωλών δαπανών και γενικότερων καθυστερήσεων. 
Όσο κι αν επιθυμούμε και ελπίζουμε όλοι να αλλάξει η κατάσταση αυτή, η πραγματικότητα καθημερινά μας διαψεύδει. Μέχρι σήμερα συνεχίζουν να βγαίνουν περιπολικά μεικτά από 4-5 Υπηρεσίες τα οποία καλύπτουν μεγάλους τομείς αρμοδιότητας, ενώ αρκετές άλλες δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν περιπολικό σε κάθε βάρδια λόγω έλλειψης προσωπικού. 
Η κυριολεκτική και μεταφορική «ακινησία» που παρατηρείται στην ΓΑΔΘ πρέπει να τερματιστεί. Η νέα τοπική φυσική και πολιτική Ηγεσία πρέπει να μην διαψεύσουν τις προσδοκίες μας και να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις που θα βελτιώσουν τις εργασιακές μας συνθήκες. Οι αστυνομικοί της ΓΑΔΘ δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν να υπηρετούν στην επαρχία. Η Θεσσαλονίκη είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο εφάμιλλο της Αθήνας και πρέπει στους πολίτες της να παρέχονται υψηλές αστυνομικές υπηρεσίες για την ασφάλεια τους. 

Α.Σ.Π. Α. Θεσσαλονίκης