Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Τί είπε ο Γ.Πανούσης για ΕΛ.ΑΣ και Π.Σ στη Βουλή

Δημοσιευμένο:www.bloko.gr
Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του ότι η "Αστυνομία είναι ο προστάτης του φτωχού", ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζει το πλήθος εκ των προτέρων ως επικίνδυνο και ότι δεν είναι ο εχθρός του διαδηλωτή ο αναπληρωτής υπουργός
Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, θέλησε να περιγράψει την εικόνα της ΕΛ.ΑΣ, που επιθυμεί ο ίδιος και η νέα κυβέρνηση.
Χαρακτήρισε "συμβολική" την αλλαγή ονομασίας της ΕΥΠ σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας, αλλά ουσιαστικό το διαχωρισμό ότι η νέα Υ.Π.Ε.Κ θα ασχολείται μόνο με τα... εξωτερικά και ανήγγειλε τη δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας, η οποία θα υπάγεται στο σχετικό υπουργείο.
Ο κύριος Πανούσης έκανε λόγο για αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα διαφθοράς στο σώμα, ενώ υποσχέθηκε οι μεταθέσεις και οι κρίσεις του προσωπικού να γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια.
Τόνισε ότι ήδη προβλέπονται οι θέσεις 238 αστυνομικών της "γειτονιάς", το κόστος των οποίων μαζί με τα οχήματα και τα κινητά τηλέφωνα ανέρχεται στα 6.600.000€, ενώ έδωσε βάρος στην εξασφάλιση οχημάτων για την ΕΛ.ΑΣ από τα κατασχεμένα και κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν απομακρυνθεί από πολιτικούς "στόχους" 500 αστυνομικοί και 80 οχήματα, ενώ απομένει η επαναξιολόγηση άλλων 3.500 αστυνομικών, οι οποίοι φρουρούν μη πολιτικούς στόχους και πολλοί από αυτούς θα επιστρέψουν στις οργανικές θέσεις τους.
Αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των ενοικίων, που πληρώνουν ΕΛ.ΑΣ και Πυροσβεστικό Σώμα για τη στέγασή τους, είκοσι και δεκαοκτώ εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θεωρεί ο υπουργός ότι μπορεί να εξοικονομηθεί με την εφαρμογή μίας "αποκεντρωμένης" αστυνομίας, ύστερα από την αναδιάρθρωση τών υπηρεσιών της.
Δεσμεύτηκε για την κατάργηση του επίμαχου άρθρου για το ΤΕΑΠΑΣΑ, ενώ ιδιαίτερο βάρος φαίνεται πως δίνει στην εκπαίδευση του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του, αλλά και τις συνθήκες υγιεινής.
Αναφερόμενος στην τρομοκρατία ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η Βουλήη όφειλε το 2002, αλλά και τώρα οφείλει, να συζητήσει τα πολιτικοκοινωνικά αίτια του φαινομένου της τρομοκρατίας και να μην αντιμετωπίζει το ζήτημα μόνο με αστυνομικά μέτρα.
Τέλος ο κύριος Πανούσης είπε ότι οι επιτυχίες ανήκουν στην ΕΛ.ΑΣ και το Π.Σ, ενώ για την όποια αποτυχία θα αναλαμβάνει εκείνος την ευθύνη.