Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης για τις σκοπιές και το Α.Τ. Λευκού Πυργού



Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2014 Άρι. Πρωτ.: 152/2014
Το Προεδρείο της Ένωσής μας συναντήθηκε με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Υποστράτηγο κ. Βάιο ΧΟΝΔΡΟ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την έκθεση εκ μέρους μας κάποιων σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το αστυνομικό προσωπικό και επιζητούν άμεση λύση, όπως
και την υπογράμμιση κάποιων προβληματισμών μας.
Συγκεκριμένα, η Ένωσή μας αιτήθηκε την επανεξέταση της φύλαξης στόχων από σταθερές αστυνομικές δυνάμεις και περιπολικά που πλέον δεν κρίνεται αναγκαία η προστασία τους. Ο κος Γενικός παρενέβη και εξέδωσε άμεσα διαταγή για την διακοπή φύλαξης ενός χώρου που άσκοπα διατίθονταν Αστυνομικοί χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο για προστασία. 
Φυσικά, ο έλεγχος οφείλει να είναι ενδελεχής και να ερευνηθούν σε βάθος οι στόχοι-χώροι στο σύνολό τους, για να μην κατασπαταλώνται αστυνομικές δυνάμεις εις βάρος της γενικής αστυνόμευσης. Επίσης, απαράδεκτο είναι παρά τις έντονες αντιδράσεις τόσο των συνάδελφων όσο και τις δικές μας να υπάρχουν ακόμα σκοπιές χωρίς σκοπιά και οι συνάδελφοι να εκτελούν υπηρεσία σε εξωτερικούς χώρους. Ο κος Γενικός μας ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό τον έχει απασχολήσει προσωπικά και γίνονται συνεχώς προσπάθειες βελτίωσης από την αρμόδια Επιτροπή της Γ.Α.Δ.Θ. για τα πρόσωπα και τον τρόπο φύλαξης των στόχων και επιτηρήσεων, ενώ αρμόδιες για το ίδιο θέμα είναι και προϊστάμενες Υπηρεσίες του Α.Ε.Α.

Τέλος, η μεταστέγαση του Α.Τ. Λευκού Πύργου είναι ένα πρόβλημα με δύσκολη λύση. Το Προεδρείο της Ένωσής μας είχε επισκεφτεί σε προηγούμενο χρόνο το κτίριο στο οποίο θα μεταφερθεί το Α.Τ., και μόνο σύγχρονο Αστυνομικό Τμήμα δεν θυμίζει. Οι χώροι δεν  έχουν καμία λειτουργικότητα. Χωρίς να θέλουμε να πλατειάσουμε οφείλουμε να αναφέρουμε απλώς ότι οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας όχι απλά δεν τηρούνται αλλά ούτε υπάρχουν υποτυπωδώς. Δεν νοείται ένα τόσο κεντρικό Αστυνομικό Τμήμα να μην διαθέτει κρατητήρια παρά μόνο χώρο προσαγόμενων ο οποίος είναι κατασκευασμένος με υαλοπίνακα και γυψοσανίδες. Οι προειδοποιήσεις μας στον κ. Γενικό για την μη ετοιμότητα του κτιρίου μπορούν να αποδειχθούν με μια απλή επίσκεψη στον συγκεκριμένο χώρο. Ελπίζουμε να μην έρθουμε στη δυσάρεστη θέση να μας ανακοινωθεί η μεταστέγαση χωρίς να έχουν λυθεί τα κτιριακά προβλήματα. Για το συγκεκριμένο θέμα η Ένωσή μας θα κάνει ερώτημα προς τις προϊστάμενες Υπηρεσίες ενώ επανέλθει με νεότερη αναλυτική ανακοίνωση για την ενημέρωση των μελών της.