Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Αστυνομικά μέτρα... αταξίας!

Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 135/2014
      Κύριε Γενικέ,  Το τελευταίο διάστημα μας έχουν καταγγελθεί τόσο από συναδέλφους όσο και από συνδικαλιστές, γεγονότα τα οποία θίγουν τους αρμοδίους για τον απαίδευτο τρόπο σχεδιασμού και υποστήριξης των μέτρων τάξης. Και δυστυχώς, το διακύβευμα είναι η σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων που δέχονται τις εντολές των ανωτέρων τους.

   Οι αθλητικές διοργανώσεις και πάσης φύσεως εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη μας θα καταλήξουν «μελανό» σημείο εάν δεν ληφθούν από τώρα τα κατάλληλα μέτρα. Μερικές ημέρες πριν, οι συνάδελφοι των έξι διμοιριών ΥΑΤ-ΥΜΕΤ και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης που έλαβαν μέρος στα μέτρα τάξης του ποδοσφαιρικού αγώνα «Καμπανιακός-Άρης» στο Καυταντζόγλειο Στάδιο, διακινδύνευσαν λόγω προχειρότητας και κακής αξιολόγησης κινδύνου εκ μέρους των αρμοδίων.

   Μετά τη λήξη του αγώνα, κι ενώ η ροή εξόδου των φιλάθλων από το γήπεδο ήταν εν εξελίξει, δόθηκε η εντολή να μεταβεί στον χώρο στάθμευσης του σταδίου μια διμοιρία της ΥΜΕΤ για τη φύλαξη ενός άδειου υπηρεσιακού λεωφορείου και ενός ιδιωτικού λεωφορείου(!). Όπως ήταν φυσικό κι επόμενο, οι δέκα συνάδελφοι της διμοιρίας μετέβησαν στο σημείο για να «προστατέψουν» δυο λεωφορεία, αλλά έμειναν οι ίδιοι απροστάτευτοι. Σχεδόν αμέσως δέχτηκαν επίθεση από πλήθος οπαδών τους οποίους δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Το ζήτημα που εγείρεται και εξοργίζει όλους μας είναι ότι αυτοί που έδωσαν την εντολή για τη φύλαξη των λεωφορείων, όταν οι συνάδελφοι καλούσαν μέσω ασυρμάτου σε ενισχύσεις δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν!! Αλλά η προχειρότητα στον συγκεκριμένο αγώνα δεν σταμάτησε εκεί αφού ταυτόχρονα με τα ανωτέρω, διατάχθηκε μια διμοιρία της ΥΑΤ να δημιουργήσει φραγμό στον προαύλιο χώρο του γηπέδου, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να εγκλωβιστούν ανάμεσα σε επιθετικούς φιλάθλους και όταν κάλεσαν σε βοήθεια, οι ανώτεροι τήρησαν και πάλι… σιγή ασυρμάτου!
   Όσα αναφέρουμε δεν ήταν ασκήσεις επί χάρτου που απέτυχαν. Ως αποτέλεσμα είχαν τον τραυματισμό δυο συναδέλφων της ΔΑΕΘ. Και αυτή δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση. Χωρίς να θέλουμε να μπούμε στο επιχειρησιακό και οργανωτικό κομμάτι των μέτρων τάξης, εκφράζουμε την τεράστια απογοήτευση όλων μας για τέτοιες συμπεριφορές. Είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό, οι αρμόδιοι να δίνουν εντολές προς εκτέλεση, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν την ψυχραιμία να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των διατασσομένων τους. Πως μπορεί ένας υψηλόβαθμος να εμπνεύσει ασφάλεια και κύρος στους υφισταμένους του όταν ο ίδιος είναι ο πρώτος που «κρύβεται» στις δυσκολίες;
   Θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ευθύνη όλων των Αξιωματικών για τις εντολές που οι ίδιοι δίνουν. Όσο μεγάλη είναι η ευθύνη αυτού που δέχεται την προσταγή για ενέργεια, το ίδιο και περισσότερο είναι αυτού που την διατάζει γιατί αυτός είναι ο αυτουργός. Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, ο Αξιωματικός που δίνει την εντολή να μεταβούν συνάδελφοι μέσα σε μαινόμενο πλήθος είναι υπαίτιος για τον τραυματισμό τους, ιδίως όταν έπειτα ο ίδιος τηρεί σιγή ιχθύος γιατί δεν μπορεί να αναλάβει τις συνέπειες της εντολής του.  
   Ωστόσο, η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού στην ΔΑΕΘ έχει καταλήξει τις διμοιρίες να είναι στην πραγματικότητα ολιγομελείς ομάδες. Όταν μια διμοιρία οφείλει για να είναι αποτελεσματική να έχει τουλάχιστον 40 άτομα, στην Δ.Α.Ε.Θ. η κάθε διμοιρία της ΥΜΕΤ αποτελείται από 12-14 περίπου συναδέλφους και κάθε διμοιρία της ΥΑΤ από 18-20. Φυσικά οι λύσεις είναι αυτονόητες, είτε πρέπει να ενισχυθεί ο αριθμός των συναδέλφων στις διμοιρίες (αν και από όσο γνωρίζουμε η ΔΑΕΘ δεν αιτήθηκε ενίσχυση δύναμης, άρα η Διοίκηση θεωρεί ότι επαρκούν οι συνάδελφοι που ήδη υπάρχουν) είτε να μειωθεί ο αριθμός των διμοιριών. Η ποσότητα των διμοιριών δεν είναι ανάλογη με την επιτυχή δράση τους. Από το να υπάρχουν πολλές αδύναμες διμοιρίες είναι σαφώς λογικότερο να μετράμε λιγότερες, αποτελεσματικές διμοιρίες, ώστε οι συνάδελφοι να μπορούν να βγουν αλώβητοι σε περίπτωση επικίνδυνης επίθεσης εναντίον τους.
   Μοναδικός μας στόχος είναι η αφύπνιση των αρμοδίων γιατί πολλές φορές μόνοι μας δυσκολεύουμε το έργο μας. Τα ορθολογικά μέτρα τάξης, οι σωστές εντολές την κατάλληλη στιγμή, οι «αδιαπέραστες» διμοιρίες και η κατάλληλη κατανομή και τοποθέτηση των αστυνομικών δυνάμεων είναι το κλειδί για την διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και των συναδέλφων.
   Κύριε Γενικέ,
   Για όλα τα ανωτέρω και δεδομένης της προηγούμενης επωφελούς συνεργασίας μας, παρακαλούμε όπως με παρέμβασή σας επανεξεταστεί η αριθμητική σύνθεση των διμοιριών της ΔΑΕΘ για την ενίσχυση ή μείωσή τους. Τέλος, παρακαλούμε όπως δώσετε τις δέουσες εντολές σε όλους τους Αξιωματικούς-επικεφαλής μέτρων τάξης για τον ορθό σχεδιασμό και τις αντιδράσεις τους σε περιπτώσεις κρίσης,καθώς κάθε αμέλειά τους μπορεί να αποβεί εγκληματική. 
                             Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                   ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ         
             6976518061                                                     6979972444