Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσ/κης για τα αστυνομικά κρατητήρια και την πρόληψη από τον ιό έμπολα

Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 2014 Αριθ. Πρωτ.: 144/2014
Το Προεδρείο της Ένωσής μας πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Υποστράτηγο κ. Βάιο ΧΟΝΔΡΟ, παρουσία και του Αντιπροέδρου Θεμάτων Μελετών & Επιμόρφωσης Αστυνομικών της ΠΟΑΣΥ κ. Γεώργιο ΦΕΣΤΕΡΙΔΗ, για τις κρατούσες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα αστυνομικά
κρατητήρια της ΓΑΔΘ.
Από πλευράς της Ένωσής μας διατυπώθηκαν προτάσεις για την αποσυμφόρηση των κρατητηρίων προς αποφυγή επιδημιών και μεταδοτικών ασθενειών, ιδίως λόγω της κράτησης ποινικών κρατουμένων στις Αστυνομικές Υπηρεσίες και των υπεράριθμων κρατούμενων στα αστυνομικά κρατητήρια, και πολύ περισσότερο σήμερα που υπάρχει η απειλή του ιού έμπολα, εκτός των άλλων ασθενειών.
Ο κ. Γενικός, μας ανέφερε ότι γνωρίζει την έκταση του προβλήματος, και μας γνωστοποίησε ότι ήδη στην ΓΑΔΘ γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την πρόληψη από τον ιό έμπολα. Συγκεκριμένα, στα κρατητήρια των Α.Τ. της ΓΑΔΘ κρατούνται πλέον ελάχιστοι κρατούμενοι ενώ οι υπόλοιποι προωθούνται στα κρατητήρια της Δ/νσης Ασφαλείας, και οι ποινικοί κρατούμενοι στις φυλακές όπως ορίζουν τις διατάξεις του Νόμου. 
Επειδή η υγεία των Αστυνομικών, που έρχονται καθημερινά σε άμεση επαφή με τους κρατούμενους, είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις συνθήκες υγιεινής των κρατητηρίων, η Ένωσή μας έχει ήδη προβεί σε ενέργειες για τον απαραίτητο εφοδιασμό των συναδέλφων με τα προβλεπόμενα υλικά για την πρόληψή τους από μεταδοτικές ασθένειες. Τέλος, το Προεδρείο της Ένωσής μας τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στα κρατητήρια της ΓΑΔΘ, και παρακαλεί όποιον συνάδελφο έχει να καταγγείλει οτιδήποτε αφορά το προαναφερόμενο ζήτημα να μην διστάσει να ζητήσει τη συνδρομή της Ένωσης.