Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η γάγγραινα των ελληνικών γηπέδων. Άρθρο του ΣΙΣΚΟΥ Γεώργιου


Αγαπητοί συνάδελφοι χαίρεται!

Μετά από πολλές καταγγελίες συναδέλφων για τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα και έπειτα από τα τραγικά γεγονότα με το θάνατο ενός συνανθρώπου μας, εν ώρα εξέλιξης ποδοσφαιρικού αγώνα στο Ηράκλειο Κρήτης, απαιτούμε από την Ε.Π.Ο. καθώς επίσης και από τον αθλητικό εισαγγελέα να μας γνωρίσουν ποια γήπεδα της Ελλάδος, στα οποία διεξάγονται αγώνες επαγγελματικού ποδοσφαίρου, πληρούν της προϋποθέσεις της UEFA.


Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, για να μπορεί ένα γήπεδο ποδοσφαίρου να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό φιλάθλων, πρέπει να έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, όπως δύο (2) θύρες άμεσης ανάγκης όπου εισέρχονται και εξέρχονται οχήματα άμεσης ανάγκης (πυροσβεστικά, ασθενοφόρα κλπ). Επίσης, πρέπει οι θύρες εξόδου να είναι κατάλληλα κατασκευασμένες και τοποθετημένες ώστε σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης να είναι δυνατή η σύντομη και ασφαλής έξοδος των φιλάθλων.

Κατά τα φαινόμενα, λίγα είναι τα ελληνικά γήπεδα στα οποία διεξάγονται αγώνες επαγγελματικού ποδοσφαίρου και πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστούν νόμιμα.

Η γάγγραινα των ελληνικών γηπέδων, είτε πρόκειται για γήπεδα ποδοσφαίρου είτε καλαθοσφαίρισης είτε αντισφαίρισης, είναι δυστυχώς για τους συναδέλφους οι εκδηλώσεις μη αστυνομικής φύσης, για τις οποίες από ιδρύσεως της Ελληνικής Αστυνομίας συνεχίζουν να κατασπαταλούνται αστυνομικές δυνάμεις και εργατοώρες, δίχως ουσιαστική απολαβή.

Η ταλαιπωρία συνεχίζεται για όλους τους αστυνομικούς, και ιδίως τα Σαββατοκύριακα που το ένα τρίτο (1/3) περίπου της δύναμης της ΕΛ.ΑΣ. διατάσσεται να απασχοληθεί στα γήπεδα προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιριών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, η μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστησαν οι συνάδελφοι στον πρόσφατο τελικό κυπέλλου μεταξύ των ομάδων «ΠΑΟ-ΠΑΟΚ», όπου αναγκάστηκαν να εργαστούν επί είκοσι έξι (26) ώρες ασταμάτητα!

Κάθε χρόνο στα ελληνικά γήπεδα έχουμε τραυματίες φιλάθλους οι οποίοι άλλες φορές ηθελημένα και άλλες αθέλητα, βρίσκονται στη δίνη των επεισοδίων. Αστυνομικοί οι οποίοι διατάσσονται να λάβουν μέτρα σε αθλητικές συναντήσεις πολλές φορές τραυματίζονται βαριά. Έχουμε περί τους 150 τραυματίες αστυνομικούς κατ’ έτος μόνο στα ελληνικά γήπεδα. Παραδείγματα πολλά. Συνάδελφος έχει χάσει το μάτι του, άλλος έχει σπάσει τη λεκάνη του, ενώ πάμπολλοι είναι κι άλλοι σοβαρότατοι τραυματισμοί. Όμως, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν στον αγώνα καλαθοσφαίρισης μεταξύ των ομάδων «ΑΡΗ-ΠΑΟΚ» όπου ενώ είχαμε τη διακοπή του αγώνα, μια διμοιρία διατάχθηκε να παραμείνει έξωθεν του αεροδρομίου, επί δίωρου, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ασφαλής αναχώρηση του διαιτητικού team.

Απαιτούμε από τη φυσική και πολιτική ηγεσία να σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων, να τους απαλλάξει από τα πάρεργα και να μεριμνήσει ώστε ο μάχιμος αστυνομικός να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα ασφαλείας που αφορούν τον Έλληνα Πολίτη.

ΣΙΣΚΟΣ Γεώργιος
Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ