Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για την προστασία των συνοριακών φυλάκων από τον ιο Έμπολα

Δελτίο τύπου - 17 Οκτωβρίου 2014
Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου σχετικά με τα μέτρα πρόληψης για την προστασία των συνοριακών φυλάκων από τον ιό Έμπολα
Ερώτηση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης για την προστασία των συνοριακών φυλάκων σε περίπτωση πιθανού κρούσματος του ιού Έμπολα κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου προς τους Υπουργούς Υγείας και Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.

Όπως τονίζει η κ. Μάρκου, απαιτείται η αναλυτική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση των συνοριακών φυλάκων και του αστυνομικού προσωπικού που είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη των συνόρων από ειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό σχετικά με την αναγνώριση των συμπτωμάτων και τους τρόπους μετάδοσης του ιού και τα ενδεδειγμένα μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή πιθανής μόλυνσης, καθώς και η χορήγηση στα σημεία ελέγχου των αναγκαίων μέσων προστασίας, όπως γάντια, μάσκες μίας χρήσης και στολές, σε επαρκή αριθμό όπως άλλωστε ορίζουν και οι σχετικές κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν αναφορές ότι η ενημέρωση αυτή περιορίζεται στη διανομή κάποιων φυλλαδίων οδηγιών ενώ καταγράφονται ελλείψεις σε γάντια και μάσκες.
Ρωτά, λοιπόν, τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για την επαρκή ενημέρωση και εξοπλισμό των συνοριακών κέντρων και σημείων ελέγχου για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος του ιού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: α) τον Υπουργό Υγείας και β) τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ: Μέτρα πρόληψης για την προστασία των συνοριακών φυλάκων από τον ιό Έμπολα
Η εμφάνιση του ιού Έμπολα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής και η επακόλουθη εξάπλωσή του, με καταγεγραμμένα κρούσματα σε Ευρώπη και Αμερική, έχει οδηγήσει στην εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης πιθανόν κρουσμάτων της ασθένειας από το Υπουργείο Υγείας.
Δεδομένου ότι η χώρα αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών οι οποίοι προέρχονται και από την Αφρική, κρίνεται απαραίτητη η λήψη προληπτικών μέτρων και για την προστασία των συνοριακών φυλάκων και του αστυνομικού προσωπικού που είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη των συνόρων.
Ειδικότερα, απαιτείται η αναλυτική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση από ειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό σχετικά με την αναγνώριση των συμπτωμάτων και τους τρόπους μετάδοσης του ιού και τα ενδεδειγμένα μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή πιθανής μόλυνσης, καθώς και η χορήγηση στα σημεία ελέγχου των αναγκαίων μέσων προστασίας, όπως γάντια, μάσκες μίας χρήσης και στολές, σε επαρκή αριθμό όπως άλλωστε ορίζουν και οι σχετικές κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν αναφορές ότι η ενημέρωση αυτή περιορίζεται στη διανομή κάποιων φυλλαδίων οδηγιών, ενώ καταγράφονται ελλείψεις σε γάντια και μάσκες.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

  • Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την επαρκή ενημέρωση και εξοπλισμό των συνοριακών κέντρων και σημείων ελέγχου για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος του ιού;