Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Η Δικαιοσύνη απειλεί με πρόστιμο το Δημόσιο

Δημοσιευμένο:http://www.kathimerini.gr
Ισχυρό μοχλό πίεσης στην κυβέρνηση, ώστε να καταβληθούν αναδρομικά και αυξήσεις σε χιλιάδες μισθοδοτούμενους από το Δημόσιο που δικαιώθηκαν δικαστικά, αποτελεί ειδική διαδικασία που δρομολογήθηκε ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αφορμή την υπόθεση των ενστόλων.
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, το υπουργείο Οικονομικών κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ αν δεν εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις δικαίωσης των ενστόλων από την ολομέλεια του ΣτΕ. Κι αυτό, γιατί ενεργοποιήθηκε ο νόμος που ισχύει από το 2002 και προβλέπει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά του Δημοσίου όταν δεν εκτελεί και δεν συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις. Ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί ήδη εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα των εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, που ζητούν «εδώ και τώρα» την εφαρμογή των αποφάσεων με τις οποίες ακυρώθηκαν οι περικοπές στους μισθούς τους μετά το 2012.
Ο δεύτερος γύρος δικαίωσης των ενστόλων από το ΣτΕ θεωρείται δεδομένος, καθώς οι ανώτατοι δικαστικοί που μετέχουν της επιτροπής που ελέγχει κατά πόσο εφαρμόστηκαν οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην ταχθούν υπέρ της εφαρμογής τους. Η απόφασή τους αναμένεται σύντομα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει ταχθεί προθεσμία στο υπ. Οικονομικών για να συμμορφωθεί, ενώ ανάλογα αιτήματα αναμένεται να υποβληθούν και από άλλες κατηγορίες, κυρίως των λεγομένων ειδικών μισθολογίων. Το υπουργείο, από την πλευρά του, επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, εκτιμώντας ότι η δημοσιονομική συγκυρία δεν προσφέρεται για ικανοποίηση τέτοιων αιτημάτων, ακόμη και αν έχουν δικαιωθεί δικαστικά. Ζητεί δε από το ΣτΕ να του δοθεί χρόνος για να διευθετήσει το ζήτημα.
Η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης ειδικής επιτροπής για τη μη εφαρμογή δικαστικής απόφασης σημειώνεται πρώτη φορά και αφορά χιλιάδες ένστολους μισθοδοτούμενους από το Δημόσιο (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες και στρατιωτικούς). Οπως προαναφέρθηκε, το εργαλείο για την άσκηση πίεσης είναι ο νόμος 3068 του 2002 που προβλέπει χρηματικά πρόστιμα κατά του Δημοσίου, όταν δεν εκτελούνται δικαστικές αποφάσεις. Ο νόμος αυτός, μέχρι σήμερα, δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ σε υποθέσεις τόσο ευρείας κλίμακας, όπως αυτή των ενστόλων.
Στο υπ. Οικονομικών, όπως προκύπτει και από τη στάση που κρατούν οι εκπρόσωποί του στη διαδικασία ελέγχου που έχει ξεκινήσει στο ΣτΕ, αντιμετωπίζουν με έντονο προβληματισμό την πιθανότητα να αναγκαστούν, υπό το βάρος μιας καταδίκης του Δημοσίου, σε άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του ενστόλων. Η συνολική δαπάνη αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ σε αναδρομικά και μισθούς και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Οι προβληματισμοί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εντείνονται και από το γεγονός ότι το παράδειγμα των ενστόλων που επέλεξαν την οδό της δικαστικής καταδίκης για να τους δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά θα ακολουθήσουν και άλλοι που δικαιώθηκαν για τις περικοπές. Εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που πρόκειται να αποφανθεί σύντομα για τις περικοπές, τον ίδιο δρόμο αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, οι γιατροί του ΕΣΥ ή οι πανεπιστημιακοί. Το αισιόδοξο για την κυβέρνηση πάντως είναι ότι από τις αποφάσεις του ΣτΕ ώς τώρα φαίνεται καθαρά πως το Δικαστήριο κινείται με φειδώ στην ικανοποίηση αιτημάτων για περικοπές. Για τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι όποιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί δεν είναι θετικές, και οι δικαιώσεις αφορούν πρωτίστως τον «σκληρό πυρήνα» του κράτους.
Οι εκκρεμείς υποθέσεις
Σημαντικές αποφάσεις με δημοσιονομικό κόστος για τη χώρα αναμένονται και στο νέο δικαστικό έτος από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αποφάσεις για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι η σοβαρότερη εκκρεμότητα, ενώ αναμένονται και αποφάσεις για τις περικοπές σε ειδικά μισθολόγια, πλην των ενστόλων που ήδη έχουν δικαιωθεί.
Η κατεύθυνση των αποφάσεων του ΣτΕ κινείται ώς τώρα στη μερική ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων και μόνον για τους απασχολούμενους στον λεγόμενο «σκληρό πυρήνα» του κράτους. Από το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένονται αποφάσεις για τις περικοπές στις συντάξεις ενστόλων, γιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, ενώ ήδη έχουν δικαιωθεί οι συνταξιούχοι δικαστικοί.
Παράλληλα, ακολουθώντας το παράδειγμα των ενστόλων, οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν προαναγγείλει στο υπουργείο Οικονομικών προσφυγή στο ΣτΕ για την επιβολή προστίμου στο Δημόσιο για μη εφαρμογή απόφασης που τους έχει δικαιώσει σχετικά με το επίδομα βιβλιοθήκης που παίρνουν. Το επίδομα αυτό έχει κριθεί ως μη φορολογητέο εισόδημα και οι γιατροί διεκδικούν αναδρομικά την εφαρμογή της απόφασης για μειωμένη φορολογία. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί και για άλλα επιδόματα.