Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Για μία ακόμη φορά μας αγνόησαν...

Αθήνα, 7 Αυγούστου 2014 Αρ. Πρωτ.: 201/1/32στ
Ψηφίστηκε τελικά χθες από το Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, που είχαμε απαιτήσει να
αποσυρθεί, ως απαράδεκτο, λόγω των καταστροφικών αλλαγών που επιφέρει στους δυο πυλώνες των ασφαλιστικών μας ταμείων, ήτοι στους Κλάδους Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Το συνδικαλιστικό μας κίνημα, ως γνωστόν, έδωσε μια συνεχή μάχη μέσα κι έξω από τη Βουλή από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η απόφαση του υπουργού Εργασίας να εντάξει τα Ταμεία μας στο ΕΤΕΑ και να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού των μερισμάτων του ταμείου του Λιμενικού Σώματος.
Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατενόησε το δίκαιο των αιτημάτων μας και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα έθετε ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, διότι το άρθρο 221, όπως είπε, ακυρώνει συσσωρευμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και περιορίζει την ελευθερία επιλογής των ασφαλισμένων.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας μας στην Πλατεία Κολοκοτρώνη εκδήλωσαν με την παρουσία τους την συμπαράστασή τους στον αγώνα μας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Μητρόπουλος Αλέξης, Τσουκαλάς Δημήτρης και Σταθάκης Γιώργος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Κατσώτης Χρήστος, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου καταστήσαμε σαφές με την επίδοση του σχετικού ψηφίσματος στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων ότι τυχόν ψήφιση του επίμαχου άρθρου θα εκληφθεί ως εμπαιγμός και απαξίωση όλων των ενστόλων, μια εξέλιξη που θα πυροδοτήσει νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δεδομένου ότι η κυβέρνηση όχι μόνο καταδεικνύει πώς αντιλαμβάνεται την «αγάπη» της για τους ένστολους, αλλά δεν συμμορφώνεται ούτε καν με τις αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών που έχουμε υποστεί από τα μνημόνια.
Δυστυχώς, εκ μέρους της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας επιδείχθηκε αδιαλλαξία αφού δεν δέχθηκε ούτε την τροπολογία 12 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ούτε και την πρότασή μας για νομοτεχνική βελτίωση στην παρ. 3 του άρθρου 221 ώστε να ρυθμίζεται ο τρόπος καταβολής του εφάπαξ με κοινή υπουργική απόφαση.
Κατόπιν τούτων κατά τη διεξαχθείσα ονομαστική ψηφοφορία εψήφισαν συνολικά 97 βουλευτές. Υπέρ του άρθρου 221, εψήφισαν ΝΑΙ 50 κυβερνητικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και ΟΧΙ 47 της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα υπέρ του άρθρου ψήφισαν οι: Καραμανλή Άννα, Ιακωβίδου Παναγιώτα (Τάνια), Καραγκούνης Κωνσταντίνος, Στύλιος Γεώργιος, Μαρτίνου Γεωργία, Νταβλούρος Αθανάσιος, Καράμπελας Ιωάννης, Κοψαχείλης Τιμολέων, Υψηλάντης Βασίλειος – Νικόλαος, Κόνσολας Εμμανουήλ, Αυγερινοπούλου Διονυσία – Θεοδώρα, Μαρίνος Ανδρέας, Βεσυρόπουλος Απόστολος, Σενετάκης Μάξιμος, Δεικτάκης Γεώργιος, Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ, Πασχαλίδης Ιωάννης, Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος, Σκόνδρα Ασημίνα, Αναγνωστόπουλος Γεώργιος, Αντωνίου Μαρία, Γεωργαντάς Γεώργιος, Δήμας Χρίστος, Κέλλας Χρήστος, Βογιατζής Παύλος, Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, Χριστογιάννης Δημήτριος, Μάνη-Παπαδημητρίου Αννα, Τσουμάνης Δημήτριος, Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Αραμπατζή Φωτεινή, Σκρέκας Κωνσταντίνος, Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος, Μακρή Ελένη, Μανδρέκα Ασπασία, Καρανάσιος Ευθύμιος. Κάρμαντζης Σταμάτιος, Καλαντζής Γεώργιος, Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος, Μπούρας Αθανάσιος, Δήμας Πύρρος, Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος, Γκόκας Χρήστος, Κασσής Μιχαήλ, Ρήγας Παναγιώτης, Χατζή Οσμάν Ραήφ Αχμέτ, Μανιάτης Ιωάννης, Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας και Χριστοφιλοπούλου Εύη.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Χαϊκάλης Παύλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Γιοβανόπουλος Κώστας και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μπούκουρας Στάθης. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτριος Κυριαζίδης, ο οποίος είχε διαχωρίσει τη θέση του από το βήμα της Βουλής για το άρθρο 221, αντικαταστάθηκε λίγο πριν την ψηφοφορία.
Οι Ομοσπονδίες μας δεν θα υποστείλουν φυσικά τη σημαία του αγώνα και ήδη σήμερα κατατίθεται η προσφυγή στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ αναφορικά με τις εκδοθείσες από αυτό αμετάκλητες αποφάσεις για τις μισθολογικές περικοπές. Επίσης, δόθηκε ήδη εντολή στους νομικούς συμβούλους να εξετάσουν την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του άρθρου 221, έτσι όπως ψηφίστηκε, καθόσον η ίδια η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής αναφέρεται σε αυτό.
Όπως έχουμε κατ' επανάληψη δηλώσει, θα εξαντλήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινώσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας με πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητας.