Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Κατασπατάλ​ηση των αστυνομικώ​ν δυνάμεων της Δ.Α.Ε.Θ. εν μέσω καλοκαιριο​ύ

Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 107/2014
Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη ΚΙΚΙΛΙΑ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
Κοιν.: Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ
Κύριε Υπουργέ,
Όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, το αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης υφίσταται συχνά άσκοπη ταλαιπωρία σε αυξημένα μέτρα τάξης για διοργανώσεις ήσσονος σημασίας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι αυτή η κατάσταση θα αμβλυνθεί ενόψει της καλοκαιρινής ραστώνης και θα χορηγηθούν οι υπεράριθμες οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις, τελικά αποδεικνύεται το αντίθετο. Χωρίς να θέλουμε να επέμβουμε σε καμία περίπτωση στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των αρμοδίων, έχουμε παρατηρήσει ότι οι δυνάμεις των Υ.Α.Τ. και Υ.ΜΕ.Τ. συνεχίζουν να κατασπαταλώνται σε γεγονότα που δεν χρήζουν διμοιριών καταστολής (π.χ. συναυλίες δημοφιλών Ελλήνων καλλιτεχνών άνευ αστυνομικού ενδιαφέροντος, αθλητικούς αγώνες ΑμεΑ κ.α.).
Κι ενώ ο πληθυσμός της πόλης μας έχει μειωθεί αισθητά λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, οι Αστυνομικοί συνεχίζουν να εργάζονται σαν να είναι σε πλήρη εξέλιξη εκδηλώσεις που ενέχουν κίνδυνο πρόκλησης επεισοδίων. Γεγονός το οποίο φυσικά δεν υφίσταται. Εύλογο είναι λοιπόν ότι οι ημέρες αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ευκαιρία να ελαττωθούν τα πολλά οφειλόμενα ρεπό στους συναδέλφους και ταυτόχρονα να αναπαυθεί το ήδη ταλαιπωρημένο προσωπικό από τα πάρεργα.
Ακραίο παράδειγμα αποτελεί μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούνται οι αστυνομικές δυνάμεις της Δ.Α.Ε.Θ. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο διμοιρίες των Υ.Α.Τ.-Υ.ΜΕ.Τ. εκτός των προγραμματισμένων υπηρεσιών τους και εκδηλώσεων να διατίθενται και ως στατικές δυνάμεις σε διάφορα σημεία της πόλης χωρίς καμία υπηρεσιακή υποχρέωση και ουσιαστικό λόγο παρουσίας, πέραν του «φαίνεσθαι».
Εξάλλου, σημαντικότερο θα ήταν οι συνάδελφοί μας αυτές τις ημέρες να εκπαιδεύονται, όπως ορίζουν τα διατασσόμενα, παρά να περιφέρονται ως θίασος χωρίς να εργάζονται πραγματικά. Και η εκπαίδευση των Αστυνομικών της Δ.Α.Ε.Θ. είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας του έργου τους.

Κύριε Υπουργέ,
Επειδή από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων σας έχετε επιδείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στις συνθήκες εργασίας του αστυνομικού προσωπικού, παρακαλούμε όπως δώσετε τις δέουσες εντολές ώστε οι διοικούντες να χορηγήσουν τις πολυάριθμες οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις εντός των μηνών Ιουλίου-Αυγούστου 2014, καθώς μετά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα είναι ακόμα δυσκολότερο αφού από τέλη Ιουλίου γίνεται εκ νέου η έναρξη των αθλητικών εκδηλώσεων, πλην των εκτάκτων και αστάθμητων γεγονότων που προκύπτουν. 
Επίσης, θεμιτό θα ήταν με παρέμβασή σας οι αρμόδιοι να προβαίνουν σε ορθολογικότερο προγραμματισμό των δυνάμεων που διατίθενται σε μέτρα τάξης, χωρίς να εξαντλούν ασκόπως τους συναδέλφους.
Άλλωστε, τα επιχειρησιακά σχέδια ως στόχο έχουν την διατήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των πολιτών. Τι νόημα έχουν όμως όταν στο σημείο οι Αστυνομικοί καταλήγουν να είναι περισσότεροι από τους πολίτες;