Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Ανοιχτή επιστολή προς Πρόεδρο ΠΟΑΣΥ κ. Χρήστο Φωτόπουλο

Κύριε Φωτόπουλε,
Καταρχήν δηλώνουμε ότι καταδικάζουμε κάθε περιστατικό μεμονωμένης κι αδικαιολόγητης βίας από όπου κι αν προέρχεται. Οι αστυνομικοί είμαστε χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι και βιώνουμε την οικονομική κρίση όπως όλοι ο Έλληνες, αφού πολλά συγγενικά μας πρόσωπα συμπληρώνουν το σύνολο των 1.500.000 ανέργων Ελλήνων. Άρα όποια κατηγορία για ευθυγράμμιση μας με τις τάξεις των πλουσίων και πολιτικά συμφέροντα είναι τουλάχιστον ασταθείς.
Σκοπός αυτής της επιστολής είναι να σας εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας για τις αλλεπάλληλες επικρίσεις σας εις βάρος των αστυνομικών για χρήση βίας με γενικεύσεις, στηριζόμενος σε μεμονωμένα περιστατικά και ξεχνώντας ότι ο ρόλος σας είναι να λέτε την αλήθεια στην κοινωνία, όπως την βιώνουμε εμείς οι άντρες των ΜΑΤ και μην φτάνετε στα όρια του λαϊκισμού.
Μόνο απογοήτευση και οργή προκαλέσατε σε όλους όσους παρακολουθήσαμε στις 14 Ιουνίου 2014 τις δηλώσεις σας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή. Αναφερθήκατε στο άτυχο γεγονός με τα επεισόδια με τις καθαρίστριες όχι ως εκπρόσωπος των αστυνομικών αλλά ως επικριτής τους. Είναι σωστό να κάνουμε αυτοκριτική αλλά όχι να στοχοποιούμαστε μόνοι μας για να γίνουμε αρεστοί την κοινή γνώμη. Κάτι το οποίο εσείς έχετε κάνει στο παρελθόν κατ’ επανάληψη.
Ενδεικτικά αποσπάσματα όπως δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ:
30 Ιουνίου 2011: Χρήστος Φωτόπουλος «Ζητάω συγνώμη από τους πολίτες. Είναι ντροπή», επεσήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, για τη στάση συναδέλφων του στα επεισόδια των αγανακτισμένων. Αν αυτό λέγεται δημοκρατία και ομαλή λειτουργία και ενδεδειγμένος τρόπος λειτουργίας της αστυνομίας, βροντοφωνάζω όχι. Ντροπή, ντροπή, ντροπή».
Ούτε λέξη για τους εκατοντάδες τραυματίες συναδέλφους. Και σαν να μην έφτανε αυτό καταλήγετε να κατηγορείτε εσείς ο ίδιος τα ΜΑΤ για μη δημοκρατική λειτουργία, ενώ οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται είναι συνθήκες πολέμου με την κυριολεκτική έννοια. Είναι γνωστό ότι με την ίδια ευαισθησία και σε περίπτωση νεκρού συναδέλφου πάλι καταδικάζετε την δημοκρατία!
24 Σεπτεμβρίου 2013: «Την τελευταία τριετία υπάρχουν πάμπολλα περιστατικά στα οποία συνάδελφοι επέδειξαν ανοχή σε κρούσματα βίας από μελή της Χρυσής Αυγής», παραδέχτηκε ο Χρήστος Φωτόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Ποια είναι αυτά τα περιστατικά κύριε Πρόεδρε; Εκτός από φωτογραφίες που ερμηνεύονται όπως βολεύει δημοσιογράφους και πολιτικούς; Και οι έρευνες μόνο φυσίγγια και σουγιάδες ανακάλυψαν.
Με τις τελευταίες σας δηλώσεις σοκάρατε όχι μόνο εμάς που θεωρητικά μας εκπροσωπείτε αλλά και τους ίδιους τους δημοσιογράφους!
«Εκτεθειμένους άφησε η Ομοσπονδία αστυνομικών ορισμένους από τους γνωστότερους δημοσιογράφους και σχολιαστές ιδιωτικών ΜΜΕ αλλά και τους αρχισυντάκτες της ΝΕΡΙΤ, που είχαν σπεύσει να αποδώσουν τα χτεσινά επεισόδια στο υπουργείο Οικονομικών στη «βία των καθαριστριών». «Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί οι ανεγκέφαλοι, οι εγκληματικές φυσιογνωμίες. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μετατρέψει συνανθρώπους μας σε φυτά και δεν έχει βγει το πόρισμα (των ΕΔΕ)» δήλωσε ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος. Επίσης, ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι ΕΔΕ που έχουν γίνει στο παρελθόν για υποθέσεις αστυνομικής βίας, όπως σε βάρος του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου ή του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, αλλιώς «είμαστε εκτεθειμένοι».
Εμείς είμαστε εκτεθειμένοι, επειδή μας εκθέτει κυρίως και πρωτίστως αυτός που επιλέξαμε να μας εκπροσωπεί και να προωθεί τις θέσεις μας, τα αιτήματα μας και τα προβλήματα μας. Αντί για αυτό εσείς φαίνεται ότι προσπαθείτε για τη δημιουργία μιας εικόνας «καλού Προέδρου» που πολεμά τους «κακούς αστυνομικούς». Το δυστύχημα για εμάς είναι ότι ο «κακός αστυνομικός» είναι ταυτισμένος με τον «κακό Ματατζή». Όχι κανένας αστυνομικός των ΜΑΤ δεν είναι ανεγκέφαλος, και ούτε ως εγκληματική φυσιογνωμία δεν ξεκινάει να πάει στην δουλειά του και με χαρά περιμένει την στιγμή που θα εμπλακεί με Έλληνες πολίτες και κοινωνικές ομάδες. Είναι επιφορτισμένος με τον άχαρο ρόλο της καταστολής και οι συνθήκες εργασίας του είναι απρόβλεπτες και μη περιγράψιμες κι έτσι γίνονται λάθη για τα οποία μετά ελεγχόμαστε, λογοδοτούμε και τιμωρούμαστε. Όταν κάποιος δέχεται επίθεση από πέτρες, ξύλα, μάρμαρα, μολότοφ  κ.α. το αίσθημα της επιβίωσης είναι τόσο έντονο που μπορεί να παρεκτραπεί. Αυτό δεν τον δικαιολογεί, αλλά εσείς τουλάχιστον θα έπρεπε να ξέρετε ότι οι αστυνομικοί προστατεύουν την τάξη και την ασφάλεια της κοινωνίας και των περιουσιών των Ελλήνων πολιτών με κόστος ακόμα και την σωματική τους ακεραιότητα, και δεν είναι ανεγκέφαλοι που παίζουν πετροπόλεμο με αναρχικούς και μπαχαλάκηδες. Όποιο άλλο γεγονός είναι μεμονωμένο και δεν επιτρέπονται γενικοί χαρακτηρισμοί για άτομα που στελεχώνουν το Σώμα. Αυτό οφείλετε να υποστηρίζετε και να το προβάλετε. Την αλήθεια, χωρίς προσωπικές σας απόψεις. Αν και απορίας άξιο είναι πως ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ δεν συναισθάνεται τους αστυνομικούς, και κυρίως αυτούς που κάθε μέρα κινδυνεύουν να μείνουν «φυτά».
Μην ξεχνάτε ότι αυτός ο ίδιος αστυνομικός που σήμερα για εσάς και για όλους τους Έλληνες είναι ανεγκέφαλος, αύριο που θα πάρει μετάθεση σε μια άλλη υπηρεσία και θα συλλάβει κάποιον επικίνδυνο ληστή, θα τον δείχνετε ως παράδειγμα προς μίμηση και θα τον βραβεύετε. Ή σε περίπτωση θανάτου του στην υπηρεσία από αφηνιασμένους διαδηλωτές που θεωρούν αντίπαλο τους τον αστυνομικό και όχι τις πολιτικές εξαθλίωσης που ακολουθούνται, όλοι μαζί με μια σημαία στο φέρετρο θα κλαίμε πάλι για έναν ανεγκέφαλο ήρωα που έδωσε τη ζωή του σε μια μάχη άνιση. Του καθήκοντος που οι αστυνομικοί υπηρετούν και της μικροπολιτικής που εσείς ως Πρόεδρος κάνετε.
Ήρθε η ώρα κύριε Φωτόπουλε να αναλάβετε μια ιστορική σας ευθύνη και να ενώσετε τη φωνή σας με τη φωνή μας για να ακουστεί ο Έλληνας αστυνομικός ή διαφορετικά με κούφια λόγια να αντιπροσωπεύετε μόνο τον εαυτό σας.

ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ ΣΤΗΝ Δ.Α.Ε.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΜΥΛΩΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΕΧΛΙΒΑΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ