Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Κατάσταση Οχημάτων Α.Δ. Ορεστιάδας

Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου 2014 Αρ. Πρωτ.: 89/2014
Προς: 1) Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ 2) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ 3) Προϊστάμενο Επιτελείου Α.Ε.Α. Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ 4) Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή της Περιφερειακής Α.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Υποστράτηγο κ. Γεώργιο ΣΑΛΑΜΑΓΚΑ
Κοιν.: 1) Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων 2) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας

Πολλοί συνάδελφοι-μέλη μας, οι οποίοι είναι
αποσπασμένοι στην Α.Δ. Ορεστιάδας, μας εξέφρασαν έντονα παράπονα και ανησυχίες για την κατάσταση των υπηρεσιακών οχημάτων που τους διατίθενται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Αν και τα δυο τελευταία χρόνια οι αρμόδιοι μας διαβεβαίωναν ότι θα χορηγηθούν στις Αστυνομικές Υπηρεσίες νέα υπηρεσιακά οχήματα που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του δύσκολου έργου μας, αντ’ αυτού τα μεγάλα κενά στις Υπηρεσίες ακόμα και σήμερα καλύπτονται με παραχωρήσεις και ανακύκλωση παλαιών περιπολικών από τη μια Αστυνομική Διεύθυνση στην άλλη.
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις όλων των συνδικαλιστικών Ενώσεων καθώς και την προσφυγή της Π.Ο.ΑΣ.Υ. στον Εισαγγελέα για την κατάσταση των οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Χιλιάδες συνάδελφοί μας καθημερινά ξεκινούν την υπηρεσία τους με περιπολικά που δεν θα έπρεπε να κινούνται, πόσω μάλλον να οδηγούνται από Αστυνομικούς οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμπλακούν σε κάποια καταδίωξη ή συμπλοκή.
Η κατάσταση των περιπολικών στην Α.Δ. Ορεστιάδας είναι δραματική. Ιδίως τα περισσότερα οχήματα του Τ.Σ.Φ. Χειμωνίου Ορεστιάδας μηχανολογικά βρίσκονται «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας». Κάθε 8ωρο είναι κι ένα νέο στοίχημα για το αν θα μπορέσουν να κινούνται μέχρι το τέλος της βάρδιας. Φανάρια σπασμένα και πρόχειρα σταθεροποιημένα με κολλητικές ταινίες, πλαφονιέρες κρεμασμένες, καλώδια κομμένα, προφυλακτήρες πιασμένοι με σύρμα, και καθίσματα που στηρίζονται με ξύλο γιατί είναι σπασμένα. Φυσικό είναι το 8ωρο του κάθε συναδέλφου με τέτοια όχηματα να εξελίσσεται σε «γολγοθά» αφού συν τοις άλλοις, ο κλιματισμός συνήθως δεν λειτουργεί. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος αυτήν την εποχή είναι 27º κελσίου, τι θα γίνει όμως όταν σε λίγες μέρες το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 30 και 35º κελσίου; Οι φθορές δεν περιγράφονται επαρκώς με τα λόγια αλλά αποσαφηνίζουν το αυτονόητο: Οι συνάδελφοι σ’ αυτήν την καίρια γεωπολιτικά περιοχή παίζουν την ζωή τους κορώνα-γράμματα καθημερινά.

Αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και τους επικείμενους κινδύνους που ελοχεύουν, πρέπει όλοι μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, να δράσουμε άμεσα, για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του Έλληνα Αστυνομικού εν ώρα υπηρεσίας, την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα στην οικογένεια του Σώματος της ΕΛ.ΑΣ. Παρακαλούμε όπως ερευνήσετε και ακινητοποιήσετε-αποσύρετε από την Α.Δ. Ορεστιάδας όσα οχήματα ευτελίζουν και τροχοπεδούν το αστυνομικό έργο.