Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές μισθών σε όλους τους ένστολους -Τι λένε οι πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου

Δημοσιευμένο:http://www.iefimerida.gr
Δημοσιεύτηκαν οι πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες δικαίωνε όλους τους ένστολους, στρατιωτικούς, λιμενικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, απόστρατους και εν ενεργεία για τις περικοπές των μισθών τους που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου του 2012 και κατ ' επιταγήν του νόμου 4093/12 κρίνοντας τες ως αντισυνταγματικές.
Οι επίμαχες περικοπές έγιναν σε εφαρμογή υπουργικής απόφασης η οποία μάλιστα προέβλεπε την υποχρέωση επιστροφής των αποδοχών που είχαν πάρει όλοι οι ένστολοι από την 1η Αυγούστου του 2012.
Σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο οι αποδοχές των ένστολων πρέπει να είναι επαρκείς για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους αλλά και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος.
Μάλιστα, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας επισημαίνουν ότι τα άρθρα 23, 29 και 45 του Συντάγματος απορρέει η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ένστολων και τονίζουν ότι ναι μεν το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων των ένστολων όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να έχει γίνει χωρίς να εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος σε σχέση με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η μείωση στη λειτουργία των σωμάτων.
Τέλος, οι δικαστές σημειώνουν ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν υπερβαίνουν το όριο που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.