Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Καλούμε τον Διοικητή του Α.Τ. Καλαμαριάς να προσαρμοστεί στις νόμιμες υποχρεώσεις του, και να χορηγήσει άμεσα τις οφειλόμενες αναπαύσεις στους συναδέλφους.

Μετά τις επισκέψεις του Προεδρείου της Ένωσής μας σε Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Θ. επήλθε θετικό αποτέλεσμα, ήτοι πλην της εναρμόνισης των Διοικούντων με το Νόμο και τα διατασσόμενα, πολλά μέλη μας επικοινώνησαν και μας κατήγγειλαν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εντός των Υπηρεσιών τους. Προβλήματα που πολλές φορές μένουν αθέατα εάν εμείς οι ίδιοι δεν πάρουμε το θάρρος να τα αναφέρουμε. Έτσι, το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Α.Τ. Καλαμαριάς, όπου ήδη μας είχε αναφερθεί το πρόβλημα των πολλών οφειλόμενων αναπαύσεων εκ μέρους της Διοίκησης.
Οι συνάδελφοι στο Α.Τ. Καλαμαριάς, όπως διαπιστώσαμε, έχουν κατά μέσο όρο δέκα (10) οφειλόμενες αναπαύσεις. Δηλαδή, υπάρχουν εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη Υπηρεσία που δουλεύουν ακατάπαυστα για ένα μήνα χωρίς ένα ρεπό να τους αναπαύσει. Δεν θα αναλωθούμε σε διαπιστώσεις, μόνο θα τονίσουμε ότι σήμερα, στη σκιά του ψηφισθέντος νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι τα Α.Τ. είναι το πιο ζωντανό κύτταρο στον οργανισμό του Σώματος που υπηρετούμε. Και η επιθυμητή εξέλιξη και αναδιάρθρωση του Σώματος δεν θα επιτευχθεί, εάν εμείς οι ίδιοι δεν αλλάξουμε νοοτροπία. Οι εργασιακές σχέσεις, και εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι αμφίδρομες. Οι όποιες επιτυχίες μας, διαχρονικά βασίστηκαν στη συνεργασία των Αστυνομικών όλων των βαθμίδων, και όχι στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Πρέπει επιτέλους και οι υψηλόβαθμοι να λογοδοτούν για τις αυθαιρεσίες τους εις βάρος των χαμηλόβαθμων και όχι μόνο το αντίστροφο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Δεν μπορεί, πλέον, ο εκάστοτε βαθμός ή αξίωμα να λειτουργεί ως ασπίδα που προστατεύει τις παρατυπίες και τις αδυναμίες της Διοίκησης. Όπως οι κατώτεροι, βαθμολογικά, Αστυνομικοί ελέγχονται ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις υποχρεώσεις τους, το ίδιο πρέπει να γίνεται και για τους υπόλοιπους ανώτερους Αστυνομικούς. Η ορθώς εννοούμενη έννοια της πειθαρχίας δεν περιέχει μόνο το να ελέγχεις αλλά και το να ελέγχεσαι.
Καλούμε τον Διοικητή του Α.Τ. Καλαμαριάς να προσαρμοστεί στις νόμιμες υποχρεώσεις του, και να χορηγήσει άμεσα τις οφειλόμενες αναπαύσεις στους συναδέλφους.
Καλούμε την Ηγεσία της Γ.Α.Δ.Θ. να λαμβάνει πιο ριζοσπαστικές αποφάσεις σε καθετί παράτυπο εντοπίζει ή της καταγγέλλεται εις βάρος των Διοικούντων στις Υπηρεσίες αρμοδιότητάς της.
Καλούμε τους συναδέλφους να μην ανέχονται οποιαδήποτε καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, και να είναι βέβαιοι ότι η Ένωση θα είναι δίπλα τους με κάθε τρόπο, και θα συνδράμει σε όποιο πρόβλημα αντιμετωπίσουν.   
Η Ένωσή μας θα συνεχίσει τις επισκέψεις στις Υπηρεσίες αρμοδιότητάς της.
 
Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 40/2014