Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σε βάρος της Διοίκησης της ΔΑΕΘ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 50/2014      ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ     20/03/2014

Η Ένωση σας ενημερώνει ότι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διατάχθηκε η διενέργεια επείγουσας Προκαταρκτικής Εξέτασης, έπειτα από την έγγραφη καταγγελία που υποβλήθηκε, για παραβιάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας που έλαβαν χώρα τον Οκτώβριο του 2013.
Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα τριήμερο συνάδελφοι-
μέλη μας των διμοιριών της ΔΑΕΘ δέχτηκαν "παράτυπες" εντολές για εκτέλεση υπηρεσιών στις οποίες καταστρατηγήθηκαν οι διατάξεις του π.δ. 394/2001 σε συνδ. με αρθ. 12 π.δ. 27/1986 και π.δ. 100/2003. Ειδικότερα, περιγράφονται γεγονότα στα οποία ανακλήθηκε παράτυπα η ημερήσια ανάπαυση χωρίς την ύπαρξη της απαραίτητης Υπουργικής Απόφασης, εκτελέστηκε νέα πολύωρη υπηρεσία χωρίς να παρέλθει το υποχρεωτικό 16ωρο ανάπαυσης και μάλιστα σε μία περίπτωση συνάδελφοι που έληξε η υπηρεσία τους την 01:00 π.μ. τα ξημερώματα, αναχώρησαν για εκτέλεση υπηρεσίας την 11:00 π.μ. για τη Βέροια, ενώ άλλοι την 09:00 π.μ. εκτέλεσαν νέα υπηρεσία εντός της Θεσσαλονίκης, ενώ βέβαια υπάρχει και ο μεγάλος αριθμός οφειλόμενων ημερήσιων αναπαύσεων, κάτι που απαγορεύεται.
Επίσης, η υπερεργασία εγκυμονεί πολλούς κινδύνους στα μέλη μας, λόγω της συνεχόμενης υπερκόπωσης και της έκθεσης σε κίνδυνο από τη Διοίκηση η οποία έχει ιδιαίτερη νομική υποχρέωση για την διασφάλιση των αστυνομικών.
Άποψη του Προεδρείου της Ένωσης είναι ότι ιδιαίτερα η Διοίκηση της ΔΑΕΘ με συνεχείς επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές δεν εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς και τις διαταγές του Σώματος σχετικά με το ωράριο εργασίας και τη διαδικασία που υποχρεωτικά πρέπει να ακολουθηθεί για την ανάκληση ρεπό, που ως απόφαση της Διοίκησης αποτελεί μία ιδιαίτερα επαχθή-δυσμενή απόφαση για τον κάθε εργαζόμενο. Επίσης, παρότι πολλές φορές η Διοίκηση της Διεύθυνσης διατάζεται από άλλη ανώτερη Υπηρεσία επιπέδου Γενικής, για να διαθέσει υπερβολικές σε ποσότητα δυνάμεις, δυστυχώς, σχεδόν ποτέ, δεν έχει ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία της σχετικής ενημέρωσης για τις συνθήκες που επικρατούν και ιδιαίτερα ότι για να διαθέσει αυτές τις δυνάμεις θα παραβιάσει τον νόμο.
Είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι ρητά και ξεκάθαρα θα πρέπει η κάθε Υπηρεσία και ο κάθε αστυνομικός να ενημερώνει άμεσα α) για οτιδήποτε και οποιαδήποτε παράτυπη εντολή που δέχεται και β) για το ότι θα αναγκαστεί να παραβιάσει τον νόμο προκειμένου να μπορέσει να διαθέσει τις δυνάμεις που την ζητάει κάποια άλλη Υπηρεσία σε παροχή συνδρομής την οποία εγκρίνει η ανώτερη Υπηρεσία, βάσει του π.δ. 120/2008 και του π.δ. 141/1991 και του αρθ. 21 του Π.Κ. (Προσταγή). 
Δεν υπάρχει απολύτως καμία ασυλία από κανέναν σε οποιαδήποτε παραβίαση της νομοθεσίας, ό,τι θέση και αν κατέχει, όποιο αξίωμα και αν φέρει.
Όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο.
Οι αρμόδιοι είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για τη μη τήρηση της νομοθεσίας και σίγουρα η Δικαιοσύνη θα αποδώσει τις νομικές ευθύνες. Αυτό θα αποδειχθεί εξάλλου στην έρευνα που γίνει και στην οποία θα καταθέσουν τα μέλη του Προεδρείου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ       ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
6976518061                                         6979972444