Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ολοκληρώθηκε χθες (16-03-2014) αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, η οποία ενέχεται σε πολυάριθμες υποθέσεις απάτης σε βάρος ανέργων πολιτών που αναζητούσαν θέσεις εργασίας.

Εξαρθρώθηκε συμμορία που εξαπάτησε δεκάδες ανυποψίαστους πολίτες με το πρόσχημα της εύρεσης εργασίας
Συνελήφθη 30χρονος ιερωμένος ως «εγκέφαλος» της εγκληματικής ομάδας και ο 45χρονος συνεργός του.
Η εγκληματική δράση τους εντοπίζεται τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2009
Στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας 40χρονος δικηγόρος
Εξαπάτησαν τουλάχιστον 166 ανέργους και
αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 78.000 ευρώ
Ολοκληρώθηκε χθες (16-03-2014) αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, η οποία ενέχεται σε πολυάριθμες υποθέσεις απάτης σε βάρος ανέργων πολιτών που αναζητούσαν θέσεις εργασίας.
Εκτιμάται ότι η παράνομη δράση της συμμορίας, απέφερε στα μέλη της παράνομα έσοδα που υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία, ο 30χρονος ιερέας – «εγκέφαλος» της συμμορίας και ο 45χρονος συνεργός του, ενώ διαπιστώθηκε η εμπλοκή στην υπόθεση και ενός 40χρονου δικηγόρου.
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία με τις κατά περίπτωση κατηγορίες της «Σύστασης συμμορίας», της «Απάτης κακουργηματικής μορφής κατ΄εξακολούθησης και κατ΄επάγγελμα», της «Πλαστογραφίας», της «Απατηλής Διέγερσης σε Μετανάστευση», της «Άμεσης Συνέργειας σε Απάτη» και της «Απιστίας Δικηγόρων».
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των εντατικών ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για την έκνομη δραστηριότητα της εγκληματικής ομάδας. Μεταξύ άλλων, :
  • Διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών
  • Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι των εμπλεκομένων
  • Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους ( modus operandi)
  • Προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που εξαπατήθηκαν
  • Προσδιορίστηκε το ύψος του παράνομου περιουσιακού οφέλους
Συγκεκριμένα, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι:
  • τον Απρίλιο του 2009, στη Θεσσαλονίκη, ο 30χρονος ιερέας ίδρυσε αρχικά μία εταιρεία, υποσχόμενος ψευδώς σε ανέργους τη δυνατότητα να τους εξασφαλίσει θέση εργασίας, σε Ελλάδα και Εξωτερικό,
  • τον Μάρτιο του 2013, ο ιερέας συνεργαζόμενος με τον 45χρονο συνεργό του και με τη συνδρομή του 40χρονου δικηγόρου, ίδρυσε δεύτερη εταιρεία με συναφές αντικείμενο. Για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στο εγχείρημά τους, χρησιμοποίησαν στην εταιρεία αυτή διαχειριστή -«αχυράνθρωπο» και υπαλλήλους.
  • Κατά τη λειτουργία των εταιρειών, δεν αναφέρονταν ή χρησιμοποιούνταν τα πραγματικά ονοματεπώνυμα των ιδρυτών τους, δεν υπήρχε δια ζώσης επαφή με τα θύματα, όλες οι συναλλαγές και επικοινωνίες γίνονταν τηλεφωνικά.
Μετά την «αλίευση» των θυμάτων, η οποία γινόταν μέσω αγγελιών και αναρτήσεων στο διαδίκτυο και για λόγους αληθοφάνειας, τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν από τους ενδιαφερόμενους ένα βιογραφικό σημείωμα και τη σύναψη ενός υποτιθέμενου συμβολαίου-σύμβασης εργασίας.
Ακολούθως, αξίωναν από τους ανυποψίαστους πολίτες που αναζητούσαν επαγγελματική αποκατάσταση, την κατάθεση χρηματικών ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή την αποστολή τους μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων και τη συμπλήρωση συναλλαγματικών, υφαρπάζοντας με τον τρόπο αυτό διάφορα χρηματικά ποσά.
Εκτιμάται ότι, από την παράνομη δράση των νομιμοφανών εταιρειών, εξαπατήθηκαν συνολικά τουλάχιστον 166 πολίτες, ενώ το κύκλωμα απέσπασε παράνομο όφελος που ξεπερνά τις 78.000 ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τεσσάρων (4) θυμάτων, τα οποία αφού πείσθηκαν από τις απατηλές υποσχέσεις του κυκλώματος, κατέβαλαν στα μέλη του μεγάλα χρηματικά ποσά και ταξίδεψαν στο εξωτερικό (σε Γερμανία και Κύπρο), προκειμένου να εργαστούν σε επιχειρήσεις. Οι δράστες όμως γνώριζαν εκ των προτέρων ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν επρόκειτο να προσληφθούν, καθώς είτε δεν πληρούσαν τα τυπικά/ουσιαστικά προσόντα για την εργασία ή τις νομικές προϋποθέσεις για την παράνομη τους στην αλλοδαπή.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες των δραστών, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος εγγράφων (βιογραφικά σημειώματα κλπ) και ηλεκτρονικός εξοπλισμός (Η/Υ, εξωτερικός σκληρός δίσκος, κ.α), το περιεχόμενο του οποίου ερευνάται.
Σημειώνεται ότι, σε βάρος του 30χρονου ιερωμένου έχει σχηματιστεί κατά το παρελθόν δικογραφία για παρόμοια αδικήματα, έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη και του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι από τον Α΄ Τακτικό Ανακριτή Θεσσαλονίκης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής τους δράσης.

Δημοσιευμένο:http://www.astynomia.gr