Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ανεπάρκεια της Αστυνόμευσης στο Νομό Θεσσαλονίκης εξαιτίας της υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
13-2-2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ
Η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κα Σταυρούλα Ξουλίδου, καταθέτει ερώτηση
προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τις τραγικές  ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσιακά οχήματα των αστυνομικών τμημάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας και την αδυναμία των αστυνομικών να προστατευόσουν του πολίτες επαρκώς.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης: 
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

13-2-2013
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

           
Θέμα: «Ανεπάρκεια της αστυνόμευσης στο νομό Θεσσαλονίκης εξαιτίας της υποστελέχωσης των αστυνομικών  υπηρεσιών.»
Κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια της από 2258/21-01-2014 απάντησή σας σε σχετική ερώτηση, που καταθέσαμε, και παρά τις διαβεβαιώσεις σας για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης κατά το έτος 2014 και με βάση τον πίνακα των τακτικών μεταθέσεων, που δημοσιεύθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, διαπιστώνει κανείς ότι οι υποσχέσεις σας δεν υλοποιήθηκαν.
Ο νομός Θεσσαλονίκης χρειάζεται επαρκή αριθμό αστυνομικών που θα λύσει τα υπηρεσιακά προβλήματα στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά κυρίως θα παρέχει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.
 Οι ελλείψεις στις υπάρχουσες οργανικές θέσεις έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των 1.250 Αστυνομικών και ως εκ τούτου οι περισσότερες υπηρεσίες της περιοχής υπολειτουργούν. Πολλά αστυνομικά τμήματα του νομού βγάζουν από κοινού ένα περιπολικό για να καλύψουν μεγάλο αριθμό πληθυσμού αλλά και γεωγραφικής έκτασης, πράγμα που καθιστά δύσκολο το έργο της αστυνόμευσης σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης.
Επίσης, εξαιτίας αυτών των ελλείψεων δεν χορηγούνται ημερήσιες αναπαύσεις στο προσωπικό, το οποίο αναγκάζεται να υπηρετήσει πολλές νυχτερινές ώρες, με αποτέλεσμα την  καταπόνησή του και την έκθεση της σωματικής του ακεραιότητας σε κίνδυνο.
Παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα κλοπών και ληστειών πολλαπλασιάστηκαν και η εγκληματικότητα αυξήθηκε ραγδαία, γεγονός που έχει ενισχύσει το κλίμα φόβου και την ανασφάλεια των πολιτών. 
Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του πίνακα των τακτικών μεταθέσεων του 2014, ο νομός Θεσσαλονίκης ενισχύεται μόνο με 13 Αστυνομικούς, παρά τις διαβεβαιώσεις σας. Σε συνδυασμό με τη συνταξιοδότηση αστυνομικών και των ήδη υπαρχόντων κενών οργανικών θέσεων, η άμεση  ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις υπηρεσίες της περιοχής καθίσταται επιτακτική ανάγκη.
Ως εκ τούτου, ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:   
  1. Προτίθεστε να καλύψετε άμεσα τις αστυνομικές υπηρεσίες και τα τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης με το απαραίτητο προσωπικό και τα υπηρεσιακά οχήματα, ώστε να μειωθεί η εγκληματικότητα και να προστατευτούν οι πολίτες;


Η ερωτώσα βουλευτής
Σταυρούλα Ξουλίδου