Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Αναδιάρθρωσης.........το ανάγνωσμα

Μετά την τελευταία προσπάθεια  αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας το 2004-2005, η οποία κατά γενική ομολογία απέτυχε παντελώς για τους εξής λόγους:


1.Ήταν αποσπασματική.

2.Δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις των συνδικαλιστών – η ΠΟΑΣΥ δια του Καθηγητού Γιάννη ΠΑΝΟΥΣΗ  είχε εκπονήσει επιστημονική μελέτη – και ο αυτοσχεδιασμός της τελευταίας στιγμής έφερε τα γνωστά αποτελέσματα.

3.Ξέφυγε από τον αρχικό σχεδιασμό, και ξεχύλωσε, διότι έκανε χάρες και ρουσφέτια σε
δημάρχους .

4.Δεν είχε την συναίνεση των εργαζομένων ,γιατί είχε υποσχεθεί ενίσχυση π.χ της Θεσσαλονίκης με 600 αστυνομικούς – που ποτέ δεν ήρθαν – για  να  στελεχώσουν τις 30 και πλέον νέες αστυνομικές υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν πλέον των ήδη υπαρχόντων και έτσι φτάσαμε να έχουμε υπερεργασία των αστυνομικών και εν συνεχεία αστυνομικά τμήματα «νταμπέλες».

Η αποτυχημένη αυτή προσπάθεια εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων που δημιούργησε -αντί να επιλύσει – ξαναέθεσε σε πρώτη προτεραιότητα των συνδικαλιστών την αδήριτη ανάγκη να ξαναγίνει μια συνολική και όχι αποσπασματική Μεταρρύθμιση – αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας και προκειμένου να απαντηθούν και να επιλυθούν νέες αναγκαιότητες ξαναέκανε επιστημονική μελέτη – μελέτη Γιώργου ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΗ – η οποία κατά γενική ομολογία μπορούσε να αποτελέσει μια βάση συζήτησης.

Κάτω λοιπόν από την μεγάλη πίεση των εξελίξεων, των νέων μορφών εγκληματικότητας, την κατακερμάτισης των αστυνομικών υπηρεσιών ,την αναγκαιότητα περιστολής των λειτουργικών δαπανών  , την αναδιανομή και εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων, είδε ξαφνικά το φως της δημοσιότητας πριν από λίγους μήνες ένα σχέδιο Νόμου αναδιάρθρωσης που τέθηκε μάλιστα σε δημόσια διαβούλευση, αποσύρθηκε για λίγο και ξαναέκανε την εμφάνιση του πάλι, αλλά δυστυχώς η πάλι θα αποσυρθεί η θα είναι καταδικασμένο στην αποτυχία , διότι:

1.Δεν έχει ξανατεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

2.Δεν έχει τεθεί σε διακομματικό διάλογο, ούτε καν μεταξύ των κομμάτων στης συγκυβέρνησης.

3.Δεν έχει λάβει υπόψη τις προτάσεις των εργαζομένων δια των θεσμοθετημένων εκπροσώπων τους , ούτε καν του κοινοποιήθηκε.

4.Θέτει σε κίνδυνο και αμφισβήτηση το τελευταίο αποκούμπι αξιοπρέπειας των αστυνομικών τον Κώδικα Μεταθέσεων.

5.Δεν περιορίζει τις δαπάνες λειτουργίας – στέγασης των κατακερματισμένων αστυνομικών υπηρεσιών.

6.Δεν εξοικονομεί αστυνομικό προσωπικό που μέσω αναδιανομής θα ενισχύσει αστυνομικές υπηρεσίες που λόγω ελλείψεων η υπολειτουργούν η παραβιάζουν κατάφορα τα εργασιακά δικαιώματα των αστυνομικών και ακυρώνουν κάθε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό προγραμματισμό.

7.Δεν απαλλάσσει την Ελληνική Αστυνομία από τα πάρεργα, απεναντίας καθημερινά την επιφορτίζουν με νέα πάρεργα και από δεκανίκι της υπόλοιπης δημόσιας διοίκησης έχει γίνει όχημα.  

8.Δεν απαντά στην καθημερινή απαίτηση του Πολίτη να βλέπει πεζό η εποχούμενο αστυνομικό ,για ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του .

Τέλος τολμάμε να πούμε ότι η εξαγγελία αυτή τα μόνα πράγματα που εξυπηρετεί είναι επικοινωνιακές ανάγκες της Πολιτικής Ηγεσίας  και προσωπικές φιλοδοξίες υμετέρων αξιωματικών.

-      Η Α.Σ.Π.Α μέσω των θεσμοθετημένων  συνδικαλιστικών οργάνων της Ε.Α.Υ.Θ και Π.Ο.ΑΣ.Υ θα προσπαθήσει να αλλάξει η να προσθέσει σε αυτό όλα εκείνα που θα διασφαλίζουν ένα καλύτερο αύριο στους εργαζόμενους αστυνομικούς διαφορετικά η δεν θα περάσει ως έχει η και αν ακόμη περάσει θα ακυρωθεί στην πράξη.

Έχει πλέον περάσει ανεπιστρεπτί ο καιρός του «αποφασίζουμε για σας χωρίς εσάς» και ο διάλογος με τους εργαζόμενους μόνο πολλαπλά πολιτικά οφέλη μπορεί να φέρει , ενώ οι αποκλεισμοί από αυτόν πολιτικό απομονωτισμό.

Α.Σ.Π.Α