Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ε.Α.Υ.Θεσσαλονίκης Όλοι οι Αστυνομικοί απαιτούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας στην ανάπαυση......

Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 34/2014
Επίσκεψη στα Α.Τ.-Τ.Α. Αμπελοκήπων και Α.Τ. Σταυρούπολης
Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και η Νομική Σύμβουλός μας, δικηγόρος κ. Παναγιώτα ΦΑΡΜΑΚΗ, πραγματοποίησαν επίσκεψη στα Α.Τ.-Τ.Α. Αμπελοκήπων και Α.Τ. Σταυρούπολης με σκοπό να διαπιστώσουν, να καταγράψουν και να συνδράμουν στα προβλήματα των υπηρετούντων συναδέλφων και να πραγματοποιήσουν ένα γόνιμο διάλογο.
Συγκεκριμένα, έντονα παράπονα εκφράστηκαν από το προσωπικό για τις πολλές οφειλόμενες αναπαύσεις εκ μέρους της Διοίκησης, γεγονός που οξύνεται από τα διαρκή μέτρα τάξης. Όπως μας μεταφέρθηκε, είναι αδικαιολόγητη η εξάντληση των συναδέλφων σε μέτρα τάξης για εκδηλώσεις κοινωνικού περιεχομένου, τα οποία δεν χαρακτηρίζονται ως υψηλής επικινδυνότητας (π.χ. κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, συνεστιάσεις αθλητικών ομάδων, ομιλίες πολιτικών κ.α.) και αποδεδειγμένα πλέον η αστυνομική παρουσία εκεί έχει «διακοσμητικό ρόλο».
Από μέρους μας, τονίστηκε προς πάσα κατεύθυνση ότι όλοι οι Αστυνομικοί απαιτούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας στην ανάπαυση και αυτό το παράλογο καθεστώς με τα διψήφια, πολλές φορές, οφειλόμενα ρεπό πρέπει να εξαλειφθεί. Ως συνδικαλιστική οργάνωση θα μαχόμαστε αδιάκοπα για την εφαρμογή του Π.Δ. 394/2001 «Χρόνος εργασίας αστυνομικού προσωπικού» αλλά και για «να μην μείνει στα χαρτιά» το Π.Δ. 173/2013, που αφορά την υποχρεωτική ανακοίνωση της υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, δηλαδή ότι οι Διοίκηση υποχρεούται, σύμφωνα με το Νόμο, κάθε Παρασκευή ώρα 14:00 να ανακοινώνει την υπηρεσία μέχρι και τη μεθεπόμενη Δευτέρα ώρα 06:00.
Ωστόσο συνάδελφοι, εμείς οι ίδιοι δεν πρέπει να απαξιώσουμε πρώτοι το πάγιο αίτημά μας για την εβδομαδιαία υπηρεσία κι εμείς να επιμένουμε αδιαλείπτως στην πιστή εφαρμογή του. Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να έχει εμπράκτως εισακούσει την ανάγκη μας για οικογενειακό προγραμματισμό και οι αρμόδιοι να κωφεύουν στην εφαρμογή του Νόμου. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ενημερώσαμε τις Διοικήσεις ότι κάθε Παρασκευή θα επισκεπτόμαστε Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Θ. και θα διαπιστώνουμε εάν τηρούνται τα διατασσόμενα και ο Νόμος.
Όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης, στις αναφερόμενες Υπηρεσίες διαπιστώσαμε ότι κρατούνται και ποινικοί κρατούμενοι, κατά παράβαση του Π.Δ. 141/1991, ενώ είναι γνωστό και επιβεβλημένο τα κρατητήρια να μην χρησιμοποιούνται ως εν δυνάμει «φυλακές». Άλλωστε, τέτοιες τακτικές επιβαρύνουν την ήδη οριακή κατάσταση της υγιεινής και της ασφάλειας, τόσο των κρατουμένων, όσο και των συναδέλφων.
Η Ένωσή μας θα συνεχίσει τις επισκέψεις στις Υπηρεσίες αρμοδιότητάς της και παρακαλούμε τα μέλη μας να συνδράμουν στο έργο μας με κάθε πρόσφορο μέσο.
Απαιτούμε πιστή εφαρμογή του ωραρίου εργασίας και χορήγηση των οφειλόμενων ρεπό. Η υπερεργασία των συναδέλφων δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι καθημερινό φαινόμενο.