Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση για την Αναδιάρθρωση

Δημοσιευμένο:http://www.apasa.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αστυνομικών Αθήνας
(Α.Π.ΑΣ.Α.)
Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αστυνομικών σε όλο το προηγούμενο διάστημα, σε ό,τι αφορά την επικείμενη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. συντάχθηκε πλήρως με την Πανελλήνια Ομοσπονδία και διέθεσε όλες τις αγωνιστικές της δυνάμεις σε όλα τα καλέσματα και τις δράσεις της.
Παρά τις αρχικές αντιδράσεις ακόμη και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είχαμε τελικώς την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή. Επιστρατεύτηκαν τακτικισμοί, πολιτικές κολοτούμπες και επικοινωνιακή διαχείριση όσων ‘’πέτυχαν’’ για εμάς, που απλά τυχαίνει να είναι ήδη κεκτημένα (Αρχηγείο, μεταθέσεις στα πλαίσια περιφερειακής ενότητας, συνδικαλιστική εκπροσώπηση).
Μετά από μια διαδικασία που προσβάλει όλους εμάς που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε, αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας στην οποία απευθύνονται ή μάλλον θα πρέπει να απευθύνονται οι Υπηρεσίες μας, και ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, επιμένουμε στην καταψήφισή του και επαναφέρουμε βασικά ερωτήματα και απαιτήσεις.
Απαιτήσεις κυρίως των ίδιων των πολιτών για ασφάλεια, ώστε με ελευθερία να ασκούν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες και για μία αξιόπιστη υπηρεσία προστασίας από το έγκλημα.
- Μια αναδιάρθρωση αποτελούσε και αποτελεί αίτημα από όλους εδώ και αρκετό διάστημα. Μια αναδιάρθρωση όμως οραματική, με αγωνία για τη μέγιστη συναίνεση που θα βάλει τις βάσεις για μια Αστυνομία με ορίζοντα 30ετίας και σίγουρα όχι προϊόν μιας κλειστής ομάδας και ενός Υπουργού.
- Μια αναδιάρθρωση που οφείλει να είναι προϊόν πραγματικής διαβούλευσης με τους ίδιους τους Αστυνομικούς ως εργαζόμενους, με κοινωνικούς φορείς ως δέκτες των υπηρεσιών, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με εξειδικευμένα άτομα της επιστημονικής Κοινότητας στην κατεύθυνση της παροχής του αγαθού της ασφάλειας στην κοινωνία και στο λαό.
- Σε μια συγκυρία μάλιστα όπου η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας συμπίπτει με το συνδικαλιστικό μας κίνημα, αλλά και έχει ωριμάσει γενικότερα το αυτονόητο μιας Αστυνομίας ως κρατική και ανεξάρτητη υπηρεσία κάτω από το διακομματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο, το παρών νομοσχέδιο κινείται στον αντίποδα. Προωθεί τον εναγκαλισμό με τον εκάστοτε Υπουργό και αναπαράγει το μοντέλο του κυβερνητικού μηχανισμού εξουσίας.
- Σε αυτό το πολυσέλιδο ‘’πόνημα’’ που παρουσιάστηκε, δεν ανιχνεύεται μέχρι στιγμής κάποια εγγύηση για αξιοκρατία στις κρίσεις και τις προαγωγές, αλλά και στη γενικότερη λειτουργία του Οργανισμού μας. Η αξιοκρατία, κατά τη γνώμη μας, είναι το ελάχιστο πρώτο βήμα και η απαρχή για την Αστυνομία ώστε να κινηθεί προς το μέλλον. Είναι η απαραίτητη προϋπόθεση σε όλους τους τομείς, ώστε να απελευθερωθούν οι υγιείς δυνάμεις της μέγιστης προσφοράς.
- Ακαθόριστα Π.Δ., συρρίκνωση δομών και το δόγμα, ή μάλλον το επικοινωνιακό εφεύρημα, μιας κινητικής Αστυνομίας μας υποψιάζουν πως στο δίπολο ‘’καταστολή ή προστασία της κοινωνίας από το έγκλημα’’, θα κερδίσει το πρώτο. Μια πιο απρόσωπη Αστυνομία στη λογική των επιχειρήσεων-σκούπα φαίνεται να δρομολογείται. Διαφαίνεται επίσης μια επιπλέον αποδόμηση των Αστυνομικών Τμημάτων και Τμημάτων Ασφαλείας, αν όχι και κατάργησή τους σε μεγάλο βαθμό. Χτύπημα δηλαδή του ‘’κυττάρου’’ της αστυνόμευσης, αλλά και των δομών εκείνων που κυρίως χτίζουν τις αναγκαίες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Αστυνομίας και κοινωνίας.
- Μόλις δύο άρθρα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο να αφορούν την εκπαίδευση δεν σηματοδοτούν ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμισή της. Εκπαίδευση που στη σύγχρονη εποχή είναι απαραίτητη συνθήκη για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, δίκαιης και δημοκρατικής Αστυνομίας.
- Η απεμπλοκή από πάρεργα, η θέσπιση επιτέλους του θεσμού του Συνηγόρου του Αστυνομικού, καθώς και η θέσπιση ρήτρας κυρώσεων για τη μη εφαρμογή των Π.Δ. που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού είναι τα ελάχιστα για την εργασιακή μας αξιοπρέπεια.
 
Ως Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αστυνομικών, και αυτό φαίνεται από την ιεράρχηση που κάνουμε, όπως και να έχει θεωρούμε ότι η εργασιακή αξιοπρέπεια περνά μέσα από την αξιοπιστία του ίδιου του Οργανισμού που υπηρετούμε. Αξιοπιστία που οφείλει να χτιστεί και θα χτιστεί απαντώντας στις πραγματικές ανάγκες τις κοινωνίας.
 
 
 
Αθήνα, 26/02/2014
Η Γραμματεία της Α.Π.ΑΣ.Α.