Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ανοιχτή επιστολή στους πολίτες

Φίλε συμπολίτη, συμπολίτισσα,
Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων ένα νομοσχέδιο για την «αναδιοργάνωση» της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο παρουσιάστηκε ως μεγάλη μεταρρύθμιση που θα βελτιώνει τις αστυνομικές λειτουργίες, θα ενισχύει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, θα διασφαλίζει τον Έλληνα Αστυνομικό, θα μειώνει το λειτουργικό κόστος και διάφορα άλλα δήθεν θετικά στοιχεία, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Θα ήταν πράγματι ευχής έργον αν συνέβαιναν όλα αυτά, καθώς εδώ και χρόνια ήταν και παραμένουν διακαής πόθος τόσο της ελληνικής κοινωνίας όσο και του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοθέτημα, «αγνώστου πατρός», το οποίο μας γνωστοποιήθηκε όχι στο σύνολό του, αλλά εν μέρει και χωρίς να έχουν γίνει σεβαστές οι διαδικασίες του διαλόγου.
Ζητήματα μείζονος σημασίας για το αστυνομικό προσωπικό ανατρέπονται ευθέως είτε είναι υπό αναθεώρηση με άγνωστα σε μας κριτήρια και επιστημονική τεκμηρίωση, όπως η λειτουργία της διοικητικής ιεραρχίας με την κατάργηση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η διάρθρωση των υπηρεσιών με την κατάργηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης σε επίπεδο Νομού, που αποτελεί το βασικό πυρήνα της αστυνομίας σήμερα, η εικονική αναβάθμιση της εκπαίδευσης αφού παραμένουν κλειστές οι αστυνομικές σχολές και σχεδιάζεται παράλληλα η πρόσληψη ειδικών φρουρών, αντί των προσλήψεων μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, η ανάδειξη της ηγεσίας με αξιοκρατία, η αξιολόγηση του προσωπικού και των υπηρεσιών, ο χρόνος εργασίας, ο κώδικας μεταθέσεων κλπ.
  Φίλε συμπολίτη, συμπολίτισσα,
  Ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός. Μας έχεις δει να αγωνιζόμαστε εδώ και καιρό, τονίζοντας ότι στο αγαθό της ασφάλειας του πολίτη δεν χωρούν εκπτώσεις και περικοπές. Αγωνιζόμαστε για να αισθάνεσαι ασφαλής και να είμαστε δίπλα σου και όχι απέναντί σου όταν αγωνίζεσαι κι εσύ για το δίκιο σου.
  Επειδή η πολύπαθη Ελληνική Αστυνομία έχει πληρώσει ακριβά τους ερασιτεχνισμούς και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες των κυβερνώντων, διαχρονικά, αυτήν την κρίσιμη ώρα που διακυβεύεται η λειτουργία της επιζητούμε και τη δική σου συμπαράσταση.
  Αγωνιζόμαστε για μια σύγχρονη, δίκαιη και δημοκρατική Ελληνική Αστυνομία με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.
  Ναι στην προστασία των πολιτών ως δημόσιο αγαθό. Όχι στην οπισθοδρόμηση!
 
Δημοσιευμένο:http://poasy.gr