Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Διενέργεια Προκαταρκτικής Έξέτασης από την Εισαγγελία για τις παρατυπίες στη Δ.Α.Ε.Θεσσαλονίκης

Το Προεδρείο της Ένωσης μετέβη στον κ. Πταισματοδίκη Θεσσαλονίκης, ο οποίος διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση κατά το άρθρο 31 του ΚΠΔ, έπειτα από τις καταγγελίες της Ένωσης για τις καταστρατηγήσεις και παρατυπίες της ισχύουσας νομοθεσίας, που έχουν γίνει σε βάρος των συναδέλφων της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, έπειτα από τα σχετικά έγγραφα που έστειλε η Ένωση στην κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, διατάχτηκε από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης η διενέργεια κατεπείγουσας δικαστικής έρευνας, με τη μορφή της  προκαταρκτικής εξέτασης, για το ενδεχόμενο τέλεσης των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής με παράλειψη, από πλευράς της Διοίκησης της ανωτέρω Διεύθυνσης.
Στα μέτρα τάξης τα οποία λαμβάνουν οι διμοιρίες ΥΑΤ και ΥΜΕΤ της Διεύθυνσης, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και σε άλλους Νομούς της Β. Ελλάδος, έχουν εκδοθεί πολλές φορές διαταγές οι οποίες καταστρατηγούν τις διατάξεις των Π.Δ. 394/2001 και 100/2003 για το ωράριο εργασίας και τις μετακινήσεις, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνονται και όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας προσωπικού, με την παροχή της ειδικής υλικοτεχνικής υποδομής για το προσωπικό των διμοιριών, που προβλέπεται από το Π.Δ. 45/2008 για την υγιεινή και την ασφάλεια του αστυνομικού προσωπικού καθώς και από άλλα σχετικά νομοθετήματα.
Πώς ένας αστυνομικός θα μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του και τον πολίτη, όταν εκτελεί 12ωρη υπηρεσία και έπειτα από μόλις 9 ώρες ανάπαυση, καλείται πάλι να εκτελέσει νέα πολύωρη υπηρεσία;
   Τα ΑΡΝΗΤΙΚΑ αποτελέσματα γνωστά: Δεκάδες τραυματίες συνάδελφοι, 15 ημερήσιες αναπαύσεις οφείλονται κατά μέσο όρο στο προσωπικό της ΥΜΕΤ και 9 στο προσωπικό της ΥΑΤ και η υπερκόπωση-υπερεργασία συνεχίζεται καθημερινά, με τα γνωστά αποτελέσματα στους συναδέλφους.
Για όλα τα ανωτέρω η Ένωση προκειμένου να προστατέψει τους συναδέλφους, θα συνεχίσει τη συλλογή όλων των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων, την έρευνα για συγκέντρωση μαρτυριών και αναφορών συναδέλφων και γενικά θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Εξάλλου, ήδη κατατέθηκε, πριν από λίγες ημέρες, και άλλη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία που προφανώς μπορεί να ενσωματωθεί και να γίνει μία δικογραφία με τον όρο της κατ' εξακολούθησης τέλεσης αδικημάτων.
Σίγουρα, ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η δικαστική έρευνα θα αποκαλύψει τους υπεύθυνους, που σίγουρα δεν μπορεί να δικαιολογηθούν για τη συνεχή, σχεδόν καθημερινή, παραβίαση της νομοθεσίας.
Η ΝΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ Δ.Α.Ε.Θ., ΣΙΓΟΥΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΑΞΗΣ. Ενδεικτικό παράδειγμα οι παράτυπες ανακλήσεις των ημερησίων αναπαύσεων, χωρίς την ύπαρξη της απαραίτητης Υπουργικής Απόφασης.
Ακόμα και ενώ το μελάνι του Πταισματοδίκη έγραφε τις καταθέσεις, ταυτόχρονα εκείνη τη στίγμη, πάλι η Διοίκηση συνέχιζε τις αυθαιρεσίες, με τη μορφή της ανάκλησης ημερήσιας ανάπαυσης και της παράτυπης αλλαγής του ωραρίου εργασίας. Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΟΜΩΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ...
ΕΝΩΣΗ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΡΙΘ. ΕΓΚΡ. ΠΡΩΤ.: 5995/1995
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 12 Τ.Κ. 54623 & ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 326
Τ.Κ. 54121  THΛ 2310-525510   FAX 2310-539900
                                     www.eayth.gr      e-mail: eayth@yahoo.gr
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.:  220/2013              ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
 
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                              ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
6976518061                                                                  6979972444