Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Κατατακτήριες Εξετάσεις Πτυχιούχων Ανωτέρων Σχολών

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.:  214/2013                        ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Κύριοι Υπουργοί,
Η Ένωσή μας ως συνδικαλιστική οργάνωση που εκπροσωπεί όλους τους αστυνομικούς του Ν. Θεσσαλονίκης σας γνωστοποιεί ότι ύστερα από το ζήτημα, που πρώτη ανέδειξε η Ένωσή μας, σχετικά με τον αποκλεισμό από τις κατατακτήριες εξετάσεις των πτυχιούχων Ανωτέρων Σχολών και έπειτα από την ενημέρωση που είχαμε ότι θα προωθηθεί σχετική νομοθετική παρέμβαση, έτσι ώστε να αρθεί η αδικία και όλοι οι πτυχιούχοι Ανωτέρων Σχολών (Υπερδιετούς και Διετούς Φοίτησης) να μπορούν να εισάγονται στα Πανεπιστήμια (ΑΕΙ και ΑΤΕΙ) με κατατακτήριες εξετάσεις, προτείνει με τα κάτωθι επιχειρήματα, την εξής πρόταση:
Α) Είναι γνωστό ότι οι πτυχιούχοι της Ανωτέρας Σχολής Αστυφυλάκων (Υπερδιετούς Κύκλου Σπουδών) είναι περίπου 25.000 αστυνομικοί, ενώ οι πτυχιούχοι των Ανωτέρων Σχολών Υπαξιωματικών (ΣΜΥ, ΣΜΥΝ, ΣΤΥΑ, ΣΥΔ και ΣΙΡ – Διετούς Κύκλου Σπουδών) αποτελούν περίπου το μισό στράτευμα.
Β) Με τον προηγούμενο νόμο 3404/2005 δυστυχώς, οι πτυχιούχοι Ανωτέρων Σχολών Υπερδιετούς Φοίτησης, δηλαδή της Σχολής Αστυφυλάκων, μπορούσαν να συμμετέχουν στις κατατάξεις για ορισμένα μόνο ΑΕΙ, ανάλογα με την αντιστοιχία και τη συνάφεια, που την αποφάσιζε το κάθε τμήμα ΑΕΙ, ενώ οι πτυχιούχοι Ανωτέρων Σχολών Διετούς Φοίτησης, μπορούσαν να συμμετέχουν στις κατατάξεις για όλα ανεξαιρέτως τα τμήματα ΑΕΙ.
Δηλαδή, κατά παράδοξο, αδικαιολόγητο και ανεξήγητο τρόπο, προβλεπόταν  οι πτυχιούχοι Υπερδιετούς Σχολών με πέντε (5) εξάμηνα εκπαίδευση να αποκλείονται από τις κατατάξεις από πολλά τμήματα ΑΕΙ, περίπου από τα μισά, όπως π.χ. Νομική, Παιδαγωγικά τμήματα κτλ, ενώ οι πτυχιούχοι Διετούς Σχολών με τέσσερα (4) εξάμηνα εκπαίδευση να μπορούν να συμμετέχουν στις κατατάξεις σε όλα τα τμήματα ΑΕΙ.
Έτσι, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω προτείνουμε να νομοθετηθεί η εξής πρόταση, ως τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του Ν. 3404/2005, που αντικαταστάθηκε με το άρθρο 57 του Ν. 4186/2013:
«Κάτοχοι πτυχίων σχολών Ανωτέρων Σχολών Υπερδιετούς και Διετούς Κύκλου Σπουδών κατατάσσονται σε κάθε τμήμα Πανεπιστημίου, σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των εισακτέων».
Δηλαδή, με κατατακτήριες εξετάσεις σε τρία (3) μαθήματα, να μπορούν να κατατάσσονται σε όλα τα τμήματα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, οι χιλιάδες πτυχιούχοι των Ανωτέρων Σχολών, αφού εξάλλου, η Ανώτερη Εκπαίδευση και οι Σχολές της κατοχυρώνονται και από το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Επίσης, εάν αναλογιστούμε ότι οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, κατατάσσονται σε ποσοστό 10% επί του συνόλου εισακτέων, είναι δίκαιο και εύλογο οι πτυχιούχοι Ανωτέρων Σχολών να κατατάσσονται σε ποσοστό, τουλάχιστον 5% επί του συνόλου των εισακτέων.
Ευελπιστούμε στις δύσκολες στιγμές της κρίσης και της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, να προωθήσετε αυτή τη διάταξη, προκειμένου οι σκληρά ένστολοι εργαζόμενοι, να μπορούν να μορφωθούν σε κάποιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, χωρίς να διεκδικούν ουδεμία θέση εργασίας στην αγορά εργασίας με αυτό το πτυχίο, αφού υπηρετούν την Πατρίδα. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 80 του Ν. 4009/2011 οι φοιτητές που φοιτούν για δεύτερο πτυχίο δεν δικαιούνται δωρεάν συγγράμματα, πάσο και δωρεάν σίτιση, οπότε δεν κοστίζει σχεδόν απολύτως τίποτα η φοίτηση σπουδαστών για δεύτερο πτυχίο με κατατακτήριες στα Πανεπιστήμια, ενώ από την άλλη η Πολιτεία μόνο οφέλη έχει με υπαλλήλους οι οποίοι κατέχουν πτυχίο Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, λόγω των πνευματικών εφοδίων που παρέχει ένα πτυχίο Πανεπιστημίου.
ΠΡΟΣ:
1)    κ. ΥΠΟΥΡΓΟ   ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
2)    κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
3)    κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
                                                    ΚΟΙΝ.:
1)    ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
2)    Π.Ο.ΑΣ.Υ.
3)    ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΣΧΕΤ.: ΑΡΘ. 15 Ν. 3404/2005 ΟΠΩΣ ΤΡΟΠ. ΜΕ ΑΡΘ. 57 Ν. 4186/2013 


ΕΝΩΣΗ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΡΙΘ. ΕΓΚΡ. ΠΡΩΤ.: 5995/1995
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 12 Τ.Κ. 54623 & ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 326
Τ.Κ. 54121  THΛ 2310-525510   FAX 2310-539900
                                     www.eayth.gr      e-mail: eayth@yahoo.gr
 
 Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
 
Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                             ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
6976518061                                                      6979972444