Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Συνάντηση Προεδρείων των Ομοσπονδιών με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 605/10/17δ
Με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη συναντήθηκαν χθες οι Ομοσπονδίες μας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των θεσμικών παραγόντων της Πολιτείας με αφορμή τις αρνητικές επικρίσεις που δέχθηκε ο αστυνομικός θεσμός εξαιτίας των έκνομων δραστηριοτήτων της Χρυσής Αυγής.
Ο κ. Μεϊμαράκης, ενημερώθηκε για τον προβληματισμό και τις ανησυχίες που προκάλεσαν στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας οι επικοινωνιακοί χειρισμοί της Κυβέρνησης όσον αφορά την ανοχή ή μη αστυνομικών και υπηρεσιών στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, ενώ του επισημάνθηκε η αγωνία όλων μας να λειτουργεί πάντα η Αστυνομία μας στο πλαίσιο του Συντάγματος και των Νόμων και να υπηρετεί τον πολίτη με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας.
Για να διασφαλίζεται δε αυτός ο ρόλος, επιβάλλεται εκ μέρους της Πολιτείας διαχρονικά να υπάρχει επαγρύπνηση και διαρκής προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού των λειτουργιών της Αστυνομίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία τόσο του αστυνομικού θεσμού όσο και των ίδιων των ανθρώπων που τον υπηρετούν υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.
  Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαβεβαίωσε τις Ομοσπονδίες ότι τα πολιτικά κόμματα είναι ενήμερα για τα προβλήματα που απασχολούν την ΕΛ.ΑΣ., καθώς αυτά έχουν συζητηθεί κατ' επανάληψη εντός Κοινοβουλίου μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία της ερώτησης και της απάντησης.
  Όπως, δήλωσε δε και μετά το πέρας της συνάντησης, είναι σε μια διαρκή επικοινωνία με τα Κόμματα και με τους αρμόδιους Υπουργούς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν. Επίσης, επικαλούμενος τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κατανεμηθεί στους αδύναμους και αδικημένους, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ένστολοι συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.
  Τέλος, μας διαβεβαίωσε ότι η Βουλή των Ελλήνων, τα κόμματα και η ελληνική κοινωνία πιστεύουν ότι η Ελληνική Αστυνομία στο σύνολό της προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι πάντα κινείται εντός του Συνταγματικού και νομικού πλαισίου λειτουργίας. Ωστόσο, όπως σε όλους τους τομείς και τους Συλλογικούς Οργανισμούς, μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις και εξαιρέσεις, που κρίνονται όμως αυτοτελώς και δεν πρέπει να αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα του Σώματος.