Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μείωση άδειας ανατροφής τέκνου των δικαστικών λειτουργών

Δημοσιευμένο:http://www.trelokouneli.gr
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση της άδειας ανατροφής τέκνου των δικαστικών λειτουργών από τους εννέα στους πέντε μήνες, που είχε γίνει με νομοθετική ρύθμιση του περασμένου… έτους.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 3590 και 3591/2013 αποφάσεις τους έκριναν ότι  η μείωση της άδειας ανατροφής τέκνου για τους   δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς,  που επήλθε με το νόμο 4055/2012, είναι αντίθετη στο άρθρο  21 του Συντάγματος το οποίο θέτει τη μητρότητα και την παιδική ηλικία υπό την προστασία του κράτους και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του οξυμένου δημογραφικού προβλήματος της χώρας.
Το 2003 η Ολομέλεια και πάλι του ΣτΕ είχε παρατηρήσει ότι ο νομοθέτης παρά την υποχρέωση που είχε από το άρθρο 21 του Συντάγματος, δεν  είχε προβλέψει ειδική ρύθμιση για την ανατροφή των τέκνων των δικαστικών λειτουργών, όπως είχε κάνει για τις περισσότερες κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων.
Έτσι η Ολομέλεια των συμβούλων Επικρατείας το 2003 επικαλούμενοι το άρθρο 21 του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την συμφιλίωση της οικογενειακής και της  επαγγελματικής ζωής, καθώς και την οδηγία για τη χορήγηση γονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους,  αποφάνθηκαν ότι Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών προέβλεπε εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου.
Ένα χρόνο μετά, ακολούθησε ο  νόμος  3258/2004 ο οποίος υιοθέτησε  την άποψη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου  και καθιέρωσε τη χορήγηση  άδειας ανατροφής τέκνου εννέα μηνών.
Στη συνέχεια ο νόμος  4055/2012, καθιέρωσε την χορήγηση 5μήνης άδειας ανατροφής τέκνου, χωρίς όμως, όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις, να προκύπτουν οι λόγοι της μείωσης.
Μάλιστα, σημειώνουν οι δικαστές, ότι κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες του νόμου 4055/2012, δεν γίνεται καμία αναφορά σε λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι να μπορούν να δικαιολογήσουν  τη μείωση της χρονικής διάρκειας της  επίμαχης άδειας ανατροφής τέκνου.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει μια πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μια αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, όπου και δικαιώθηκαν.