Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ανακοίνωση της Ε.Α.Υ.Θεσσαλονίκης Σχετικά με τα Σεμινάρια Νεοπροαχθέντων Αρχιφυλάκων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
(Σχετικά με τα Σεμινάρια Νεοπροαχθέντων Αρχιφυλάκων)
1) Η Ένωσή μας, με την απόφαση του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, δικαιώθηκε απολύτως, όσον αφορά στη διεξαγωγή του Σεμιναρίου Μετεκπαίδευσης νεοπροαχθέντων Αρχιφυλάκων Β. Ελλάδος και συγκεκριμένα στη Σχολή Μετεκπαίδευσης Επιμόρφωσης Β. Ελλάδος στη Βέροια, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα από τη διάταξη του άρθρου 20 του Π.Δ. 82/2006, που αναφέρει ότι οι νεοπροαχθέντες Αρχιφύλακες παρακολουθούν σεμινάριο στη Σχολή Μετεκπαίδευσης, που διαρκεί 10 ημέρες.
2) Είναι γνωστό ότι οι νεοπροαχθέντες Αρχιφύλακες έχουν ήδη αρκετά έτη υπηρεσίας, μερικοί είναι οικογενειάρχες με τέκνα και βέβαια, οι περισσότεροι υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης. Έκδηλη ήταν η αγανάκτηση των Αρχιφυλάκων οι οποίοι εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους, για την αρχική απόφαση διεξαγωγής του Σεμιναρίου Αρχιφυλάκων στο Τ.Δ.Α. Κομοτηνής, λόγω α) της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης από τη Θεσσαλονίκη και β) εξαιτίας, του γνωστού προβλήματος, με τη στέγαση του Κέντρου Κράτησης Λαθρομεταναστών στις κτιριακές εγκαταστάσεις της σχολής της Κομοτηνής και τα επακόλουθα σοβαρά προβλήματα και ζητήματα, τα οποία έχουν ανακύψει, αφού το κτίριο και οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες, δυστυχώς, όπως ήταν πριν τη στέγαση των μεταναστών.
3) Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καταγγείλει, με όλες τις δυνάμεις και τα νόμιμα μέσα που διαθέτει, με ισχυρά επιχειρήματα, τις αρνητικές επιπτώσεις της μετατροπής των Τ.Δ.Α. Κομοτηνής και Ξάνθης, σε Κέντρα Κράτησης, σε ιδιότυπες "Φυλακές". Πρώτη φορά, Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετατρέπεται σε Κέντρο Κράτησης Μεταναστών και υποβιβάζονται και υποβαθμίζονται οι κτιριακές του εγκαταστάσεις. Δυστυχώς, δεν έχουν, μέχρι στιγμής, εισακουστούν οι φωνές  και τα επιχειρήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά ο αγώνας θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο.
4) Σε κάθε περίπτωση, η Ένωσή μας, μάχιμη συνδικαλιστικά όπως πάντα και πρωτοστατόντας στο γνήσιο συνδικαλιστικό αγώνα, από τον Αύγουστο του 2012 που αποφασίστηκαν τα ανωτέρω, σχετικά με τη δημιουργία των Κέντρων Κράτησης, κινήθηκε δικαστικά με προσφυγή, ως σωματείο, στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης για την ακύρωση των μετακινήσεων, εξέδωσε  σκληρές ανακοινώσεις για την υποβάθμιση της Σχολής Αστυφυλάκων, έκανε δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. ενημερώνοντας την κοινή γνώμη για την απαξίωση των Αστυνομικών Σχολών, έθεσε ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμότητα της διοικητικής κράτησης και των φθορών που θα υποστεί το δημόσιο υλικό (Σχολές) και δήλωσε το παρών σε κάθε συνδικαλιστική μάχη που έγινε γι' αυτό το λόγο, σε όλες τις συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις.
5) Όλα αυτά όμως δεν έχουν ουδεμία σχέση με το ζήτημα της διεξαγωγής του Σεμιναρίου Αρχιφυλάκων. Το Σεμινάριο είναι αρμοδιότητα της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, η Σχολή της Βέροιας είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη (οι περισσότεροι Αρχιφύλακες  που θα μετεκπαιδευτούν υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης) και ήδη οι Καθηγητές μεταβαίνουν στη Βέροια για την πραγματοποίηση των μετεκπαιδεύσεων των Ανθυπαστυνόμων του ΤΕΜΑ και των Αστυνόμων Α' του ΤΕΜΕΣ. Το Τ.Δ.Α. Κομοτηνής δεν ''σώνεται" με τη διεξαγωγή του διάρκειας μόλις δέκα (10) ημερών Σεμιναρίου Αρχιφυλάκων και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, απλά δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στους Αρχιφύλακες, τα οποία επιλύθηκαν με την αλλαγή της Σχολής πραγματοποίησης και τον  αντίστοιχο τόπο.
6) Προτείνουμε στην Κυβέρνηση να τροποποιήσει την απόφασή της για εισαγωγή των επιτυχόντων στη Σχολή Αστυφυλάκων άμεσα, φέτος, ώστε να εξέλθουν ως Αστυφύλακες το 2015 και να ενισχύσουν τη μάχη κατά του εγκλήματος, και όχι να εισέλθουν στη Σχολή το 2015 και να εξέλθουν το 2017. Οι ελλείψεις στο Σώμα είναι πολλές και αυτό δεν αντέχει χωρίς καμία πρόσληψη για τα επόμενα τέσσερα (4) έτη. Επίσης, θα πρέπει, όλοι οι επιτυχόντες στη Σχολή Αστυφυλάκων να εισαχθούν, αποκλειστικά, στις Σχολές/Τ.Δ.Α. Αστυφυλάκων της Θράκης (Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου), λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής. Αυτό χρειάζεται και απαιτείται να γίνει και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, και όχι να υπόκειται το μόνιμο αστυνομικό προσωπικό και άλλη ταλαιπωρία, εξαιτίας διάφορων "σκοπιμοτήτων".
7) Ως συνδικαλιστές εφαρμόζουμε και παίρνουμε τις αποφάσεις μας μελετώντας πρώτα το νόμο που είναι πάνω από όλους και  από όλα, έπειτα κοιτάμε το συμφέρον της Ελληνικής Αστυνομίας  και των συναδέλφων, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το Δημόσιο Συμφέρον και τελευταία εξετάζουμε διάφορα άλλα τοπικά συμφέροντα. Έτσι, και η φυσική ηγεσία, βάσει αυτών των λόγων, αποφάσισε τη διεξαγωγή των Σεμιναρίων Αρχιφυλάκων στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Β. Ελλάδος στη Βέροια, η οποία και έχει την κατά το νόμο αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή αυτών των Σεμιναρίων. Τέλος, έαν κριθεί σκόπιμο, με αίτηση των νεοπροαχθέντων Αρχιφυλάκων που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ας πραγματοποιηθεί, μόνο γι' αυτούς στην Κομοτηνή το ανωτέρω Σεμινάριο και βέβαια, όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι της Β. Ελλάδος να μεταβούν στη Βέροια.
 
ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΡΙΘ. ΕΓΚΡ. ΠΡΩΤ.: 5995/1995
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 12 Τ.Κ. 54623 & ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 326
 Τ.Κ. 54121  THΛ 2310-525510   FAX 2310-539900
         www.eayth.gr      e-mail: eayth@yahoo.gr
 
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 195/2013                                                                                                
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
 
 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.  
 
          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ          ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
 6976518061                                          6979972444