Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Η κωμωδία του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων-Απόφοιτος δημοτικού αμείβεται καλύτερα από πτυχιούχο

Δημοσιευμένο:http://www.iefimerida.gr
Γράμμα κενό ή σχεδόν κενό φαίνεται ότι έχει μείνει ο περίφημος νόμος για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς αρκετές υπηρεσίες φαίνεται πως έχουν βρει τρόπο να τον παρακάμψουν ή να τον αγνοήσουν. Από επίσημα στοιχεία των υπουργείων που κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή, η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα, δέκα μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου, μόνο ενιαία δεν είναι.
Κάθε υπουργείο εξακολουθεί να αμείβει τους υπαλλήλους του αναγνωρίζοντας ακόμη και σήμερα επιδόματα και βοηθήματα που θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί (όπως για παράδειγμα το επίδομα χρήσης υπολογιστή που κατήργησε τον περασμένο μήνα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης), αυξάνοντας σημαντικά τις μηνιαίες αποδοχές τους σε ποσοστό που κυμαίνεται από 10% ως 40%. Οι υπερβάσεις, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» φαίνονται ακόμη μεγαλύτερες στους υπαλλήλους ορισμένων Δημοσίων Οργανισμών και εποπτευόμενων από το Δημόσιο φορέων, για τους οποίους ισχύουν οι περιορισμοί του ενιαίου μισθολογίου που παρακάμπτονται προκλητικά με πρόσθετες αποδοχές κάθε τύπου.
Τα στοιχεία για το μισθολογικό κόστος των δημοσίων υπαλλήλων έφτασαν πρόσφατα στη Βουλή κατόπιν αιτήματος του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Κουτσογιαννακόπουλου, αλλά ακόμη και οι υπουργοί που υπέγραψαν τους σχετικούς καταλόγους δηλώνουν άγνοια για τις υπερβάσεις στις μισθοδοσίες. «Οποιος δεν τις εφαρμόζει θα λογοδοτήσει», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 18 υπουργεία μόνο τα εννέα κατέθεσαν τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή. Μεταξύ αυτών που δεν απάντησαν είναι το υπουργείο Οικονομικών που φημίζεται για τις υψηλές αμοιβές των υπαλλήλων του, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Πολιτισμού και το Εργασίας
Σύμφωνα με τις διατάξεις ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης φτάνει τα 1600 ευρώ και τα 1520 για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης. Με εξαίρεση το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Μακεδονίας -Θράκης, σε κανένα άλλο υπουργείο δεν εφαρμόζεται πλήρως το ενιαίο μισθολόγιο καθώς εξακολουθούν να χορηγούνται πριμ παραγωγικότητας που θα έπρεπε να είχαν καταργηθεί.
Ο μέσος μισθός του υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο υπουργείο Ανάπτυξης φτάνει τα 2.672 ευρώ και στο υπουργείο Υποδομών τα 2.345,23 ευρώ. Χαρακτηριστικό επίσης του αλαλούμ που επικρατεί στις μισθοδοσίες των δημοσίων υπαλλήλων είναι το γεγονός ότι σε ορισμένα υπουργεία και σε ορισμένους φορείς του Δημοσίου παρατηρείται το παράδοξο να είναι υψηλότερες οι αποδοχές του προσωπικού τεχνολογικής εκπαίδευσης από το προσωπικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Και σε κάποιους άλλους οι αποδοχές των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ίσες με τις αποδοχές βοηθητικού προσωπικού υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ακούγεται απίστευτο αλλά απόφοιτος Δημοτικού που υπηρετεί στο υπουργείο Ανάπτυξης έχει μεγαλύτερο μισθό από τον υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπουργείου Εσωτερικών.