Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Συνάντηση Προεδρείου Ε.Α.Υ.Θεσσαλονίκης με τις Ηγεσίες της Δ/νσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και της Δ/νσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων



To Προεδρείο της Ένωσης πραγματοποίησε, στις 8/10/2013, επίσημη συνάντηση, κοινή, με τις ηγεσίες της Δ/νσης Αστυνομίας Θεσ/νίκης και της Δ/νσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσ/νίκης, προκειμένου να συζητηθούν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες των ανωτέρω Δ/νσεων, να εξευρεθούν λύσεις και βέβαια να αντιμετωπιστεί το θέμα των πολλών μέτρων τάξης (συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και αθλητικές εκδηλώσεις) τα οποία είναι αρμοδιότητας, βάσει του ΠΔ. 48/2006, της Δ/νσης Αστυνομίας Θεσ/νίκης, αλλά λαμβάνονται από
κοινού και από τις δύο Δ/νσεις για όλη την περιοχή του Ν. Θεσ/νίκης.
Έτσι, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσ/νίκης, από πλευράς ηγεσίας παρευρίσκονταν ο Δ/ντης Αστυνομίας Θεσ/νίκης Ταξίαρχος κ. Βασίλειος ΓΙΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ και ο Δ/ντης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσ/νίκης Ταξίαρχος κ. Κων/νος ΤΖΙΜΟΠΟΥΛΟΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους και την αποδοχή της πρότασής μας για κοινή σύσκεψη, προκειμένου να αναπτυχθούν όλα τα θέματα που απασχολούν, γενικά, τις Υπηρεσίες που διευθύνουν.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό και συναδελφικό κλίμα και κατά τη διάρκειά της, που ήταν πάνω από 2 ώρες, αναπτύχθηκαν όλα τα ζητήματα, από τα οποία τα κυριότερα ήταν τα εξής:
1) Η πιστή τήρηση του Π.Δ. 394/2001 για το ωράριο εργασίας, τη χορήγηση κανονικά και μέσα στα νόμιμα πλαίσια των ημερήσιων αναπαύσεων και η ανακοίνωση των γνωστών μέτρων τάξης, έγκαιρα, δύο (2) ημέρες πριν από τη διαξαγωγή τους. Ειδικά, αναπτύχθηκε το θέμα των οφειλόμενων ημερήσιων αναπαύσεων στο προσωπικό της ΥΜΕΤ, που έχει φθάσει σε μέσο όρο τις 15 και αρκετών άλλων Αστυνομικών Τμημάτων, όπως π.χ. στο Α.Τ. Σίνδου. Εξάλλου, υπάρχουν καταγγελίες στην Ένωση ότι υπάρχουν μερικοί συνάδελφοι που έλαβαν μόνο 1 ή 2 ρεπό σε όλη τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα Σεπτέμβριου, κάτι το οποίο είναι ''απαράδεκτο'' και καταστρατηγεί κάθε έννοια χρηστής διοίκησης.
2) Το ζήτημα των κρατητηρίων, όπου παραβιάζεται η διάταξη του άρθρου 66 του Π.Δ. 141/1991, αφού σε πολλά Α.Τ. φυλάσσονται ποινικοί κρατούμενοι σε αυτά, για αρκετές εβδομάδες και, ακόμα, στην Υποδ/νση Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσ/νίκης στην οποία, αυτή τη χρονική στιγμή, κρατούνται και οι κρατούμενοι της Δ/νση Ασφαλείας Θεσ/νίκης λόγω εργασιών, και έτσι ο αριθμός τους έχει υπερβεί τον προβλεπόμενο από τη χωρητικότητα.
3) Ζητήθηκε η μείωση του αριθμού των στατικών αστυνομικών που διατίθενται στις αθλητικές εκδηλώσεις, στις οποίες υπάρχει σχεδόν πάντοτε μία υπερβολή σε σχέση με τον αριθμό των αστυνομικών που ορίζονται, αλλά και των διμοιριών.
4) Η πιστή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με τη διάθεση, την εκπαίδευση και τον τρόπο λειτουργίας και εγκατάστασης των διμοιριών, αφού π.χ. το σπάσιμο μίας διμοιρίας απαγορεύεται, εφόσον δεν έχει οπτική επαφή και πιο ορθολογική χρησιμοποίησή τους.
5) Ζητήθηκε, επίσης, η μείωση του αριθμού των αστυνομικών που διατίθενται ως μέτρα τάξης στα Δικαστήρια τις καθημερινές και η ενίσχυση του Τμήματος Τάξης Δικαστηρίων, προκειμένου να σταματήσουν τα μέτρα από τα Α.Τ.
6) Υπενθυμίστηκε η σχετική πρόσφατη διαταγή του Α.Ε.Α. για το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας και το κυλιόμενο ωράριο εργασίας, τουλάχιστον για τις τακτικές υπηρεσίες και θέσεις των Α.Τ., όπως π.χ. Αξ/κος Υπηρεσίας, Σκοπός Καταστήματος, Εποχούμενη Περιπολία κτλ.
Γενικά κύριο πρόβλημα και αίτιο από το οποίο δημιουργούνται τα περισσότερα ζητήματα, εκτός από αυτό των κρατητηρίων, είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού για τη Γ.Α.ΔΘ. και ειδικότερα στη Δ/νση Αστυνομίας Θεσ/νίκης που έχει έλλειψη που αγγίζει περίπου στο 30% της υπάρχουσας οργανικής δύναμης, αλλά και της Δ/νσης Αστυνομικών
Επιχειρήσεων Θεσ/νίκης που και αυτή παρουσιάζει έλλειψη και ειδικά στις διμοιρίες της ΥΜΕΤ,οι οποίες απαρτίζονται από μόλις 20 αστυνομικούς.
Η Ένωση θα δώσει αγώνα ώστε να ενισχυθούν οι οι Υπηρείες της περιοχής μας, αλλά στην παρούσα φάση υπάρχει, όντως, μεγάλη δυσκολία,λόγω του "παγώματος" των προσλήψεων και της άρνησης της ηγεσίας να μετακινηθούν αστυνομικοί από την Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς, ως συνδικαλιστική ένωση και προκειμένου να προστατέψουμε τα μέλη μας, από οποιεσδήποτε παραβιάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, δηλώσαμε, σε κάθε κατεύθυνση, ότι:
 ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΩΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΩΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ, ΠΑΝΤΟΤΕ ΙΣΧΥΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ - ΠΑΡΑΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΩΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟ ΟΛΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ.

                        Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
 
      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                       ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
     6976518061                                                          6979972444