Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Νικόλαου Παπαγιαννόπουλου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Αστυνομικοί, Ειδικοί Φρουροί, Συνοριακοί Φύλακες, Πολιτικοί Υπάλληλοι.
Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί για τον ελληνικό λαό ημέρα εθνικής ενότητας και υπερηφάνειας.
Αποτελεί, αναμφίβολα, μια από τις πλέον «φωτεινές» ιστορικές στιγμές της νεότερης ιστορίας του έθνους μας.
Ενός έθνους που στη μακραίωνη ιστορική του διαδρομή, οι «φωτεινές» στιγμές, τα διδάγματα και τα παραδείγματα θάρρους, ηθικής, ανθρωπισμού, πολιτισμού και ψυχικού μεγαλείου έφθασαν να σημαδεύσουν την πορεία της ανθρωπότητας προς την εξέλιξη και την πρόοδο, και να καθορίζουν τις πανανθρώπινες εκείνες αρχές και αξίες στις οποίες πρέπει να στηρίζεται κάθε πολιτισμένος λαός, κάθε σκεπτόμενος και ελεύθερος άνθρωπος.
Την 28η Οκτωβρίου 1940, η Ελλάδα μ’ έναν τρόπο μοναδικό δίδαξε σ’ ολόκληρο τον κόσμο πως η μεγαλοσύνη ενός λαού δεν μετριέται με τη γεωγραφική έκταση, δεν υπολογίζεται βάσει του πληθυσμού, δεν επιμετράται με τον υλικό πλούτο, δεν αποτυπώνεται με την αλαζονική επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος.
Αυτή η μικρή λέξη, το ΟΧΙ αυτό, υπό τις συνθήκες που ειπώθηκε συμπυκνώνει, συνδέει και αναδεικνύει όλα εκείνα τα στοιχεία και τα προτερήματα ενός λαού μαθημένου στα δύσκολα, στα αξιοπρεπή, στα αληθινά, στα ανθρώπινα.
Η σταθερή προσήλωση στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, η ρητή απόρριψη της υποταγής, της υποδούλωσης, του φασισμού, της ταπείνωσης, η ομόθυμη, πάνδημη, κατηγορηματική και παθιασμένη απόφαση για υπεράσπιση των αρχών και των αξιών μας ως λαού, η συνειδητή υποταγή του ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ και η ξεκάθαρη ομόφωνη επιλογή του δρόμου της συνέπειας, της θυσίας και του κοινού αγώνα, αποτελούν μερικά μόνον από εκείνα που μέσω της λέξης αυτής αναδύθηκαν και υπενθύμισαν στον ελεύθερο κόσμο την ύπαρξη, το ρόλο και τη σημασία του ελληνικού έθνους στην παγκόσμια ιστορία.
Αυτή, λοιπόν την ημέρα της εθνικής αξιοπρέπειας, της ενότητας, της ομοψυχίας, του κοινού αγώνα, της ελευθερίας και της συνέπειας γιορτάζουμε σήμερα.
Σήμερα, που οι συνθήκες απαιτούν να ανασύρουμε από την ιστορική μας μνήμη τα μηνύματα και τις επιταγές της 28ης Οκτωβρίου 1940 και να αποδείξουμε σ’ όλους τους επιλήσμονες αλλά να υπενθυμίσουμε και στους εαυτούς μας πως παραμένουμε πάντοτε συνεπείς υπερασπιστές της βαριάς εθνικής μας κληρονομιάς και εξίσου ικανοί συνεχιστές μιας ιστορικής διαδρομής ταυτισμένης με τα αναλλοίωτα στο χρόνο ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της φιλοπατρίας, της αξιοπρέπειας.
Η Ελληνική Αστυνομία σ’ όλες τις δύσκολες στιγμές της πατρίδας υπήρξε παρούσα και συνεπής στον εθνικό και κοινωνικό της ρόλο. Υπηρέτησε και υπηρετεί με σθένος και αποφασιστικότητα τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών. Δίνει καθημερινά τον επίπονο αγώνα της ενάντια στο έγκλημα, ενάντια σ’ οτιδήποτε επιχειρεί ή απειλεί να διαταράξει την εσωτερική ασφάλεια της χώρας και να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του κράτους και στην κοινωνική συνοχή.
Είμαι βέβαιος πως αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Αυτό προσδοκούν από αυτόν η Πολιτεία και οι πολίτες. Αυτό απορρέει ως υποχρέωση από τις εθνικές ιστορικές μας παρακαταθήκες.
 
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
 
Δημοσιευμένο:http://www.astynomia.gr