Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Ημερήσια Διαταγή 20ης Οκτωβρίου του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Νικόλαου Παπαγιαννόπουλου για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

Αστυνομικοί, συνοριακοί φύλακες, ειδικοί φρουροί, πολιτικοί υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η 20η Οκτωβρίου, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μια ξεχωριστή, μια ιδιαίτερη, μια εξαιρετική ημέρα για την Ελληνική Αστυνομία.
Είναι μια μέρα γιορτής, μια μέρα τιμής, μια μέρα με ιδιαιτέρως έντονο το συναισθηματικό και συγκινησιακό στοιχείο.
Την ημέρα αυτή, με το διττό και υψηλής συμβολικής δύναμης χαρακτήρα, τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Αρτεμίου και ταυτόχρονα γιορτάζουμε την «Ημέρα της Αστυνομίας».
Τιμούμε, με σεβασμό και ευλάβεια τη μνήμη του Προστάτη Αγίου της Ελληνικής Αστυνομίας και γιορτάζουμε με αισθήματα βαθειάς ικανοποίησης και ταπεινοφροσύνης την ημέρα που η Πολιτεία επέλεξε να τιμήσει το Σώμα και τ o προσωπικό του, ως ένδειξη ανταπόδοσης για τη σημαντική εθνική και κοινωνική του προσφορά.
Οι δύο αυτές παράμετροι, οι οποίες προσδιορίζουν τον ιδιαίτερο για όλους εμάς χαρακτήρα της 20ης Οκτωβρίου κάθε έτους, ούτε ασύμβατες μεταξύ τους είναι, ούτε τυχαία επιλογή αποτελούν.
Αντιθέτως, η ημερολογιακή ταύτιση της ημέρας μνήμης του Αγίου Αρτεμίου με την «Ημέρα της Αστυνομίας» αποτελεί έναν τυπικό συνδετικό κρίκο ο οποίος αναδεικνύει κατά τόπο εμφατικό τη στενή συμβολική σχέση μεταξύ της στάσης ζωής, του έργου και του θανάτου του Προστάτη Αγίου του Σώματος και του καθημερινού αγώνα, της προσφοράς και του χρέους του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι στην πατρίδα, την κοινωνία, τον άνθρωπο.
Ο μαρτυρικός θάνατος του θαυματουργού Αγίου Αρτεμίου αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή μιας απολύτως συνεπούς και σταθερής βιολογικής διαδρομής την οποία χαρακτήριζαν η βαθειά και ακέραια θρησκευτική πίστη, η προσήλωση στο καθήκον, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, το αίσθημα του χρέους της δικαιοσύνης και της προσφοράς και γενικά τα υψηλά διαχρονικά και πανανθρώπινα εκείνα ιδανικά που δίνουν νόημα, αλλά και προοπτική στον άνθρωπο και την κοινωνία.
Μιας διαδρομής, μιας στάσης ζωής και ενός έργου που επί αιώνες εξακολουθεί με την ίδια δύναμη να εμπνέει, να διδάσκει, να διαχέει σε κάθε χριστιανό, σε κάθε καλόπιστο άνθρωπο τη χριστιανική πίστη, την εγκαρτέρηση, την αγάπη, την προσήλωση στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη.
Η ανάδειξη του Αγίου Αρτεμίου ως Προστάτη Αγίου της Ελληνικής Αστυνομίας βασίζεται σ’ αυτά ακριβώς τα στοιχεία. Σ’ αυτά τα γνωρίσματα του χαρακτήρα, της συμπεριφοράς και του έργου του που δικαίως τον κατέταξαν στους Μεγαλομάρτυρες Αγίους της Εκκλησίας μας. Στη σταθερή και αδιάλειπτη προσφορά του προς την κοινωνία και τον συνάνθρωπο και την προσήλωσή του σε ιδανικά και αξίες τα οποία στη σύγχρονη εποχή καλείται να διαφυλάξει, να προστατέψει, να υποστηρίξει η Ελληνική Αστυνομία.
Με την καθιέρωση της 20ης Οκτωβρίου ως «Ημέρα της Αστυνομίας», η Πολιτεία συνδέει, συμβολικά το έργο ζωής του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου με το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, αναγνωρίζοντας κατά τρόπο σαφή και ιδιαιτέρως τιμητικό την προσφορά του Σώματος και του προσωπικού του προς τη χώρα και την κοινωνία.
Η ημέρα αυτή, λοιπόν, είναι για όλους εμάς που υπηρετούμε στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας μια ημέρα χαράς, ικανοποίησης και τιμής.
Είναι όμως, και πρέπει να είναι και ημέρα περισυλλογής, αυτοκριτικής και εσωτερικής ενατένισης. Γιατί η ικανοποίηση με την οποία αποδεχόμαστε την αναγνώριση των προσπαθειών και του έργου μας από την Πολιτεία πρέπει να συνοδεύεται από τη συναίσθηση των υποχρεώσεών μας ως στελέχη του τιμώμενου Σώματος.
Αναμφίβολα η προστασία της πατρίδας μας και των πολιτών, η διασφάλιση της τάξης και της ευνομίας, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και γενικά η διαμόρφωση και διαφύλαξη ενός σταθερού περιβάλλοντος ομαλότητας και ασφάλειας είναι υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η υποχρέωση αυτή είναι σημαντική διαρκώς και αδιαπραγμάτευτη. Απαιτεί καθημερινή προσπάθεια και μόχθο. Απαιτεί διαρκή αγώνα και θυσίες.
Απαιτεί όλα εκείνα τα στοιχεία και τις ικανότητες τα οποία, όπως στην πράξη έχει αποδειχθεί και όπως καθημερινά αποδεικνύεται, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας διαθέτει σε επαρκή βαθμό.
Αυτό δεν αποτελεί μια απλή και πιθανόν υποκειμενική εκτίμηση αλλά, όπως η ίδια η κοινωνία αναγνωρίζει, γενική αντικειμενική διαπίστωση.
Η Ελληνική Αστυνομία, αποκλειστικά βάσει του έργου και της προσφοράς της, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ο πλέον βασικός παράγοντες εξασφάλισης της ομαλότητας και της κοινωνικής συνοχής. Η κοινωνία και οι πολίτες κατανοούν και αναγνωρίζουν πως το προσωπικό του Σώματος παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις ελάχιστες και μεμονωμένες, πλην όμως υπαρκτές, δυστυχώς, εξαιρέσεις ανταποκρίνονται με επάρκεια, με αποτελεσματικότητα, με συνείδηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης στις απαιτήσεις της αποστολής του και στις δικές τους προσδοκίες.
Οφείλουμε λοιπόν αυτή την εμπιστοσύνη να την τιμήσουμε. Είναι καθήκον και χρέος μας ιερό. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και προόδου στην πατρίδα μας με τη διασφάλιση της ομαλότητας, της ευνομίας και γενικά της εσωτερικής ασφάλειας.
Να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το έγκλημα. Να σταθούμε ανάχωμα στα διάφορα σύγχρονα εγκληματικά μορφώματα με τις κατ’ επίφαση ή κατ’ απόκλιση από τις συνταγματικές επιταγές και τους δημοκρατικούς θεσμούς ιδεολογικούς προσανατολισμούς που επιχειρούν να διαρρήξουν τη συνοχή της κοινωνίας και επαναφέρουν στη μνήμη εικόνες και καταστάσεις των πιο σκοτεινών περιόδων της παγκόσμιας ιστορίας.
Να υπερασπιστούμε τον πολίτη στα νόμιμα αιτήματά του. Να συμβάλλουμε ουσιαστικά και αποφασιστικά στην κοινή εθνική προσπάθεια ανασύνταξης της χώρας και δημιουργίας μιας καλύτερης προοπτικής για το αύριο.
Είμαι βέβαιος πως θα το πράξουμε. Είμαι βέβαιος πως θα ανταποκριθούμε στο καθήκον μας. Είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο ζήλο, με μεγαλύτερο πείσμα την προσπάθειά μας. Είναι χρέος όχι μόνον απέναντι στη χώρα και τους πολίτες, αλλά και στη μνήμη των φίλων, των συναδέλφων, των συνεργατών μας που θυσιάστηκαν στην εκτέλεση του καθήκοντος, πιστοί στον όρκο και τα ιδανικά τους.
Είμαι, επίσης, βέβαιος πως την ημέρα αυτή, την «Ημέρα της Αστυνομίας» την ημέρα που τιμούμε την μνήμη του Προστάτη Αγίου του Σώματος, καθένας από εμάς ανανεώνει και επαναβεβαιώνει εσωτερικά, υπεύθυνα και συνειδητά, τη σταθερή και ξεκάθαρη βούλησή του να συνεχίσει με σθένος, αποφασιστικότητα και επαγγελματισμό τον αγώνα του, την προσπάθειά του, το έργο του.
Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και εγώ προσωπικά γνωρίζουμε τις δυσκολίες του βιώνετε. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που η οικονομική κρίση προσέθεσε στην καθημερινότητα τη δική σας, τη δική μας, όλων μας. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά πως αυτές τις δυσκολίες, αυτά τα προβλήματα θα τα ξεπεράσουμε.
Όλοι μαζί, συντεταγμένοι, απτόητοι από τις δυσκολίες και αποφασιστικοί θα εξακολουθήσουμε να πράττουμε το καθήκον μας, προτάσσοντας πάντοτε το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον πέρα και πάνω από τα στενά ατομικά συμφέροντα και επιδιώξεις.
Η ελληνική κοινωνία να είναι βέβαιη πως η Ελληνική Αστυνομία και το προσωπικό της θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, θα εξακολουθήσουν τον αγώνα τους για την εξασφάλιση της ευνομίας, της ομαλότητας και της ασφάλειας με ζήλο, με συνέπεια, με αυταπάρνηση. Όπως έχουν ταχθεί και όπως πάντοτε πράττουν. Με αποφασιστικότητα, με επαγγελματισμό, με ήθος, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στα δικαιώματα των πολιτών και στους δημοκρατικούς θεσμούς.
Με παρακαταθήκη και οδηγό το έργο και τη στάση ζωής του Μεγαλομάρτυρα Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου.
Χρόνια Πολλά.
Δημοσιευμένο:http://www.astynomia.gr