Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Σεμινάριο επιμόρφωσης νεοπροαχθέντων Αρχιφυλάκων στη Βόρεια Ελλάδα

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΡΙΘ. ΕΓΚΡ. ΠΡΩΤ.: 5995/1995

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 167/2013     ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ    03/09/2013
                              ΠΡΟΣ:
1) κ. ΑΡΧΗΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

2) κ. ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ

3) κ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ  ΚΛΑΔΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ/Α.Ε.Α.
4) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ/Α.Ε.Α.

                            ΚΟΙΝ.:
1) κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
2) κ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
3) Π.Ο.ΑΣ.Υ.
4) ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θέμα: «Σεμινάριο επιμόρφωσης νεοπροαχθέντων Αρχιφυλάκων στη Βόρεια Ελλάδα»
Σχετ.: Π.Δ. 82/2006
Η Ένωση μας το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών από συναδέλφους, νεοπροαχθέντες Αρχιφύλακες σχετικά με το σεμινάριο επιμόρφωσης που διατάχθηκαν να παρακολουθήσουν στην έδρα της Σχολής Αστυφυλάκων στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής.
Συγκεκριμένα οι εκατόν τριάντα ένας (131) συνολικά συνάδελφοι που προέρχονται από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδος με την υπ’ αριθμ. 7213Α/13/336150 από 07-03-2013 διαταγή του ΑΕΑ/ΚΟΑΔ/ΔΕ/Τμ. Μετεκπαιδεύσεων, χωρίστηκαν σε τρεις (3) εκπαιδευτικές σειρές (1η από 14-10-2013 έως 25-10-2013, 2η από 29-10-2013 έως 08-11-2013 και 3η από 11-11-2013 έως 22-11-2013) προκειμένου να παρακολουθήσουν το υποχρεωτικό σεμινάριο επιμόρφωσης που προβλέπεται από το άρθρο 20 του Π.Δ. 82/2006 «προϋποθέσεις, δικαιολογητικά, ….. Αρχιφυλάκων γενικών καθηκόντων» όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει με το Π.Δ. 84/2010 «Ρύθμιση θεμάτων εκπαίδευσης Αστυνομικού προσωπικού»:
αρ.1 «Οι προαγόμενοι στο βαθμό του αρχιφύλακα …… παρακολουθούν υποχρεωτικά σεμινάριο επιμόρφωσης στη Σχολή Μετεκπαίδευσης, ……»
αρ.2 «Στους μετεκπαιδευόμενους διδάσκονται τα ακόλουθα μαθήματα: (1) Δικονομικό Ποινικό Δίκαιο – Εφαρμογή ποινικών υποθέσεων. (2) Θέματα Δημόσιας Ασφάλειας (Γενικό Μέρος – Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι). (3) Θέματα Γενικής Αστυνόμευσης − Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι. (4) Θέματα Τροχαίας……»
 
Τα αντίστοιχα σεμινάρια επιμόρφωσης στην Αθήνα ξεκίνησαν ήδη να πραγματοποιούνται και συνεχίζονται στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
1.- Στη Σχολή Αστυφυλάκων της Κομοτηνής οι εγκαταστάσεις που καλούνται να διαμείνουν οι συνάδελφοι είναι εγκαταλελειμμένες από το μήνα Ιούνιο, όταν και εξήλθαν οι δόκιμοι Αστυφύλακες για την πρακτική τους εκπαίδευση. Επίσης, δίπλα ακριβώς στους θαλάμους των συναδέλφων, λειτουργεί χώρος κράτησης Αλλοδαπών. Στην ουσία, η Σχολή έχει σοβαρό πρόβλημα ως προς τη στέγαση, τη λειτουργικότητα και γενικότερα την ποιότητα διαμονής σε μετεκπαιδευόμενους συναδέλφους.
2.- Το Το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Νάουσας θα λειτουργήσει για τις πτυχιακές – εξιτήριες εξετάσεις των τριτοετών δοκίμων Αστυφυλάκων και προσφέρεται λόγω της κοντινής απόστασης για να διαμείνουν οι συνάδελφοι.
 
3.- Στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Βόρειας Ελλάδος (Σ.Μ.Ε.Β.Ε.) στη Βέροια θα υπάρχει και θα λειτουργεί ήδη ένα Τμήμα του Τ.Ε.Μ.Α., αλλά και Τμήμα του Τ.Ε.Μ.Ε.Σ. και τα παραπάνω αναφερόμενα μαθήματα θα διδάσκονται ήδη στους μετεκπαιδευθέντες Ανθυπαστυνόμους και Αστυνόμους Α', από διακεκριμένους και καταξιωμένους καθηγητές, οι οποίοι προέρχονται από τα Πανεπιστήμια (Α.Π.Θ. και ΠΑ.ΜΑΚ.), από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, καθώς και από εξειδικευμένους και έμπειρους Αξιωματικούς που υπηρετούν σε διάφορες ειδικές Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, όπως, Υπηρεσίες Ασφαλείας, Τάξης, Τροχαίας, Εγκληματολογικών Ερευνών, Αντιτρομοκρατική, Αλλοδαπών κ.α. που γνωρίζουν άριστα τα ανωτέρω αντικείμενα στα οποία θα εκπαιδευτούν οι συνάδελφοι.
4.- Το επίπεδο του σεμιναρίου θα είναι σαφώς αναβαθμισμένο λόγω του κύρους της Σ.Μ.Ε.Β.Ε. και της διεθνούς αναγνώρισής της.
5.- Πρόκειται για σεμινάριο επιμόρφωσης, όπως ρητά αναφέρεται στο σχετικό Π.Δ. και η καθ’ ύλην αρμόδια Σχολή για τη διοργάνωση τέτοιων σεμιναρίων είναι η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος που εδρεύει στη Βέροια. Επίσης, η Σχολή βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Βέροιας και εξυπηρετεί τους συναδέλφους όσον αφορά τη διαμονή τους.
6.- Το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων είναι από περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας καθώς από περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και των Ιονίων νήσων και η διευκόλυνσή τους, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομικά για όλους μας εποχή.


7.- Παράλληλα, η Βέροια βρίσκεται πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη, την συμπρωτεύουσα, η οποία αποτελεί το "κέντρο" της Βόρειας Ελλάδας, και από συγκοινωνιακή πλευρά έχει Αεροδρόμιο, ΚΤΕΛ που συνδέονται με όλους του Νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ΟΣΕ και ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο. Στην πραγματικότητα είναι η πόλη - βάση για όσους συναδέλφους μετακινούνται, για οποιοδήποτε υπηρεσιακό λόγο,  στη Βόρεια Ελλάδα. Έτσι, από κάθε άποψη, αλλά και από πλευράς οικονομίας, επιβάλλεται το Σεμινάριο να πραγματοποιηθεί στη Βέροια.


8.- Θα εξοικονομηθούν κονδύλια (από συνεργεία καθαρισμού, καθηγητές, προσωπικό, κόστος λειτουργίας Σχολής (π.χ. πετρέλαιο), κλπ που στις δύσκολες εποχές που ζει η χώρα μας μπορούν να διατεθούν σε άλλους κωδικούς και να καλύψουν άλλες δαπάνες.


9.- Είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι από τους 131, εκτός από αυτούς που διαμένουν στη Θράκη, θα προτιμούσαν να μετακινηθούν στη Βέροια, αντί στην Κομοτηνή για όλους τους παραπάνω λόγους. Τόσο σε προσωπικό - οικογενειακό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό επίπεδο θα διευκολυνθούν πάρα πολύ, αλλά θα υπάρξει και όφελος για το Δημόσιο.




 Για όλα τα ανωτέρω η Ένωσή μας σας ενημερώνει:
Προτείνεται το σεμινάριο επιμόρφωσης των νεοπροαχθέντων Αρχιφυλάκων να πραγματοποιηθεί στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος στη Βέροια αντί στη Σχολή Αστυφυλάκων της Κομοτηνής, ενώ βέβαια εάν κρίθεί καλύτερο από την Υπηρεσία, να επιλέξουν και να πραγματοποιηθεί και στις δύο Σχολές, ανάλογα με τον τόπο όπου εδρεύει η Υπηρεσία του κάθε Αρχιφύλακα, πάντα για την καλύτερη εξυπηρέτηση πρώτα του υπηρεσιακού συμφέροντος, αλλά και του προσωπικού - οικογενειακού του κάθε συναδέλφου.
  Εξάλλου, σύμφωνα και με τη νομοθεσία και συγκεκριμένα με τη διάταξη του άρθρου 20 του Π.Δ. 82/2006 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του Π.Δ. 84/2010, πραγματοποιείται το σεμινάριο πραγματοποιείται στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και όχι στη Σχολή Αστυφυλάκων, όποτε, σε κάθε περίπτωση η πρότασή μας συνάδει με τη νομιμότητα, όπως αυστηρά καθορίζεται από τον Κανονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
 
   Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.

                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                 ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

                                                        6976518061                                           6979972444