Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Νέοι και άοπλοι οι δημοτικοί αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσιευμένο:http://www.enikos.gr
Μέχρι 45 ετών και χωρίς όπλο θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί που θα υπηρετήσουν στην Ελληνική Αστυνομία.
Ύστερα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις και προετοιμασίες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, το σχέδιο ένταξης και ενσωμάτωσης των πρώην δημοτικών υπαλλήλων στην Αστυνομία καταρτίστηκε με κάθε λεπτομέρεια.
Σύμφωνα με αυτό, οι δημοτικοί αστυνομικοί εντάσσονται πλήρως στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από δίμηνη εκπαίδευση που θα ξεκινήσει, μετά τις 23 Σεπτεμβρίου.
Θα έχει προηγηθεί ο έλεγχος πλαστότητας των πιστοποιητικών, η αξιολόγησή τους και η προκήρυξη των θέσεων.
Όσοι τελικά ενταχθούν, θα υπηρετούν κυρίως ως αστυνομικοί της γειτονιάς, δεν θα φέρουν όπλο και θα έχουν ηλικία έως 45 έτη. Το μισθολογικό, ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς θα παραμείνει, ως έχει.
Το μόνο που δεν γνωρίζουν οι επιτελείς της Κατεχάκη είναι πόσους τελικά δημοτικούς αστυνομικούς θα αφορά η διαδικασία.
Συνολικά, τα άτομα που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ήταν 3.000.
Πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι περίπου 200 θα μείνουν εκτός, επειδή εντοπίστηκαν πλαστά πιστοποιητικά που είχαν καταθέσει κατά την πρόσληψή τους.
Από τους υπόλοιπους, στην ΕΛ.ΑΣ. θα απορροφηθούν όσοι κάνουν τη σχετική αίτηση-επιλογή (διευκρινίζεται ότι προκήρυξη θα υπάρξει και για εξωτερικούς φύλακες σωφρονιστικών καταστημάτων), αλλά και όσοι πληρούν τα κριτήρια που θέτει ΚΥΑ των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών που υπεγράφη μόλις την Παρασκευή.
Στην Αστυνομία θα μπορέσουν να ενταχθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί κάτω των 45 ετών, οι οποίοι θα πληρούν τις εξής βασικές προϋποθέσεις: Να διαθέτουν βασικό τίτλο σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να κριθούν κατάλληλοι από υγειονομική επιτροπή, να έχουν περάσει εξάμηνη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση ή δίμηνη εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ. και να μην βαρύνονται με ποινικά παραπτώματα.
Επιπλέον, θα προσμετρηθούν προαιρετικά οι πανεπιστημιακοί τίτλοι, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά, η γνώση ξένων γλωσσών, η προϋπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις και η επαγγελματική κατάρτιση ως προσωπικό ασφαλείας.
Κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σημειώνουν με νόημα πως θα πραγματοποιηθεί ο επανέλεγχος των πιστοποιητικών, προκειμένου να αποφευχθούν νέες...«αλχημείες».
Μετά την επιλογή τους, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα περάσουν από δίμηνη εκπαίδευση στις σχολές της Αστυνομίας, που βρίσκονται σε Αμυγδαλέζα, Διδυμότειχο, Ρέθυμνο, Σητεία και αλλού - ανάλογα και με τον αριθμό τους.
Πάντως, από την πρώτη μέρα ένταξής τους στην Αστυνομία, θα αμείβονται με το 100% του μισθού τους.
Την ίδια στιγμή, όμως, στόχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι η μη διατάραξη της συνεργασίας με τους οικείους ΟΤΑ.
Πηγή: Έθνος της Κυριακής