Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΕΛ.ΑΣ.: Περιπολίες με δόσεις στη Θεσσαλονίκη λόγω... σαράβαλων περιπολικών

Δημοσιευμένο:http://www.thestival.gr
Αστυνομικοί που αναγκάζονται να... σπρώχνουν περιπολικά, κλούβες των ΜΑΤ που... μένουν στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου...
οχήματα που «φορούν» ελαστικά τριών διαφορετικών τύπων και μοτοσικλέτες που παραμένουν στη… βιτρίνα των τμημάτων, αποτελούν πλέον καθημερινότητα για την ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη.
Το μνημόνιο και οι περικοπές στις δαπάνες για ανταλλακτικά έχουν οδηγήσει στο σημείο το 50% του στόλου να είναι ακινητοποιημένο λόγω βλάβης. «Η κατάσταση είναι τραγική», παρατηρεί μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παδιώτης.
Η εικόνα με τα ακινητοποιημένα οχήματα λόγω βλάβης στην αστυνομία της Θεσσαλονίκης είναι τριτοκοσμική. Στη διεύθυνση τάξης, όπου υπηρετεί η πλειοψηφία των ένστολων αστυνομικών, η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι στις υπόλοιπες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, από τον στόλο των 66 περιπολικών τα 40 είναι ακινητοποιημένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι συνδικαλιστές. Στην Άμεση Δράση από τα 20 περιπολικά τα εννέα είναι ακινητοποιημένα, και την ίδια τύχη έχουν περισσότερα από τα μισά δίκυκλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 360 μηχανές των ομάδων «Δίας», «Ζήτα» και «Δέλτα» οι 170 είναι προς... επισκευή και δεν κινούνται.
Το πρόβλημα των χαλασμένων περιπολικών, σε συνδυασμό και με τις ελλείψεις σε μάχιμο προσωπικό, έχει οδηγήσει στην αστυνομική εγκατάλειψη μεγάλων περιοχών της Θεσσαλονίκης, τόσο του πολεοδομικού συγκροτήματος όσο και της περιφέρειας. «Έχουμε φτάσει σε σημείο να βγάζουμε περιπολικό από ένα τμήμα με πλήρωμα από ένα άλλο», επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πλέον οι περιπολίες γίνονται με ένα όχημα που καλύπτει την περιοχή τριών αστυνομικών τμημάτων.

ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ

Οι ελλείψεις στον εξοπλισμό της ΕΛΑΣ δεν περιορίζονται μόνο στα οχήματα, αλλά το πρόβλημα παίρνει διαστάσεις, αφού η πλειοψηφία των ένστολων στη Θεσσαλονίκη δεν θα έχει στο τέλος του έτους ούτε αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι συνδικαλιστές, στη διεύθυνση τάξης (τα αστυνομικά τμήματα), όπου οι αστυνομικοί φτάνουν τους 1.400, υπάρχουν 300 αλεξίσφαιρα, από τα οποία 50 είναι καινούργια, ενώ τα 250 πρέπει να αποσυρθούν στο τέλος του έτους, αφού λήγει η ημερομηνία χρήσης τους.
Ρεπορτάζ: Μακεδονία της Κυριακής