Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ανατροπές στο μέτρο των αποδείξεων

Δημοσιευμένο:http://www.enikos.gr
Επί τάπητος πρόκειται να τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα των αποδείξεων, και συγκεκριμένα το νέο σύστημα που θα ισχύσει από το 2014, όπως έχει προαναγγείλει εδώ και αρκετό καιρό από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έχουν επιφορτισθεί με το θέμα, θα παρουσιάσουν το πλαίσιο του νέου μέτρου συλλογής αποδείξεων.
Με βάση τις ίδιες πηγές, προτείνονται σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το ισχύον σύστημα, με βασικότερη τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για όσους μαζεύουν αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους όπου παρατηρείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Παράλληλα, θα καταργηθεί η ποινή που επιβάλλεται σήμερα (22%) επί της αξίας των αποδείξεων που δεν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος, σύμφωνα με τον νόμο (το 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις).
Επίσης, οι φορολογούμενοι δεν θα συλλέγουν αποδείξεις από όλες τις συναλλαγές τους, όπως ισχύει σήμερα. Δηλαδή δεν θα είναι αναγκασμένοι να μαζεύουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τα οποία έτσι κι αλλιώς εκδίδουν αποδείξεις.
Θα αναγνωρίζονται αποδείξεις μόνο από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κέντρα διασκέδασης κ.ά.).
Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν με την τρόικα και οι τελικές αποφάσεις θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για τα φορολογικά κίνητρα γενικότερα που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Πηγή: euro2day.gr