Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Εμβολιασμός κατά της Ηπατίτιδας Β

Η Διεύθυνση Υγειονομικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε με έγγραφο προς όλες τις Υπηρεσίες σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β.

Σε γενικές γραμμές αναφέρει:

Το Υπουργέιο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μας ενημέρωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε ότι το αστυνομικό προσωπικό ανήκει στις ομάδες κλειστού πληθυσμού και αυξημένου κινδύνου και ως εκ τούτου συνιστάται ο εμβολιασμός να γίνεται σύμφωνα με το πρόγραμμα Εμβολιασμών ενηλίκων.
Ο εμβολιασμός τους δε, θα γίνεται μέσω του ασφαλιστικού τους φορέα.
Το αστυνομικό προσωπικό που δε βρίσκεται στην κατάσταση της ´Υπηρεσίας Γραφείού´ ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α και Β (θυμίζουμε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας C) κρίνεται απαραίτητος με δωρεάν χορήγηση των εμβολίων.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν τον εμβολιασμό πρέπει να προηγείται έλεγχος αντισωμάτων έναντι ηπατίτιδας Α και Β, ήτοι:
Για την Α: έλεγχος αντισωμάτων έναντι του ιού της ηπατίτιδας Α (Anti-HAV). Επί θετικού αποτελέσματος (αν δηλαδή η εξέταση δείξει ότι υπάρχουν αυτά τα αντισώματα), δε χρειάζεται να γίνει εμβολιασμός.
Για την Β: έλεγχος αντισωμάτων Anti-HBc. Επί θετικού αποτελέσματος (αν δηλαδή η εξέταση δείξει ότι υπάρχουν αυτά τα αντισώματα), συνιστάται συμπληρωματικός έλεγχος των άλλων δεικτών ηπατίτιδας Β (Anti-HBS και HBSAg) και επί αρνητικών αποτελεσμάτων (αν ο συμπληρωματικός έλεγχος δείξει ότι δεν υπάρχουν αυτά τα αντισώματα), εμβολιασμός.

Η διενέργεια του προληπτικού ελέγχου μπορεί να γίνει χωρίς οικονομική συμμετοχή του ασφαλισμένου, σε όλα τα δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία με μόνη επιβάρυνση 5€ ως αμοιβή εξετάστρων εναλλακτικά, η αναγραφή και εκτέλεση των εξετάσεων μπορεί να γίνει από ιατρούς συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Οπου όμως με τα υπάρχοντα δεδομένα, ο εξεταζόμενος επιβαρύνεται  με 2,86 € (για τις τιμές Anti-HAV και Anti-HBc)

Για περισσότερες πληροφορίες ο κάθε συνάδελφος από την Υπηρεσία του.

Α.Σ.Π.Α. Θεσσαλονίκης