Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών Θέμα: Προβλήματα Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας

Σε πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του Κ.Κ.Ε με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Θεσπρωτίας, εκφράστηκε η αγωνία και η ανησυχία, από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων τους.
Επισημανθήκαν τα εμπόδια που παρουσιάζονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους από τις μειωμένες πιστώσεις για τις λειτουργικές ανάγκες, την έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας καθώς επίσης και για τις συνέπειες που θα υπάρξουν σε περίπτωση ολοκλήρωσης του νομοθετικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ.
Οι κυβερνήσεις διαχρονικά εφαρμόζοντας τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, χρησιμοποιούν τρομοκρατία, βία, καταστολή, δημιουργούν τις προϋποθέσεις (ανεργία, οικονομική εξαθλίωση) για την ανάπτυξη της εγκληματικότητας.
Δεν είναι δύσκολο να κατανοηθεί η αγωνία των εργαζομένων της ΕΛΑΣ όταν είναι διαπιστωμένο πλέον ότι και η σημερινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και γενικότερα τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, ενάντια στο εργατικό λαϊκό - κίνημα που αντιδρά στην εφαρμογή της ταξικής  πολιτικής της, ενώ η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων εγκληματικότητας που συνεχώς αναπτύσσονται συνέπεια αυτής της πολιτικής, επαφίεται στην αυτοθυσία και το φιλότιμο των αστυνομικών οργάνων.    

     Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των αστυνομικών υπαλλήλων του Νομού Θεσπρωτίας  διαμαρτύρονται για:

- Την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση προς όλους του εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, από την οποία πλήττονται το ίδιο και οι  αστυνομικοί υπάλληλοι. Η αντιλαϊκή πολιτική βρίσκει εφαρμογή με τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα που παίρνονται μέσω των μισθολογικών περικοπών, τις απλήρωτες ώρες εργασίας, τα φορομπηχτικά χαράτσια, την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή τους στις δαπάνες, λόγω εμπορευματοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών για την υγεία, την εκπαίδευση των παιδιών τους, την πρόνοια κ.α.

- Την αδικαιολόγητη μη καταβολή των οδοιπορικών εξόδων που τους οφείλονται από πέρυσι τον μήνα Αύγουστο για τις αποσπάσεις τους σε υπηρεσίες των Νομών της Θράκης, αλλά και τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στον τόπο μετακίνησης τους.

- Την σε μόνιμη βάση αποδυνάμωση των υπηρεσιών του Νομού κατά 40 περίπου άτομα από τις μετακινήσεις αυτές. Ο νομός Θεσπρωτίας συμπεριλαμβάνεται στους νομούς που λόγω και της γεωγραφικής του θέσης αναπτύσσονται τα καρτέλ εγκληματικότητας και λαθρεμπορίας λόγω της ύπαρξης του Λιμένα Ηγουμενίτσας και της Εγνατίας οδού.

- Την έλλειψη αξιόλογου μηχανολογικού εξοπλισμού για την πραγματοποίηση περιπολιών και καταδίωξης, αφού όπως καταγγέλλουν λόγω της έλλειψης κονδυλίων δεν επισκευάζονται όπως θα έπρεπε οι βλάβες των οχημάτων. Την κατάσταση επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι μετακινήθηκαν για την φύλαξη των συνόρων τα πιο αξιόπιστα οχήματα που υπήρχαν για την κάλυψη των αναγκών αστυνόμευσης των αστικών περιοχών του Νομού.

- Την έλλειψη σύγχρονων ατομικών μέσων προστασίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μη αντικατάσταση των ληγμένων εδώ και καιρό αλεξίσφαιρων γιλέκων τους, με ότι σημαίνει αυτό για την ίδια τους την ζωή.

- Τα εξαντλητικά ωράρια που υποχρεώνονται να εργάζονται για να καλύψουν τακτικές και έκτακτες ανάγκες μέτρων τάξης με 10ώρη και 12ώρη εργασία.

- Τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηγουμενίτσας, γεγονός που απασχολεί το σύνολο σχεδόν των αστυνομικών τμημάτων της χώρας και προσβάλει βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εγκυμονώντας παράλληλα κινδύνους για την υγεία των κρατουμένων και των αστυνομικών οργάνων.      

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,

1.   Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό για τις υπηρεσίες του Νομού Θεσπρωτίας, καθώς επίσης και να αντικαταστήσει τον πεπαλαιωμένο ατομικό εξοπλισμό όπως και τα ληγμένα αλεξίσφαιρα γιλέκα; 

2.   Πότε θα αποζημιωθούν οι αστυνομικοί υπάλληλοι που μετακινούνται στις υπηρεσίες των Νομών της Θράκης;

3.   Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ενισχύσει ουσιαστικά το εισόδημα των εργαζομένων της ΕΛΑΣ εκτός από τον τρόπο που δήλωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, συνδέοντας την όποια αύξηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών, με την ανταποδοτικότητα από τις παρεχόμενες σε ιδιώτες επ’ αμοιβή, υπηρεσίες της ΕΛΑΣ; 

4.   Σκοπεύει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει και να διαμορφώσει χώρους και συνθήκες κράτησης αξιοπρεπείς, υγιεινούς και ασφαλείς, με σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων σύμφωνα και με τις διεθνής υποχρεώσεις της χώρας.


Οι βουλευτές

Νίκος Μωραΐτης

Γιάννης Γκιόκας

Νίκος Καραθανασόπουλος