Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ενοικιάσεις αστυνομικών από την ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσιευμένο:http://www.ethnos.gr
Τον άμεσο εξορθολογισμό της λίστας φύλαξης ιδιωτών από την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την οικονομική αποζημίωση του Σώματος επιχειρεί να φέρει σχέδιο υπουργικής απόφασης που υπέγραψε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας και το οποίο απεστάλη προς συνυπογραφή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Το εν λόγω σχέδιο έρχεται να συμπληρώσει
προηγούμενη απόφαση (8004/21/2 από 21-3-2012) με την οποία καθοριζόταν ο... τιμοκατάλογος της ΕΛ.ΑΣ. για όσους ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της.
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι ιδιώτες στους οποίους παρέχεται φρούρηση και συνοδεία ασφάλειας για διάρκεια μεγαλύτερη του ενός μηνός και έχουν ατομικό εισόδημα που υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ. Πλέον, για κάθε αστυνομικό που έχουν ιδιώτες ως συνοδεία θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των 2.000 ευρώ κάθε μήνα, ως τέλος υπέρ του Δημοσίου.
Επίσης, για κάθε αστυνομικό όχημα, η «αποζημίωση» ανέρχεται στο ποσό των 50 €/ώρα, ενώ υπάρχει και επιβάρυνση με οδοιπορικά έξοδα των απασχολούμενων αστυνομικών, αλλά και για τις τυχόν ζημιές σε οχήματα και υλικά της Αστυνομίας που έγιναν με υπαιτιότητά τους. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά ιδιώτες για τους οποίους έχει κριθεί από την ΕΛ.ΑΣ., έπειτα από σύνταξη σχετικής έκθεσης εκτίμησης κινδύνου, ότι πρέπει να φυλάσσονται.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση, που συμπληρώνεται τώρα με το σχέδιο, η ενοικίαση της ΕΛ.ΑΣ είναι τσουχτερή. Για τα ελικόπτερά της, η τιμή ανέρχεται στα 1.500 €/ώρα, για τα ταχύπλοα σκάφη 200 €/ώρα, για αστυνομικά σκυλιά 50 €/ώρα, περιπολικά 50 €/ώρα, μοτοσικλέτες 20 €/ώρα κ.ά.
Σκοπός του σχεδίου είναι να λειτουργήσει αφενός αποτρεπτικά για όσους έχουν ήδη αστυνομική φρούρηση, αφού θα χρειαστεί να πληρώνουν αδρά πλέον. Γεγονός που εκτιμάται από κύκλους του υπουργείου πως θα φέρει εξορθολογισμό της λίστας φύλαξης ιδιωτών. Αφετέρου, η ΕΛ.ΑΣ. θα αποζημιώνεται για το προσωπικό που αποσπάται από τις υπηρεσίες της για να φρουρεί ιδιώτες.
Στα ταμεία
Τα χρήματα φυσικά δεν θα τα λαμβάνουν οι αστυνομικοί αλλά το υπουργείο, ενώ προβλέπεται ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων της Ελληνικής Αστυνομίας, με ποσοστό 4% επί των χρεώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν κάποιος δεν πληρώσει στην ώρα του, θα διακόπτεται άμεσα η παροχή των αστυνομικών υπηρεσιών.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ