Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Όχι στην οπισθοδρόμηση, ναι σε ένα σύγχρονο αστυνομικό σώμα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εκφράζει για άλλη μια φορά –με αφορμή και τις δηλώσεις του κ. Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη περί «αξιοποίησης της εμπειρίας των δημοτικών αστυνομικών»- την πλήρη αντίθεσή της στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα μείζονα ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας στη Χώρα μας.
Σε μια περίοδο κατά την οποία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα ο δημόσιος, επιστημονικός διάλογος και η διακομματική συνεργασία με στόχο να απαντηθεί το καίριο ερώτημα «τι αστυνομία θέλουμε και για τί τη θέλουμε», ώστε να δρομολογηθεί μια πραγματικά μεταρρυθμιστική διαδικασία οικοδόμησης της αστυνομίας του 21ου αιώνα, καλούμαστε να αποδεχθούμε σπασμωδικές αποφάσεις και νομοσχέδια, των οποίων οι συντάκτες παραμένουν στην αφάνεια.
Επίσης ανησυχία και αγανάκτηση προκαλούν στους συναδέλφους μας δημοσιεύματα στον Τύπο περί επανίδρυσης – επαναφοράς του στρατιωτικού δόγματος της χωροφυλακής.
Η Ηγεσία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντί να προβληματιστεί για τον άναρχο και διαρκώς διογκούμενο τομέα των ιδιωτικών αστυνομιών –σεκιούριτι, επιχειρεί να επιβάλλει ένα στρατιωτικού τύπου μοντέλο αστυνομίας, με έντονα γραφειοκρατικές διαδικασίες και ανερμάτιστες αρμοδιότητες, ακυρώνοντας τους διακριτούς ρόλους που αντιπροσωπεύουν οι δημοτικές αστυνομίες και οι δημόσιες αστυνομικές αρχές σε όλα τα πολιτισμένα κράτη. Σηματοδοτείται έτσι μια οπισθοδρόμηση σε αλησμόνητες καταστάσεις προηγούμενων δεκαετιών που προσδιορίζονταν από το χάσμα αστυνομίας και κοινωνίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην σημερινή πραγματικότητα για τον ίδιο τον ένστολο, ως άτομο, αλλά και για την υπηρεσιακή του προοπτική.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το προωθούμενο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο είχε «προβλέψει» πριν καν ανακοινωθεί η κατάργηση (!) της Δημοτικής Αστυνομίας, την θεσμοθέτηση μιας «Διεύθυνσης εξυπηρέτησης πολιτών και δημοτικής αστυνόμευσης» και το οποίο «κουμπώνει» απολύτως με άλλες συγκεκριμένες ενέργειες που «φράσουν» την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας (δραστικές περικοπές λειτουργικών δαπανών και μισθών, «κολοβή» ομογενοποίηση, μετατροπή σχολών αστυνομίας σε κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών, αποψίλωση της εκπαίδευσης κλπ), αλλά και απαξιώνουν το συνδικαλιστικό μας κίνημα (συνδικαλιστικές διώξεις στελεχών μας, μη συμμετοχή μας σε επιτροπές κλπ).
Εκμεταλλευόμενοι τώρα οι κυβερνώντες τις χρόνιες παθογένειες του δημόσιου τομέα και την απροθυμία των προηγούμενων κυβερνήσεων να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, αφού ήταν κατά βάσει δημιούργημά τους, επιχειρούν να παρουσιάσουν επιδερμικά μεταρρυθμιστικό έργο, που ουσιαστικά μόνο τέτοιο δεν είναι.
Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο ένστολος πολίτης για να είναι αποτελεσματικός δεν μπορεί να γαλουχείται και να εμπνέεται από εξουσιαστικά στρατιωτικοποιημένα μοντέλα εκπαίδευσης και διοίκησης, ξεκομμένος από το κοινωνικό σώμα, αλλά πρέπει να διαμορφώνεται και να διαπαιδαγωγείται από επιστημονικά παραδεκτές διαδικασίες που θα σέβονται τις πανανθρώπινες αξίες και τις δημοκρατικές αρχές λειτουργίας της κοινωνίας μας. Διότι το έργο των σύγχρονων αστυνομιών έχει απόλυτη ανάγκη ανθρώπων με υψηλά κοινωνικά πρότυπα, εφόδια και εξειδίκευση, σταθερές σκέψεις, ανθρωπιστικές αρχές και διοικητικά προσόντα.
Κατόπιν όλων αυτών, επαναλαμβάνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας προς τους συναδέλφους μας των Δημοτικών Αστυνομιών που αγωνίζονται για τη διασφάλισή τους και για την ενδυνάμωση των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης ενάντια σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης δημοσίων αγαθών.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει τα δήθεν εκσυγχρονιστικά της σχέδια και να αναζητήσει αληθινούς, αντικειμενικούς και ουσιαστικούς τρόπους καλυτέρευσης της δημόσιας ασφάλειας μακριά από κομματικές, πολιτικές σκοπιμότητες που έφτασαν τη χώρα εδώ που την έφτασαν, αφού πρώτα ενστερνιστεί το ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί - πράγμα που πρέπει να εκπέμψει και να απαιτήσει αποφασιστικά και προς την τρόικα.
Η αξιοπρέπεια του ένστολου –κάθε ένστολου πολίτη αυτής της χώρας, δεν παζαρεύεται και δεν εκποιείται στο βωμό οιασδήποτε σκοπιμότητας.
Όχι στην οπισθοδρόμηση, ναι σε ένα σύγχρονο Αστυνομικό Σώμα με δημοκρατικές αρχές και αξίες, που θα υπηρετεί και δεν θα βρίσκεται αντιμέτωπο με τους συμπολίτες μας!
 
 
 
 
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
       Ο Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος            ΛΑΖΟΣ Παναγιώτης