Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για τις συνθήκες στα κρατητήρια της Γ.Α.Δ. Θεσσαλονίκης


Δελτίο τύπου – 7 Ιουνίου 2013

Επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για τις συνθήκες στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων και Διευθύνσεων της Γ.Α.Δ. Θεσσαλονίκης

 Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια

ΘΕΜΑ: Επικίνδυνες οι συνθήκες στα
κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων και Διευθύνσεων της ΓΑΔΘ

Σε συνέχεια προηγούμενων επίκαιρων ερωτήσεών μου, στη συζήτηση των οποίων δεν προσήλθατε, επανέρχομαι στο θέμα των συνθηκών που επικρατούν στα κρατητήρια των κατά τόπους αστυνομικών διευθύνσεων και τμημάτων, συνθήκες οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα των κρατουμένων και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα όχι μόνο των κρατουμένων αλλά και των αντρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα:

-          Τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων έχουν ανεπαρκείς προδιαγραφές ασφαλείας και ανθρώπινης διαβίωσης. Στην πραγματικότητα, γίνεται μία εντελώς στοιχειώδης διαμόρφωση των χώρων του κτιρίου που έχει μισθωθεί για τη στέγαση του τμήματος.

-          Φιλοξενούν υπερβολικά υψηλό αριθμό κρατουμένων, δυσανάλογο του χώρου κράτησης, καθότι στοιβάζονται σε ένα μικρό δωμάτιο 8-15 κρατούμενοι, που παραμένουν εκεί για μήνες, χωρίς να προαυλίζονται, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής που ευνοούν τη μετάδοση μολυσματικών νόσων και με ελλειπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

-          Ποινικοί κρατούμενοι, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης, ακόμα και για κακουργηματικές πράξεις, δεν μεταφέρονται στις φυλακές αλλά παραμένουν στα κρατητήρια των τμημάτων, μαζί με υπόδικους, χωρίς κανένα διαχωρισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κρατούμενοι εκτίουν το σύνολο της ποινής τους στα κρατητήρια και μεταφέρονται για λίγες ώρες στις φυλακές, μόνο και μόνο για να εκδοθεί το αποφυλακιστήριό τους. Το βάρος αυτής της απαράδεκτης και διαρκώς επιδεινούμενης κατάστασης σηκώνουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι.

-          Εδώ και δύο μήνες έχει λήξει η σύμβαση καθαριότητας στις κτιριακές εγκαταστάσεις στέγασης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Α.Δ. Θεσσαλονίκης ενώ η διαδικασία διαγωνισμού για τη σύναψη νέας σύμβασης έχει ανασταλεί λόγω υποβολής ένστασης, με αποτέλεσμα οι χώροι και τα κρατητήρια της ΓΑΔΘ και άλλων υπηρεσιών να καθαρίζονται από τους ίδιους τους αστυνομικούς ή με δικά τους έξοδα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την αντιμετώπιση των ανωτέρω θεμάτων;
 
 
 
 
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ
Βουλευτής Β’ Περ. Θεσσαλονίκης – Δημοκρατική Αριστερά