Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση η οποία δραστηριοποιείτο στην παράνομη διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών σε χώρες της Ε.Ε, μέσω του Κρατικού Αερολιμένα «Μακεδονία»

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση η οποία δραστηριοποιείτο στην παράνομη διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών σε χώρες της Ε.Ε, μέσω του Κρατικού Αερολιμένα «Μακεδονία»
Συνελήφθησαν τέσσερις (4) ημεδαποί ως μέλη της οργάνωσης και 39χρονος αλλοδαπός ως αρχηγικό στέλεχος ενώ αναζητούνται άλλα δύο μέλη
Επιπλέον συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας 21χρονος ημεδαπός - συνεργός τους και τέσσερις (4) αλλοδαποί που επιχείρησαν να εξέλθουν παράνομα από τη Χώρα
Σχηματίσθηκε δικογραφία και για άλλους δώδεκα (12) ημεδαπούς -συνεργούς της οργάνωσης
Η δράση της εντοπίζεται τα τελευταία δύο χρόνια και ο κάθε μη νόμιμος μετανάστης κατέβαλε χρηματικό ποσό 6.000 - 10.000 δολαρίων
Εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείτο στην παράνομη διακίνηση μεταναστών σε χώρες της Ε.Ε., μέσω του Κρατικού Αερολιμένα «Μακεδονία».
Συνελήφθησαν την (17-06-2013) απογευματινές ώρες ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, πέντε (5) μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων 39χρονος αλλοδαπός, ως αρχηγικό στέλεχος και τέσσερις (4) ημεδαποί ηλικίας 41, 49, 47 και 36 ετών, (3 άνδρες – 1 γυναίκα αντίστοιχα) ενώ αναζητούνται άλλα δύο μέλη.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον κατά τα τελευταία δύο χρόνια, διευκόλυνε την έξοδο από την επικράτεια υπηκόων τρίτων χωρών προς Ευρωπαϊκές πόλεις, μέσω του Κρατικού Αερολιμένα «Μακεδονία», αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος.
Ειδικότερα, ο 39χρονος προμήθευε αλλοδαπούς με πλαστά δελτία ταυτότητας, τα οποία έφεραν μεν την φωτογραφία των ιδίων αλλά ανέγραφαν ονοματεπώνυμα ημεδαπών. Τα προαναφερόμενα στοιχεία ταυτότητας, τα γνωστοποιούσε στον 39χρονο, ο 41χρονος συλληφθείς, κατόπιν συνεννόησής του με τους εν λόγω ημεδαπούς.
Ακολούθως, το ηγετικό στέλεχος εφοδίαζε τους μη νόμιμους μετανάστες με αεροπορικά εισιτήρια αποκλειστικά από τουριστικό γραφείο, ιδιοκτησίας του ανωτέρω 49χρονου ενώ λίγο πριν την αναχώρησή τους, οι αλλοδαποί ταξίδευαν από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη, όπου διέμεναν σε ξενοδοχείο, ιδιοκτησίας του 47χρονου συλληφθέντα.
Την ημέρα της αναχώρησης, οι ημεδαποί των οποίων τα στοιχεία χρησιμοποιούνταν στα πλαστά δελτία ταυτότητας, περνούσαν τον αρχικό έλεγχο του αεροδρομίου ( check in ) και στη συνέχεια παρέδιδαν τις κάρτες επιβίβασης στους αλλοδαπούς, οι οποίοι τελικώς αναχωρούσαν στις ευρωπαϊκές χώρες προορισμού τους.
Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθησαν επιπλέον, απογευματινές ώρες στις (17-06-2013) στον χώρο του Κρατικού Αερολιμένα «Μακεδονία», 21χρονος ημεδαπός, ο οποίος προέβαινε στην προαναφερόμενη διαδικασία και τέσσερις (4) αλλοδαποί που προσπάθησαν με πλαστά δελτία ταυτότητας να εξέλθουν από τη Χώρα μας.
Σημειώνεται ότι κάθε διακινούμενος αλλοδαπός κατέβαλε 6.000 – 10.000 δολάρια.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:
  •  Σημειωματάρια με ονοματεπώνυμα ημεδαπών,
  • Πλαστά Δελτία Ταυτότητας,
  • Αποδείξεις εκδόσεων αεροπορικών εισιτηρίων,
  • Κινητά τηλέφωνα,
  • Πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας,
  • Χρηματικά ποσά και
  • Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, ως μέσο μεταφοράς των μη νόμιμων μεταναστών
Σε βάρος των μελών της οργάνωσης καθώς και σε βάρος άλλων δώδεκα ημεδαπών, ηλικίας από 21 έως 58 ετών, οι οποίοι προέβαιναν στην ανωτέρω διαδικασία ελέγχου και τα στοιχεία τους αναγράφονταν στα πλαστά δελτία ταυτότητας, σχηματίσθηκε δικογραφία για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της «Εγκληματικής Οργάνωσης», «Εισόδου, διαμονής και κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην επικράτεια» και «Πλαστογραφίας».
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων αναζητηθέντων μελών.

 Δημοσιευμένο:www.astynomia.gr