Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Συνάντηση της Ε.Α.Υ.Θεσσαλονίκης Με την Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Αντιπροσωπία της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αποτελούμενη από τον  Πρόεδρο Παδιώτη Δημήτριο,  Αντιπρόεδρο Δρόσο Στέργιο και  Ταμία Δολμά Χρήστο συναντήθηκε με την Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη κ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου για να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης.
Της επιδόθηκε το παρακάτω Υπόμνημα με τα προβλήματα και με αιτήματα των Αστυνομικών της Θεσσαλονίκης.

 
                                                           Προς: Βουλευτή  ΣΥΡΙΖΑ
                                                                    κ. Δέσποινα  ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ
                                                 

  Η ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ως συνδικαλιστικό σωματείο των Αστυνομικών  που υπηρετούν στις υπηρεσίες της Γ.Α.Δ. Θεσσαλονίκης, προσπαθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο για τη βελτίωση και προαγωγή των οικονομικών, κοινωνικών, ασφαλιστικών, εργασιακών συμφερόντων και δικαιωμάτων των αστυνομικών και για την καλύτερη αστυνόμευση και καταπολέμηση της εγκληματικότητας που έχει λάβει αυξητική μορφή στη σημερινή εποχή.

Με την ευκαιρία της συνάντησης μας αυτής, θα σας επιδώσουμε το παρόν υπόμνημα στο οποίο περιγράφονται τα σημαντικότερα προβλήματα των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης και των εργαζομένων σ' αυτές, κατά την άποψή μας:

1. Η μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, που σήμερα ξεπερνούν τις χίλιες διακόσιες (1.200), η συμπεριφορά στο ζήτημα αυτό διαχρονικά, αλλά ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια από πλευράς της Πολιτικής και Φυσικής μας ηγεσίας στη δεύτερη μεγαλύτερη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και συμπρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη μας, μπορεί να χαρακτηρισθεί  επιεικώς απαξιωτική. Μάλιστα το 2011, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2011, είχαν αποφοιτήσει από τη  Σχολή Αστυφυλάκων δύο χιλιάδες εκατό (2.100) νέοι Αστυφύλακες και στη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκαν μόνο δώδεκα (12)!!! , στις δε τακτικές  του 2012 και έκτακτες του 2011, ετήσιες μεταθέσεις για τη Θεσσαλονίκη "ανοίχθηκαν" με απόφαση του Α.Ε.Α. μόνο εβδομήντα πέντε (75) θέσεις!!!. Απαιτούμε και διεκδικούμε, και μάλιστα  σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και ζητούμε την συνδρομή σας, καθόσον το θέμα αυτό επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, με αρνητικό αποτέλεσμα την τελική αρνητική επίδραση στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

2. Η αυτονόητη προβλεπόμενη  τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε αστυνομικό, όπως αυτοί έχουν θεσπιστεί, δεν εφαρμόζεται, ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο λόγω των περικοπών των δαπανών.

3. Προβλήματα επίσης υπήρχαν ,αλλά τελευταία πολλαπλασιάζονται στην  εξασφάλιση από την υπηρεσία της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε συνάδελφο και την ανανέωση αυτής σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα 45/2008 περί «Υγιεινής και Ασφάλειας».
Επίσης η έλλειψη, αποκατάσταση αλλά και συντήρηση απαρχαιωμένου μηχανοκίνητου στόλου όλων των υπηρεσιών της Γ.Α.Δ. Θεσσαλονίκης.
Είναι πλέον κοινά παραδεκτό πως μία ματιά στον απαρχαιωμένο μηχανοκίνητο στόλο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης  δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα για το πώς εμείς οι Αστυνομικοί αντιμετωπίζουμε την αύξηση της εγκληματικότητας στο Νομό μας. Η έλλειψη συντήρησης αλλά και  η αντικατάσταση των οχημάτων μας  έχει προκαλέσει ένα τεράστιο κενό στην παροχή των υπηρεσιών μας αλλά και ταυτοχρόνως αποτελεί τροχοπέδη της ασφάλειας των ίδιων των αστυνομικών που χειρίζονται τα οχήματα αυτά.      

4. Η παραβίαση των διατάξεων του Π.Δ. 394/2001 που αφορούν το ωράριο εργασίας Αστυνομικού προσωπικού, όπως δηλαδή η ανάκληση των ημερησίων αναπαύσεων χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται, οι πολλές χρωστούμενες ημερήσιες αναπαύσεις, η μη ανακοίνωση της υπηρεσίας καθημερινά στις 14:00 μ.μ. και την Παρασκευή για μέχρι και τη Δευτέρα, τα διπλά συνεχόμενα νυχτερινά ωράρια κτλ.
Απαιτούμε, έκδοση-ανακοίνωση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση η μηνιαία. Διασφαλίζοντας καθ' αυτό τον τρόπο τον προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό προγραμματισμό των συναδέλφων μας. 

5. Η μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης (Αστυνομικός Καλλικράτης), αποτελεί επιβεβλημένη αναγκαιότητα, ώστε να επιτύχουμε εξοικονόμηση προσωπικού και  περιορισμό  δαπάνης στέγασης των υπηρεσιών από καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών και αξιοποίησης δημόσιων κτηρίων. Επίσης, αρκετές Υπηρεσίες αντιμετωπίζουν  και σοβαρά προβλήματα με τα  κτίρια τους, γεγονός που γνωρίζετε.

6. Η ανάγκη για άμεση θεσμοθέτηση του ανθυγιεινού και επικινδύνου της εργασίας των Σωμάτων Ασφαλείας, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και το οποίο πρέπει να θεσμοθετηθεί και με τη δική σας παρέμβαση, αναγνωρίζοντας την εργασία του αστυνομικού ως επικίνδυνη, αφού συνεχώς είναι εκτεθειμένος  στην πρόληψη και στην  καταστολή του εγκλήματος.

7. Στην Υπηρεσίες του Νομού Θεσσαλονίκης κρατούνται δεκάδες κατάδικοι και υπόδικοι για κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις. Ειδικότερα, στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, αλλά και σε αρκετά Αστυνομικά Τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας, αυτή τη χρονική στιγμή, κρατούνται δεκάδες κρατούμενοι, οι οποίοι είναι θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όχι του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Τα αστυνομικά κρατητήρια είναι κατασκευασμένα για ολιγόωρη ή για πολύ μικρής διάρκειας κράτηση ανθρώπων. Έτσι οποιαδήποτε παραβίαση αυτής της διάταξης, πέραν της αντισυνταγματικότητας, έχει αρνητικές συνέπειες στην υγιεινή και την ασφάλεια. Δεν μπορεί να παραμείνει, πέραν της μίας ή το πολύ δύο με τριών ημερών, άνθρωπος σε αστυνομικό κρατητήριο από κάθε άποψη.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 66 του Π.Δ. 141/1991 η οποία αναφέρει ρητά  ότι: ''Στα αστυνομικά κρατητήρια δεν επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για Σωφρονιστικό Κατάστημα, με εξαίρεση τον απολύτως αναγκαίο πριν την μεταγωγή χρόνο και εφόσον δεν είναι δυνατή η απευθείας μεταγωγή και παράδοση σ' αυτό", προκύπτει σαφώς ότι, η διαδικασία που ακολουθείται και εφαρμόζεται είναι παράτυπη και επικίνδυνη για τους αστυνομικούς, αλλά και για τους ίδιους τους κρατουμένους.

8. Τέλος δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε καμία άλλη μείωση και περικοπή στο ειδικό μισθολόγιό μας, το οποίο ήταν και είναι από τα πιο χαμηλά του δημόσιου τομέα.
                                                           
Α.Σ.Π.Α. Θεσσαλονίκης