Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Κρατητήρια βόμβες, καταγγέλλει η Ένωση Θεσσαλονίκης


Κρατητήρια βόμβες, καταγγέλλει η Ένωση Θεσσαλονίκης
Η “Ενωση, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού κρατουμένων που φυλάσσονται παράνομα στα αστυνομικά κρατητήρια των διάφορων Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης, είναι αναγκασμένη να ζητήσει, επιτέλους, να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία από την κάθε αρμόδια αρχή.
  Υπευνθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 66 του Π.Δ. 141/1991 η οποία αναφέρει ρητά  ότι: »Στα αστυνομικά κρατητήρια δεν
επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για Σωφρονιστικό Κατάστημα, με εξαίρεση τον απολύτως αναγκαίο πριν την μεταγωγή χρόνο και εφόσον δεν είναι δυνατή η απευθείας μεταγωγή και παράδοση σ” αυτό», προκύπτει σαφώς ότι, η διαδικασία που ακολουθείται και εφαρμόζεται είναι παράτυπη και επικίνδυνη για τους αστυνομικούς, αλλά και για τους ίδιους τους κρατουμένους.
  Τα αστυνομικά κρατητήρια είναι κατασκευασμένα για ολιγόωρη ή για πολύ μικρής διάρκειας κράτηση ανθρώπων. Έτσι οποιαδήποτε παραβίαση αυτής της διάταξης, πέραν της αντισυνταγματικότητας, έχει αρνητικές συνέπειες στην υγιεινή και την ασφάλεια. Δεν μπορεί να παραμείνει, πέραν της μίας ή το πολύ δύο με τριών ημερών, άνθρωπος σε αστυνομικό κρατητήριο από κάθε άποψη.
  Στην Υπηρεσίες του Νομού Θεσσαλονίκης κρατούνται δεκάδες κατάδικοι και υπόδικοι για κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις. Ειδικότερα, στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηριών Θεσσαλονίκης, αλλά και σε αρκετά Αστυνομικά Τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας, αυτή τη χρονική στιγμή, κρατούνται δεκάδες κρατούμενοι, οι οποίοι είναι θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όχι του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
  Αναμένουμε την ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους, για να σταματήσει, επιτέλους, αυτό το αρνητικό φαινόμενο που δυσχεραίνει την απόδοση των Υπηρεσιών μας και δημιουργεί αρνητική εικόνα για τι έργο της Ελληνικής Αστυνομίας.
              
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                       ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

6947022078                                    6979972444