Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Τέλος η στολή στις διαδηλώσεις και για τους αστυνομικούς - Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ.


Σάββατο, 13 Απρίλιος 2013
-Μη νόμιμη η περιβολή της στολής από αστυνομικούς σε εκδηλώσεις-πορείες για την προβολή επαγγελματικών τους διεκδικήσεων.
Σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 584/2012 Γνωμοδότηση του Δ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την υπ΄ αριθ. 29/2013 Γνωμοδότηση της Ολομέλειας του νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έγινε δεκτό το σχετικό ερώτημα που είχε απευθύνει το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας  και δεν νομιμοποιούνται οι αστυνομικοί να φέρουν στολή , όταν μετέχουν σε εκδηλώσεις και πορείες για την προβολή των επαγγελματικών τους διεκδικήσεων , ενώ σε άλλο ερώτημα το Ν.Σ.Κ. γνωμοδότησε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να γνωμοδοτήσει αν αυτό αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και αρμόδιο να κρίνει είναι το οικείο πειθαρχικό συμβούλιο κατά  τη διαγραφόμενη στο Π.Δ.120/2008 διαδικασία.

Το θέμα αναδεικνύει η ιστοσελίδα enstoloi.gr η οποία δημοσιοποιεί και την ανωτέρω απόφαση της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ. Σύμφωνα με άρθρο που υπογράφει ο Τάσος Μαυρόπουλος στην ιστοσελίδα enstoloi.gr:
"Οι μαζικές ένστολες διαμαρτυρίες το καλοκαίρι του 2012 στην Αθήνα, οι ένστολες διαμαρτυρίες των ενώσεων περιφερειακά, οι συνεχείς καταγγελίες των συνδικαλιστών για την εξαθλίωσή τους και τις δραματικές ελλείψεις που είναι σε βάρος της ασφάλειας του πολίτη και της δικής τους ασφάλειας, θορύβησαν φαίνεται το υπουργείο δημόσιας τάξης. 

Αντί λοιπόν να διορθώσουν τα καταγγελλόμενα και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα αποφάσισαν να τρομοκρατήσουν το προσωπικό. Άσκησαν πειθαρχικούς ελέγχους σε συνδικαλιστές, δημοσιοποίησαν τη βούλησή τους να καταργήσουν την απλή αναλογική στην εκλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους και τώρα τους ανακοίνωσαν ότι αποδέχθηκαν τη γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους που απαγορεύει να φοράνε στολή στις κινητοποιήσεις .  Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους αστυνομικούς και να τους φιμώσουν . 

Δεν ξέρω όμως πόσο εύκολο είναι αυτό. Η πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου πρέπει να γνωρίζει ότι ο συνδικαλισμός στα σώματα ασφαλείας δεν παραχωρήθηκε αλλά κατακτήθηκε με αγώνες , αποτάξεις, αργίες και διαθεσιμότητες. Κατά καιρούς οι ηγεσίες επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση , χωρίς να καταφέρουν κάτι. Κανένα δικαστήριο και καμιά απόφαση δεν σε σταματά όταν διεκδικείς το δίκιο. 

Η αποδοχή της γνωμοδότησης το μόνο που προκάλεσε στους αστυνομικούς ήταν το μειδίαμα και την πικρία για τις προτεραιότητες που βάζει η ηγεσία τους . Το υπουργείο δημόσιας τάξης ακολουθεί το δρόμο που χάραξε ο ΓΕΕΘΑ στην ποινικοποίηση της στολής. Στο υπουργείο εθνικής άμυνας έψαξαν να βρουν από το youtube ποιοι αξιωματικοί φορούσαν στολή στη διαμαρτυρία τους και τους κάλεσαν σε απολογία. 

Στην επόμενη ένστολη διαμαρτυρία, ο υπουργός με την ηγεσία της αστυνομίας θα συμβουλευθούν το youtube για να δουν ποιοι φοράνε στολή. Για γέλια και για κλάματα. 

Αν αφιέρωναν το μισό χρόνο για την αστυνομία, απ’ αυτόν που αφιερώνουν για να επινοήσουν απαγορεύσεις, η αστυνομία θα ήταν πολύ καλύτερη".