Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ανακοίνωση της Ένωσης Θεσσαλονίκης για τις αποσπάσεις στον Έβρο


Δευτέρα, 25 Μάρτιος 2013
-Έβρος: αγανάκτηση και από τη Θεσσαλονίκη, σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης!
Η Ένωσή μας εκφράζει τις έντονες ενστάσεις της, αλλά ταυτόχρονα και την αγανάκτησή της, με τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό αστυνομικών που μετακινούνται,  από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, για τρίμηνο, με τη μορφή της απόσπασης, στις Αστυνομικές Διευθύνσεις του Έβρου και είναι συνολικά 93 Αστυνομικοί, με τη σχετική διαταγή του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.
Η περιοχή μας του Νομού Θεσσαλονίκης που ήδη έχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, 1.200 κενές οργανικές θέσεις εδώ και 3 έτη και εμφανίζει μεγάλη και επικίνδυνη εγκληματικότητα, δεν αντέχει, άλλες «περικοπές» σε έμψυχο δυναμικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής ζητήματα – θέματα – σημεία, που πρέπει να μελετήσει η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ασφάλεια των συναδέλφων, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης:

- Σε πολλές Υπηρεσίες παρατηρούνται συχνά καταστρατηγήσεις στο ωράριο εργασίας, που προβλέπει ρητά το Π.Δ. 394/2001. Παραδείγματα οι χιλιάδες οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις – ρεπό, τα διπλά συνεχόμενα νυχτερινά ωράρια, οι αυθαίρετες ανακλήσεις ρεπό, οι υπερβάσεις στον προβλεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, η μη έγκαιρη ανακοίνωση υπηρεσίας κτλ.
- Πολλά Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας της περιοχής μας, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, δυστυχώς, έχουν κοινή μεικτή εποχούμενη περιπολία ανά οχτάωρο, ανά δύο Τμήματα ή ακόμα και ανά τρία Τμήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λίγα περιπολικά στο δρόμο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλων των συναδέλφων. Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως και δεν πρέπει να επαναληφθεί.
- Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης ανά οχτάωρο, σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, διαθέτει το πολύ 3 ή 4 περιπολικά, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να επιληφθούν – δεν προλαβαίνουν, σε όλα τα έκτακτα συμβάντα – σοβαρές περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης αστυνομικής επέμβασης.
- Οι διμοιρίες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν, με την υπερεργασία που διατάσσονται καθημερινά σχεδόν, πολλά προβλήματα αφού τους οφείλονται πολλές ημερήσιες αναπαύσεις ρεπό, έχουν λίγους αστυνομικούς στη σύνθεσή τους, ενώ η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένους αριθμούς για κάθε διμοιρία και δυστυχώς, δεν προβαίνουν στις απαραίτητες και προβλεπόμενες εκπαιδεύσεις, που πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά για τέτοιες Υπηρεσίες.
- Σε πολλά Αστυνομικά Τμήματα διατίθενται Δόκιμοι Αστυφύλακες ως υπηρεσία σκοπού αστυνομικού καταστήματος, μόνοι τους, χωρίς την παρουσία Αστυνομικού, κάτι το οποίο είναι παράτυπο, αλλά και επικίνδυνο.
Για όλα αυτά πρέπει η Ηγεσία άμεσα να προβεί στη μείωση του αριθμού των αστυνομικών που αποσπούνται από τη Θεσσαλονίκη. Εάν δεν το πράξει άμεσα, μάλλον θα πρέπει να κλείσουν κάποιες Υπηρεσίες. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, με το να υπολειτουργούν οι περισσότερες Υπηρεσίες και οι αρμόδιοι – υπεύθυνοι να λένε απλά ότι »όλα πάνε καλά».
Τέλος, ενημερώνουμε για την αδικία που σημειώνεται με τους συναδέλφους Ειδικούς Φρουρούς που υπηρετούν στην περιοχή μας, διότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιθυμούν να αποσπαστούν στον Έβρο, αλλά με τη σχετική διαταγή, δεν τους δίνεται αυτή η δυνατότητα, διότι δεν προβλέπει γι” αυτήν την κατηγορία αστυνομικού προσωπικού μετακίνηση από την περιοχή μας, ενώ από Αθήνα, Ειδικοί Φρουροί που επιθυμούν μετακινούνται με προσωρινή μετακίνηση στις Αστυνομικές Διευθύνσεις του Έβρου.
www.eayyh.gr