Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ένωση Θεσσαλονίκης : Καταγγελίες δεκάδων Αστυνομικών για καταστρατηγήσεις-παρατυπίες εργασιακών


Κυριακή, 17 Μάρτιος 2013
-Καταγγελίες δεκάδων Αστυνομικών για καταστρατηγήσεις-παρατυπίες σε πολλές υπηρεσίες του Ν.Θεσσαλονίκης προς την Ε.Α.Υ.Θ.
ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.:46/2013 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ16/03/2013
ΠΡΟΣ:1) κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
2) κ. ΑΡΧΗΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΚΟΙΝ.:
1) κ.κ. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2) Π.Ο.ΑΣ.Υ.
3) ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Ένωσή μας, ως πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που εκπροσωπεί τους αστυνομικούς υπαλλήλους του Νομού Θεσσαλονίκης, είναι υποχρεωμένη να σας ενημερώσει - γνωστοποιήσει για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην περιοχή μας και για τις καταστρατηγήσεις - παρατυπίες της ισχύουσας νομοθεσίας, που διέπει τον οργανισμό της Αστυνομίας.
Ειδικότερα η Ένωση έγινε αποδέκτης καταγγελιών, τις οποίες και διασταύρωσε, σχετικά με το ωράριο εργασίας, την"κατάχρηση" στη χρήση των διμοιριών ΥΑΤ και ΥΜΕΤ, αλλά και γενικότερα του προσωπικού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, τις"άσκοπες" μετακινήσεις" που φανερώνουν την έλλειψη του μέτρου και της υπηρεσιακής ισορροπίας στη χρήση των αστυνομικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση των διάφορων συγκεντρώσεων, συναθροίσεων και αθλητικών συναντήσεων. Παράλληλα, η λογική της ποσότητας στο ανθρώπινο δυναμικό, που επιβαρύνει υπέρμετρα το δημόσιο κόστος, όπως φαίνεται μόνο αρνητικές συνέπειες επιφέρει στις Υπηρεσίες μας και στην απόδοσή τους για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Δυστυχώς όμως οι αρμόδιοι δεν το έχουν αντιληφθεί και κατανοήσει,ότι η υπερβολή δεν είναι η επιτυχία για την επιτυχή έκβαση των αστυνομικών μέτρων τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, όπως βέβαια αυτό έχει επαναληφθεί πολλές φορές.

Έτσι, για το Σαββατοκύριακο της16/17-03-2013, αλλά γενικότερα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, έχουμε να επισημάνουμε - καταγγείλουμε τα εξής:
1) Η ανακοίνωση των μέτρων τάξης από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από το αρμόδιο Γραφείο Επιχειρήσεων αυτής, για τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ - ΠΑΟ στο γήπεδο Τούμπας Θεσσαλονίκης την Κυριακή 17/03/2013, απεστάλει μέσω του POL, στα Αστυνομικά Τμήματα, χθες Παρασκευή 15/03/2013 και ώρα 14:18περίπου, κατά παράβαση του Π.Δ. 394/2001, που ρητά ορίζει ότι τα μέτρα τάξης από Υπηρεσίες επιπέδου Διεύθυνσης ανακοινώνονται δύο (2) ημέρες νωρίτερα και ότι η υπηρεσία ανακοινώνεται καθημερινά μέχρι την 14:00 για την επόμενη ημέρα και την Παρασκευή μέχρι την 14:00 ώρα για τις ημέρες έως και τη Δευτέρα. Αυτό είχε ως συνέπεια να μην ανακοινωθεί η υπηρεσία στα Αστυνομικά Τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης χθες Παρασκευή 15/03/2013, μέχρι τη Δευτέρα και ανακοινώθηκε σήμερα 16/03/2013 ή ανακοινώθηκε την Παρασκευή 15/3/2013αργά το απόγευμα. 
2) Πολλές Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, δυστυχώς, κατά παράβαση του άρθρου 1 του Π.Δ. 394/2001, δεν ανακοίνωσαν την υπηρεσία μέχρι τη Δευτέρα, αλλά την ανακοίνωσαν σήμερα Σάββατο 16/03/2013.
3) Οι ημερήσιες αναπαύσεις, για τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, για το Σαββατοκύριακο αλλά και για την Καθαρά Δευτέρα,εξανεμίστηκαν στο βωμό του "δήθεν υπηρεσιακού συμφέροντος", που όπως εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε και θα αποδειχθεί - επαναληφθεί για μία ακόμα φορά δυστυχώς, πρόκειται για μία "λανθασμένη" και "υπερβολική"τακτική της Ηγεσίας, που αποβαίνει σε βάρος των ίδιων των αστυνομικών, ως ανθρώπων και ως εργαζομένων.
4) Μείναμε έκπληκτοι όταν μάθαμε ότι έρχονται έξι (6) διμοιρίες από την Αθήνα(4 ΥΑΤ και 2 ΥΜΕΤ) με διανυκτέρευση για τα μέτρα τάξης στον ποδοσφαιρικό αγώνα της Κυριακή ΠΑΟΚ - ΠΑΟ, χωρίς να υπολογίζεται το οικονομικό κόστος και η κατασπατάληση των εργατοωρών. Το κόστος και η επιβάρυνση υπολογίζεται σε χιλιάδες ευρώ που τα πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης.
5) Εξάλλου, το φαινόμενο της προσωρινής μετακίνησης δεκάδων συναδέλφων από τη μία Υπηρεσία στην άλλη, μεταξύ των Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης, απλά για τη λήψη μέτρων σε μία εκδήλωση για μία ημέρα, λόγω της εμφάνισης επίσημων προσώπων και ιδιαίτερα του κ. Πρωθυπουργού, είναι διαδικασία που δείχνει ότι κάποιες Υπηρεσίες, όπως φαίνεται, δεν λειτουργούν σωστά ή ότι γίνεται λανθασμένος χειρισμός και εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης. Δεν χρειάζονται τόσοι πολλοί αστυνομικοί, αλλά καλύτερος συντονισμός, καταμερισμός και οργάνωση εργασίας.
6) Εξαιτίας διάφορων άλλων εκδηλώσεων σε άλλους Νομούς της Βόρειας Ελλάδας σήμερα 16/03/2013 ήδη δύο (2) διμοιρίες ΥΑΤ της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης αναχωρούν για τα Ιωάννινα, ενώ ταυτόχρονα σήμερα αφίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη, έξι (6) διμοιρίες, όπως αναφέρθηκε, της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής από την Αθήνα, οι οποίες θα εκτελέσουν αύριο Κυριακή 17/03/2013 υπηρεσία μέτρων τάξης στον ποδοσφαιρικό αγώνα. Δηλαδή, με απλά λόγια, από τη μία διατάχτηκε να μετακινηθούν 6 διμοιρίες από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και από την άλλη, δόθηκε παράλληλα άλλη εντολή, να μετακινηθούν 2διμοιρίες της Θεσσαλονίκης στα Ιωάννινα, σχεδόν για το ίδιο χρονικό διάστημα.
7) Άλλες δύο (2) διμοιρίες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης θα αναχωρήσουν την Καθαρά Δευτέρα για την Αλεξανδρούπολη για λήψη μέτρων τάξης σε μία αθλητική συνάντηση, ήσσονος σημασίας.
8) Σε πολλές από τις μετακινήσεις δεν τηρούνται οι διατάξεις του Π.Δ. 100/2003, σχετικά με τη χορήγηση Φύλλου Πορείας και τις προθεσμίες και ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης.
Από όλα τα ανωτέρω, εύκολα οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα, ότι γίνεται κατασπατάληση και υπερβολή, στη διάθεση των αστυνομικών δυνάμεων και στις μετακινήσεις τους, που επιβαρύνουν, οικονομικά κατά πολύ το ελληνικό δημόσιο.
Από την άλλη φαίνεται ότι στην εποχή της κρίσης, των περικοπών, του Μνημονίου και της Τρόικας, βάσει των οποίων θα πρέπει να λαμβάνονται, από τους έχοντες καίριες διοικητικές θέσεις στην κρατική μηχανή, εντολές και αποφάσεις, σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας, του μέτρου, της ισορροπίας και γενικά της "λογικής", δυστυχώς η ευθυνοφοβία και η πρακτική της ανθρώπινης ποσότητας που θα έχει ως αποτέλεσμα την "αποποίηση" των ευθυνών, εάν κάτι δεν πάει σωστά, έχουν οδηγήσει στην κατάχρηση των αστυνομικών δυνάμεων και στην καταστρατήγηση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.
Ακόμα και ενώ θα έπρεπε ως χρηστή διοίκηση οι αρμόδιοι να σέβονται του αστυνομικούς ως ανθρώπους, αλλά και ως οικογενειάρχες, αποδεικνύεται ότι απλά ότι τους αντιμετωπίζουν ως αριθμητικές μονάδες, οι οποίες δεν κοστίζουν τίποτα γι’ αυτούς, αλλά βέβαια επιβαρύνεται το δημόσιο, με τα γνωστά αποτελέσματα των μειώσεων στους μισθούς όλων μας, αλλά και της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, που αντιμετωπίζει την αυξανόμενη εγκληματικότητα.
Επιθυμούμε, όπως βάσει της διάταξης του άρθρου 23 του Π.Δ. 120/2008, να μας απαντήσετε εγγράφως για τα αποτελέσματα των καταγγελλομένων μας, διότι έχουμε έννομο συμφέρον.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Θ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ     ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

http://www.eayth.gr